на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

У польських соцмережах проросійські боти
нагнітали антисемітизм і ненависть до України

Дослідники Лондонського аналітичного центру Institute for Strategic Dialogue (ISD) знайшли у польськомовному сегменті інтернету дві мережі проросійських ботів у твіттері та у фейсбуку. Обидві мережі поширювали антисемітські дописи та розпалювали ненависть до України.

http://texty.org.ua/mod/file/thumbnail.php?file_guid=94066&size=large

Підземний перехід у Кракові. Фото ілюстративне

Про це повідомляє польське видання Око.

Мережа у твіттері складається з 803 пов’язаних акаунтів, у фейсбуку - з 60 публічних сторінок. Частина з них просто боти, що автоматично публікують інформацію, а частину ведуть справжні люди. Два найактивніші акаунти в твіттері продукують більше сотні повідомлень щоденно.

Тролі багато репостять російські новинні агентства “Sputnik” і “Russia Today”, а також патріотичні та євроскептичні медіа. За останні 12 місяців в твіттері боти згадали про Україну або Росію більше 30 тисяч разів. Але найчастіше боти поширюють конспірологічні теорії та антисемітські фейки. Наприклад, статтю про те, що поляків у Катині вбивали не більшовики, а євреї.

Дописи про Україну – винятково негативні. Більшість з них обговорюють дві теми. Одна – очікувано, Волинь, а от інша, як не дивно, євреї в Криму. Виявляється, серед польських крайніх правих поширена гротескна конспірологічна теорія про те, як Крим опинився в складі України. Нібито Сталін домовився з “єврейськими банкірами” у США, щоб створити Ізраїль на території Криму в обмін на кредити для СРСР. Для цього він виселив з Криму татар. Коли настав час платити за кредитами, комуністи вирішили позбутися проблеми й передали Крим Україні.

У фейсбуку проросійські тролі маскуються під загальнонаціональні ЗМІ – особливо під телеканали. Вони продовжують наратив колег з твіттера. Пишуть про євродепутатів, які начебто є друзями Джорджа Сороса, що євреї – комуністи, а за 50 кілометрів від Варшави ізраїльські бізнесмени будують “Юудеополонію”, насправді – парк розваг.

27 05 2019

http://texty.org.ua/pg/news/textynewseditor/read/94067/U_polskyh_socmerezhah_prorosijski_boty_nagnitaly_antysemityzm