на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Андрій Плахонін

Cтерв'ятники вже відчувають себе переможцями
і нагулюють апетит

Тут один з найавторитетніших британських фінансових журналів «Euromoney» (цікаво, чи перейменують його після Брекситу?) - не для широкої публіки, а чтиво переважно для експертів - викотив цілу редакторську колонку на тему можливих наслідків повернення після виборів «Приватбанку» його колишнім власникам.

Такий інтерес до українського банку з боку британських експертів цілком зрозумілий. - По-перше, там в них прямо за рогом Високий суд Лондона так довго й сумно готувався розглянути позов «Приватбанку» проти Боголюбова та Коломойського, що Боголюбов просто не поспішаючи вивів свої останні активи з-під британської юрисдикції. Природно, вся тусовка стежила й обговорювала. По-друге, націоналізація «Приватбанку» уважно вивчалася світовою фінансовою спільнотою, отримала схвальні оцінки і, поза сумнівом, увійде, якщо вже не увійшла, до профільних підручників ... причому, на відміну від інших українських прикладів, аж ніяк не до розділу «Як у жодному разі не треба чинити».

Редакторка «Euromoney» по Центральній і Східній Европі Люсі Фіцджордж-Паркер пише в гіркому іронічному ключі, мовляв, коли їй два роки тому розповіли, як Ігор Коломойський збирається створити в Україні управлінський вакуум, щоби викупити Приватбанк за 1 гривню, вона покрутила пальцем біля скроні. А зараз навіть британські ЗМІ повідомляють, що два найбільш рейтинґових кандидати в президенти України їдять в Бені з руки. Тим більше - про що вона вже не пише, але нам тут цілком ясно - йому навіть не потрібно вигравати президентські вибори, вистарчить і парламентських, благо еврооптимісти і младореформатори вже навперебій миготять у масовці найсмішішного, на думку більшости українців, кандидата. Усміхнений такий - український Ґаґарін, хоч він в нас і не перший Космос, так. І вже перші його виступи показали, що ніхто не зможе створити управлінського вакууму краще за нього. Адже кловнові на Банковій навіть вирішувати нічого не доведеться - відчувши на самому верху слабину, можна буде спокійно рвати «Приватбанк» та «Укрнафту» на шматки через суди.

Але не це, на думку Люсі Фіцджордж-Паркер, буде головним наслідком перемоги кандидатів від Коломойського. Повернення «Приватбанку» колишньому власникові стане кинутою в обличчя МВФ і всьому міжнародному фінансовому співтовариству рукавичкою, і, в такому випадку, вони підуть з України назавжди. Разом з усіма намірами робити інвестиції і давати кредити. І саме це стане справжньою катастрофою для економіки України. Катастрофою, від якої Україна вже може не оговтатися ніколи.

Нагадаю, Люсі Фіцджордж-Паркер написала цю колонку не для українських виборців. Її аудиторія - европейські експерти міжнародних фінансових ринків - власне, ті люди, які формують міжнародну фінансову стратеґію. І колонка Люсі Фіцджордж-Паркер в «Euromoney» є свідченням того, що вони, дивлячись на наших кандидатів у президенти, вже почали прораховувати свій відхід з України. Й ніяке сяюче обличчя вічного еврооптиміста Лещенка за спиною Зеленського від цього не врятує. Просто це зовсім інший, відмінний від звичного Сергієві, рівень прийняття рішень.

І вже коли писав цей пост, поґуґлив найсвіжіші новини з теґом Коломойський. Як виявилося, фірми Коломойського та Боголюбова ще у січні припинили обслуговувати навіть ту невелику частину боргу перед «Приватбанком», що її вони визнавали. Схоже, ці стерв'ятники вже відчувають себе переможцями і нагулюють апетит.

Andrey Plakhonin