на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Наталія Казьоннова

Воно не здатне...

Воно не здатне. Воно не доклало жодних зусиль, щоби стати президентом. Воно не займалося громадською діяльністю, волонтерством, політикою хоча б на рівні райради.

Воно знялося в кіно, де діяло та говорило за сценарієм. Так само за сценарієм діє та говорить презедент.

За 27 років незалежності Україна пережила низку урядових і парламентських криз, дві революції, втрату території та війну, яка триває.

Україна пережила ідеолога КПРС Кравчука, який досі живий та фарбує брови. Червоного директора Кучму, який не пустив на посаду президента Симоненка та, здається, не фарбує брови.

Майдан-2004 та третій тур виборів президента.

Триумфальне повернення Януковича спочатку як прем'єра, а згодом як президента.

Новий Майдан, з жертвами та подіями, які, здавалося, змінили долю країни назавжди.

Важко, зі скреготом, реформи розпочалися. Попри війну та корупцію ми вийшли на економічне зростання та навіть почали будувати дороги.

(Тут десь у районі Мариїнського парку у тривожному сні тихо заплакав хлопчик з булавою, але це не точно).

Україна отримала безпрецедентну світову підтримку, безвіз, безгаз, безвас. Навчилася жити при доларі "по тридцять" (насправді 26). Прогресивний клас нарешті відчув - настав наш час.

Але хлопчик вирішив погратися булавою. Усе починалося дуже весело, з гигиканням, у якомусь знімальному павільйоні.

Багатий хлопчик з тисячами метрів елітної нерухомості, автівками, офшорами, годинниками грав чесного та непідкупного президента - зубожілого вчителя на лісапєдє, який зненацька здобув. Бо люди повірили.

На зйомках раптово опинився Б. або ще хтось зі знайомих. Пожартував - а давай у житті? А давай, сказав хлопчик і остаточно увійшов у роль.

Бо якось треба ж відшкодувати за всі ці вілли, квартири, годинники... Вечірні прайм-тайми, ефіри, фестивалі.

Хлопчик вийшов зі словами: "Я готовий".

Хлопчик здобув.

Хлопчик грається булавою, трахає зубату жінку, яка виглядає дешево навіть у дорогому вбранні.

Хлопчик насолоджується хвилиною тріумфу та карає, милує, ставить незграбні автографи під документами, що визначають долю держави. (У всіх президентів були виразні підписи, і це теж частина психологічного портрету, яка багато каже про людину).

Поки виходить таке - сумнівне, всупереч Конституції та здоровому глузду. Бо здоровий глузд (якщо це не бабушка Бєня) підказує, що не варто кидати в парламентську та урядову кризу країну, навіть якщо за тебе проголосували 73%.

Що в рік найбільших виплат за боргами треба бути гнучким і намагатися зберігти статус-кво в економіці, якщо тобі дійсно дорога ця країна та добробут громадян. Статус-кво залежить від парламенту та уряду.

Здоровий глузд підказує, що закрити очі на повернення поплічників державного злочинця - це політична незрілість. Призначити голову власної адміністрації з порушенням закону - це спаплюжити Конституцію.

Бо хлопчик устами чесного президента Голобородька обіцяв інше. Хлопчик в реалі на другий день смачно плюнув на могили героїв Небесної сотні, загиблих на Сході, сподівання кримчан на повернення додому, в Україну.

Нове обличчя оточило себе старими та скомпроментованими. Нове обличчя обіцяло фішечки, й дотепнішою став стрибок, щоби поцілувати старого друга..

Нове обличчя ні фіга не тішить, хоча й обіцяє веселе життя.

Ну що ж, ми на нього заслужили, як свого часу на Кучму замість Чорновола та Януковича замість Ющенка.

Для того щоби нарешті навчитися готувати коктейлі Молотова. На жаль, у 2014 році ми не вміли навіть цього. Але зробили висновки: не можна домовитися з тим, хто не хоче домовлятися. Він розуміє лише мову сили.

Наразі ми цю силу втратили. Тимчасово. Нарощуємо м'язи, вчимося атакувати та надавати первинну допомогу (хто ще не вміє). До речі, герой невидимого фронту, де мій подарунок https://ci6.googleusercontent.com/proxy/pCgPDhtG-U_6zAObb5_Nm0G-XFyxy28dTNs3BNwW_K7s5KJn_-H0s6e1iVxQezvNgkm8xkPWwbDqSJGroj_4mZVmDC0tVMuaJxfocOls1k7SJ6cf8w=s0-d-e1-ft#https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f57/1/16/1f609.png;) Цього разу точно знаю, де буду, якщо що.

22 05 2019

https://www.facebook.com/kazionnova