на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Михайло Самусь, військовий експерт

У Путіна зв'язані руки: чому Росія не атакувала
українські військові кораблі біля Криму

Проведення російськими окупантами військових навчань в Криму є плановим і жодним чином не пов'язано з заявою президента України Петра Порошенка щодо повернення Криму. Разом з тим, прохід українських військових кораблів через Керченську протоку і Азовське море означає те, що Україна починає реалізовувати своє міжнародне морське право в акваторії Азову. Якщо ж російські військові кораблі почнуть стріляти в бік суден ВМС України, то це розцінюватиметься як прямий акт агресії, що матиме відповідні наслідки. Таку думку висловив "Апострофу" військовий експерт, заступник директора з міжнародних питань Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь.

 

Реальна мета військових навчань в окупованому Криму – це підведення підсумків за навчальний рік, який у військових, як правило, триває півроку. Тобто спочатку проходять піврічні цикли, потім починається проведення навчань з відділення або корабля або бойової частини на кораблі. Потім кораблі відпрацьовують завдання К1 (одиночне плавання), потім К2, далі плавання групою кораблів (К3). А наприкінці навчального року проводяться загальні навчання. От зараз росіяни проводили стратегічне командно-штабне навчання "Восток", яке відбувалося в масштабах всіх збройних сил РФ. На цьому фоні проводяться в тому числі навчання на всіх округах і на флотах. Власне так побудована система бойового навчання, оскільки війська постійно навчаються.

Тобто проведення конкретних навчань є плановим процесом. Єдине, що важко спрогнозувати, які воєнно-політичні сигнали нам очікувати.

Ці навчання ніяк не пов’язані з заявами Порошенка в Раді щодо повернення Криму, бо для того, щоб запланувати такого роду навчання потрібно кілька місяців. Тому не можливо те, що ці навчання проводяться у відповідь на те, що Порошенко щось там заявив минулого тижня.

Так, в інформаційних війнах можна підтягнути якусь воєнно-політичну складову, пропагандистську чи іншу складову під цей процес навчань. Але заява Порошенка не може бути пов’язана з цими навчаннями. Навіть перехід українських військових кораблів не може бути пов’язаний з заявою Порошенка. Тобто це все планові процеси, як би нам не хотілося це все відобразити.

Так, росіяни проводять повну мілітаризацію Криму, намагаються встановити повний контроль над Чорним і Азовським морями, для чого проводяться ці навчання. Але це не пов’язано з політичними аспектами.

Зміна стратегії в Азовському морі

Росіяни ніяк не відповіли на прохід українських кораблів, тому що вони не могли це зробити. Після анексії і окупації Криму росіяни перебувають поза правовим полем, і тому вже давно пропонується проводити конвоювання цивільних суден в Азовському морі і через Керченську протоку, тому що росіяни нічого не можуть протиставити міжнародному праву. Якщо вони почнуть атакувати українські військові кораблі, то це буде прямий акт агресії, який буде зафіксовано міжнародним співтовариством. І ми бачимо, що під час проходу українських кораблів нічого не відбулося.

https://apostrophe.ua/uploads/image/c406b338446695ef4d77e86e2ff44075.jpg

Українські кораблі A500 "Донбас" і A830 "Корець" успішно прошли через Керченську протоку, 23 вересня 2018 року Фото: facebook.com/lysenko.andrii

З точки зору міжнародного права, з точки зору Угоди про використання Азовського моря, Керченська протока і Азовське море можуть використовуватися як росіянами, так і українцями. Російські кораблі здійснюють так зване інспектування цивільних суден, аргументуючи це тим, що це вимога національної безпеки. І дійсно, це не порушує міжнародне морське право. Єдине, що вони в певній мірі зловживають ним. І українські військові кораблі мають точно такі ж права – інспектувати або конвоювати цивільні судна. Тобто не допускати будь-яких порушень режиму судноплавства в Азовському морі.

Зокрема, три тижні тому в Держдепартаменті США заявили, що Росія здійснює тиск, порушуючи міжнародне судноплавство в Керченській протоці і Азовському морі. Росіяни на це не відповіли, заявивши, що нічого подібного немає. Мовляв, російські кораблі проходили повз цивільні судна і трішки на них подивилися.

Росіяни знають своє місце, знають, що вони порушують міжнародне морське право. І якщо вони не дай Боже розпочнуть військову атаку на українське військове судно під прапором ВМС України – це буде відкритий акт агресії. Росіяни це добре знають і тому нічого не зробили, коли українські кораблі проходили через Керченську протоку і Азовське море. Вони знають, що не мають права якимось чином впливати на українські кораблі. Вони не зупинили їх – інакше це був би акт агресії.

Варто зауважити, що Росія не набула контроль над Азовським морем. Вони намагалися продемонструвати, що встановили його. Але, насправді, ніякого контролю немає. Україні ж треба чітко показати наше право використання Азовського моря і Керченської протоки. Зараз ми маємо там два катера ВМС «Гюрза». І незважаючи на те, що вони начебто невеликі і не оснащені потужною зброєю, якщо порівнювати з російськими кораблями, головним є те, що на військово-морському кораблі є прапор держави. Тобто це територія держави, прапор якої є на ньому. Не важливо, скільки там кулеметів, гармат, яка тоннажність судна. Головне – прапор, тобто територія тієї чи іншої держави.

https://apostrophe.ua/uploads/image/fd5b762bdd9671b2801da4e74b39d4a8.jpg

ГЮРЗА-М Фото: Ministry of Defense of Ukraine

Якщо росіяни почнуть атакувати українські військово-морські кораблі, вони здійснюють прямий акт агресії. Якщо пригадати окупацію Криму, вони намагалися не допускати жодного силового зіткнення з кораблями, оскільки вони знають, що кожне зіткнення військово-морських кораблів – це акт збройного конфлікту.

Те саме відбувається й зараз. Вони не здійснюють акт військової агресії, а діють психологічно. Вони мають право інспектувати цивільні кораблі, що вони й роблять. Це схоже на дії поганого даїшника, який колись міг просто зупинити автомобіль. А на запитання, яка причина зупинки, він відповідав: "давайте, буду думати". Зараз з цивільними суднами приблизно таке й відбувається.

Зараз Україна може спокійно конвоювати цивільні судна. Звісно, це викликатиме істерично-інформаційну реакцію Росії, можливо будуть якісь дипломатичні кроки або створення якихось провокацій на морі. Тобто російські кораблі можуть небезпечно наближатися до українських кораблів, здійснюючи спроби психологічного тиску. Але як тільки вони реально почнуть стріляти, це буде одразу фіксуватися на рівні ООН, і Росія буде названа країною-агресором.

26 09 2018

https://apostrophe.ua/ua/article/politics/foreign-policy/2018-09-26/u-putina-svyazanyi-ruki-pochemu-rossiya-ne-atakovala-ukrainskie-voennyie-korabli-vozle-kryima/20880