на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Олександр Фільц, психотерапевт, професор

Чому ми не розуміємо Захід, а Захід не розуміє Україну

Росіяни нібито здичавіли, і дуже багато того, що вони говорять, можна кваліфікувати як соціальне божевілля. Бо говорити на біле, що воно чорне, а на чорнебілеце своєрідна форма божевілля.

Психотерапевт, завідувач кафедри психіатрії та психотерапії факультету післядипломної освіти ЛНМУ імені Данила Галицького, професор Олександр Фільц у програмі «Акценти Твого Міста» розповів про психологічні системи України, Заходу і росії та чому ми не розуміємо один одного.

 

Чому така катастрофічна ситуація, що Захід до кінця нас не розуміє, а ми до кінця Захід не розуміємо? Ну а порозуміння з росією взагалі неможливе, бо це різні світи

Певне пояснення є. Ми маємо таку психологічну систему, яку називаємо системою балансування рівноваги у сенсі цінностей, смислів, значень, гідності і самооцінки.

Ця система добре вистрелила в Україні у 2014 році на Майдані. Це був удар у неї і Україна показала, що ця система у нас дуже активізована, тому ми стали такими передовими на сьогоднішній день. 

У 2015 році я написав статтю «Апологія Майдану», у якій сказав, що через десять років цілий світ приїде до України вчитися, що таке модерна країна. Це відчуття було, бо ми були дуже чутливі до тієї системи балансування гідності. Ця війна зробила так, що ми маємо різні атаки на ту систему. 

У нас, українців, ця система внутрішньої гідності, власної цінності та смислів атакована у самій серцевині, де є цінності екзистенції, буття як такого. Бо є загроза нашого буття, нас хочуть знищити

В росіян ця система зовсім інша. Вони самі атакували систему цінностей власної ідентичності. Вони зараз не знають, хто вони є: чи вони імперці, чи вони народ, який об’єднує усі слов’янські народи, чи вони імперсько-релігійне суспільство. Для них це питання.

Зараз є так, що росіяни здичавіли, і дуже багато того, що вони говорять, можна кваліфікувати як соціальне божевілля. Бо говорити на біле, що воно чорне, а на чорнебілеце своєрідна форма божевілля.

А для Європи є ще третя атака – атака на традиційні цінності«Не чіпайте нас, ми привикли класно жити. Ми випрацювали цінності за 200-300 років, а тут прийшли варвари, які нападають і хочуть знищити таку класну цивілізацію». 

І це три різні системи. Ми захищаємося від системи розбалансування нашого існування. Вони (європейціред. ) від системи розбалансування традиційних цінностей. А росіяни – від системи «хто ми є?». 

Нагадаємо, що у щотижневому ток-шоу «Акценти Твого Міста» з його постійним ведучим Андрієм Сайчуком у студії Tvoemisto.tv поговорили про те, якою ж є ідентичність росіянчи шукають українці свою ідентичність та де проходить лінія між українцями та росіянами.

В програмі також розглянули питаннящо таке російська ідентичність і чи змінилася вона від 80-90-х років ХХ століття, чи вирішене питання української ідентичностіщо означає бути українцем, питання недовіри і довіри українців до влади та наскільки нас може змінити ця війна

15 07 2022

https://tvoemisto.tv/blogs/rosiyany_zaraz_ne_znayut_hto_vony_ie_134813.html?fbclid=IwAR1ggibgrtjSee2fqp9Eq066v1bmokVXzrTtAqbaU34Dkoa7NwVssYPD1Lg