на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Politeka

Трампізм без Трампа:
що буде з Америкою після проміжних виборів

Трампізм без Трампа. Проміжні вибори в США 2018: на що можуть розраховувати республіканці

 

Трохи більше ніж півроку залишилося до знакової дати для президента Трампа, його команди та партії. 7 листопада відбудуться проміжні вибори в Конгрес США, перші для чинного президента. Серйозним випробуванням можуть обернутися вибори для президентської Республіканської партії. Слони за результатами волевиявлення можуть недорахуватися до 40-50 місць у Капітолії. Які п’ять ключових кроків їм слід зробити, щоб уникнути подібного провалу та реформувати партію в Еру Трампа?

Нова і поліпшена Республіканська партія повинна бути популістською партією аутсайдерів, яка принесе зміни в Вашингтон і кине виклик застарілому політичному істеблішменту Америки. Республіканській партії слід бути стороною висхідних рішень, а не спадного управління. Нова робоча концепція слонів – партія не «великого хлопця» або «маленького хлопця», а всіх. Щоб відродитися, республіканці завжди повинні бути адептами змін, сторонніми на боці людей, а не політичною елітою, що вимагає змін.

Що це означає для кампаній Республіканської партії: слонам необхідно спалити низхідні структури індустріальної епохи, які наділяють владою політичну еліту Вашингтона, навіть якщо вони контролюються республіканцями. На порядок денний має бути винесено питання позбавлення архаїчного та імперського істеблішменту грошей і влади.

Виборці США знають те, що часто ігнорують республіканці. Республіканська партія була банкрутом задовго до того, як з’явився Трамп. Революційний підхід Рейгана, який усе ще визначає слонів, досяг піку десятиліття тому. Це велике діло стало рухом, потім бізнесом, а потім перетворилося на перпетуум-мобіле на тихому ходу. У 2016 році американські виборці вирішили, що республіканці Вашингтона отруїлися власним успіхом і стали тими, кого самі мали замінити в Капітолії.

При цьому занадто багато республіканців сьогодні воліють плакатися на Трампа в медіа, а не визнати, що їхня партія сповнена порожніх надій і виправдань. Вони очікують відходу Трампа зі сцени, щоб вони могли повернутися до своїх старих звичок.

Виборці не повірять, що республіканці можуть вирішити проблему, поки ті не визнають, що самі є проблемою. Альтернатива 2018 року: змініться або вас замінять. Не варто вести кампанію як республіканці минулого. Замість цього протиставте себе демократам минулого.

Сьогоднішні республіканці формулюють свою економічну політику лише в рамках індустріальної епохи. Трамп, наприклад, обіцяє повернути виробництво. У Конгресі республіканці зациклилися на зниженні податків як універсальному медикаментозному засобі. Податкові пільги потрібні, але їх недостатньо. Податкова політика слонів уже закладена в ціну акцій їхнього бренду. Розкажіть людям про те, що вони вже знають, і вони залишаться там, де були. Повторення одного і того самого не додасть вістів Республіканській партії.

Що можуть зробити республіканці, щоб оновити свій бренд? Їхнє майбутнє неважко побачити: воно живе в Кремнієвій долині.

Нове покоління підприємців Пало-Алто живе тим, у що вірять республіканці. Вони, а не Вашингтон, створюють відкриту та інноваційну економіку далеко за тими межами, які може собі уявити вчорашній уряд. Однак ці провидці голосують проти республіканців, бо ті запропонували свої принципи не як ключ до процвітання майбутнього, а як джерело досягнень минулого.

У республіканців є меседж до мілленіалів. У вік комунікації, свобода – здатність до конекту, адаптації і розвитку – обов’язкова. Республіканські принципи, що поважають свободу, не потребують зміни. А ось мова, яка виражає, як ці принципи працюють у світі конекту, потребує оновлення. Мілленіали, жінки і меншини можуть називати свободу «різноманітністю» або «відкритістю», але у своєму новому, надзв’язному світі їм потрібна свобода в розумінні консерваторів.

