на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Дмитро Орєшкін, російський політолог

Казкова ротація Путіна:
навіщо в Росії полетіли голови генералів

У силових структурах Росії провели чергову невелику чистку - звільнили генералів із МВС, МНС, Слідчого комітету і Федеральної служби виконання покарань. Після чого Путін призначив на посади більше як 30 нових силовиків. Про те, чим зумовлена така ротація кадрів, "Апостроф" запитав російського політолога Дмитра Орешкіна.

 

Треба мати на увазі, що одночасно зі звільненнями було зроблено майже 35 призначень. Із них два з гаком десятки - у МВС, від навчання аж до внутрішнього контролю, внутрішніх розслідувань служби і так далі. Загалом, казкова пропорція: одна голова відрубується, а на її місці виростають три нових.

Важливо не те, кого звільнили, а кого не звільнили: нікого не звільнили з ФСБ, Росгвардії, Міністерства оборони. Тобто це ті структури, на які Путін спирається і які не хоче ображати. А решту він чистить - незрозуміло навіщо. Може, генерали розкрадали. Це майже безсумнівно. Може, це жертва громадської думки, щоб показати, що проводяться чистки. Може, це операція для залякування, тому що крадуть забагато.

У будь-якому випадку важливо, що під роздачу потрапили не всі силовики, а тільки одна група - МВС, Слідчий комітет, МНС і Федеральна служба виконання покарань. Думаю, що, крім перерахованих раніше можливих причин, є також внутрішні розборки. Наприклад, одночасно сім слідчих зі Слідчого комітету звільнилися на знак протесту проти того, що їх колег запідозрили в корупції, відсторонили від розслідування і оголосили розслідування некомпетентним. Йдеться про розборки між бандитами та їх силовими службами, тому що з'ясовується, що там були не просто приватні бандитські охоронці, а ще й люди, наприклад, з Росгвардії, які у вільний від роботи час підробляють охоронцями.

Перестрілка в хмарочосі "ОКО" сталася в листопаді 2017 року, і до осені наступного - слідчі дійшли висновку, що винні силовики з Росгвардії. А до кінця 2018 року слідчих прогнали і вирішили влаштувати радикально нове розслідування, оскільки щось комусь здалося неправильним. Опосередковано можна зробити висновок, що, мабуть, у цій сутичці Слідчого комітету з Росгвардією перемогла друга, тому що, коли полетіли голови чиновників високого рівня, Росгвардію, на відміну від СК, не чіпали. Самого Бастрикіна не зняли, а ось деяких його заступників поперли, що, звичайно, послаблює його позиції як сильного керівника.

Важливим є те, що вирішили не ображати Росгвардію. Ця асиметрія у відставках показує, що Путін не всіх силовиків шерстить, а тільки тих, кого можна. Із Шойгу, начальниками ФСБ і Золотовим, який керує Росгвардією, він сваритися не хоче. Золотова Путін не може зачепити, бо - це його особиста безпека, для Путіна дуже важливо відчуття, що на Золотова завжди можна покластися. А ФСБ, як і Міноборони, - просто дуже впливова структура. Разом вони - основа влади Путіна.

Тобто мета звільнень може бути така: тих, хто зарвався, покарати, іншим показати, що не варто зариватися, і одночасно притупити конфлікт між різними силовими структурами.

15 02 2019

https://apostrophe.ua/ua/article/world/ex-ussr/2019-02-15/skazochnaya-rotatsiya-putina-zachem-v-rossii-poleteli-golovyi-generalov/23820