Республіканці можуть протиставити старій системі, що захищається демократами, новий світ Кремнієвої долини: нова, «відкрита» економіка проти старої, «закритої». «Автентичне, природне, органічне економічне зростання» проти «застарілих, штучних, політично стимульованих програм». Економічні ініціативи «знизу вгору» проти подібних «зверху вниз». Більш відкрита економіка – основний принцип Республіканської партії нового покоління. Яка може розширити кількість своїх прихильників за межами тих, хто симпатизують Трампу, в умовах наростання більшості демократів.

Чи потребує «відкрита» економіка схвалення республіканцями нечесної торгівлі, нелегальної імміграції або відкритих кордонів? Ні, не потребує. Слонам не потрібно ставати анархістами, забувати про всі правила і розлучатися з Трампом із цих питань. Відкрита економіка – це не економіка без кордонів, чи то імміграція або торгівля.

Базові елементи стратегії республіканців у 2018 році повинні бути наступними: проводити кампанію в дусі Ілона Маска і керувати в стилі Рональда Рейгана. Маск володіє талантом Джона Кеннеді знаходити символи майбутнього і просувати їх. Оновлена Республіканська партія повинна робити те ж саме. Виборці не підуть за ними в Землю Обітовану, якщо їм не зможуть вказати шлях. Якщо листопад стане вибором між Демократичною партією минулого і відродженими республіканцями завтрашнього дня, у слонів є помірний шанс на виживання. Завдяки хорошій кампанії вони могли б втратити лише 25 місць у Капітолії і вже з цих позицій відродити партію.

Трамп відстоював сильну національну ідентичність за допомогою розпалювання конфліктів і сегрегації. Його бачення Америки засноване на образі та гніві. Оновленій Республіканській партії та її лідерам слід рахуватися зі страхом людей, що Америка втрачає свою об’єднувальну ідентичність. «Загальна віра в одну націю – єдине, що може об’єднати всіх американців», повинні заявити слони.

Республіканська партія – партія американської винятковості. Оновлена Республіканська партія повинна протистояти політиці ідентичності, що розділяє, Демократичної партії та виробленій нею культурній сегрегації. Слонам потрібно виступати за ширшу, об’єднувальну американську ідентичність, відкриту для і спільну для представників кожної раси, кольору шкіри, віросповідання і статі.

Республіканцям потрібно вчитися у Трампа з його непримиренним націоналізмом – але патріотизму, який об’єднує, а не розділяє націю. Велика частина того, що робить Трамп, може сприяти успіху Республіканської партії – сформульоване з палким серцем, а не з докором. Віддати честь прапору. Встати під час виконання гімну. Дати клятву вірності. Зробити так, щоб іммігранти, які вивчають англійську в школах, не вважали це покаранням або наступом на їхню культуру. Навпаки, з погляду республіканців, це має бути найбільший дар, який може дати їм США – доступ до американської мрії, яка привела їх у країну. Слід вчити американську Конституцію в школах. Вимагати, щоб всі федеральні службовці проходили курс і здавали тест, який підтверджує, що вони розуміють Конституцію, яку поклялися захищати. Перш ніж зможуть перевести в готівку платіжний чек. Америка буде великою лише тоді, коли буде єдиною нацією.

Серйозна помилка багатьох республіканців криється в незначному моменті: вони мислять сухою логікою. Вони поважають порядок і традиції. Але ці цивілізовані якості можуть збити з правильного шляху країну, що бореться за своє існування.

Цього року кандидати від республіканців проходять перевірку в Колізеї. Натовп вірить у незамінність сильної руки лідера. І тут яскравим прикладом для наслідування є президент Трамп: боріться за свої переконання і не слухайте своїх соціологів. Сфокусуйтеся на майбутньому великої країни, до якої прямуєте.

24 04 2018

https://politeka.net/ua/reading/642271-trampizm-bez-trampa-shho-bude-z-amerikoyu-pislya-promizhnih-viboriv/