на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Олексій Набожняк

Чому російські ракети летять з Каспійського моря?

Росія періодично завдає ракетних ударів по об’єктах в Україні з території Каспійського моря. Йдеться як про кораблі Каспійського флоту, які несуть крилаті ракети «Калібр», так і важкі бомбардувальники Ту-95 і Ту-160, які, «баражуючи» над акваторією Каспію, випускають по нашій території крилаті ракети Х-101 і Х-555. Чому запуски відбуваються саме звідти, адже Каспійське море – це далеко, а літаки – за бажаннябезперешкодно можуть підлетіти, приміром, до західного чи північного кордону України?

Формально, оскільки Росія запускає далекобійні крилаті ракети із заявленою дальністю польоту до 5 тис. км, місце фактичного запуску не має жодного практичного значення. Ракети з Каспійського моря можуть з однаковим успіхом дістатися Харкова, Дніпра, Вінниці, Львова, Києва чи Одеси. Тому, найімовірніше, запуски відбуваються в той момент, коли в цьому регіоні є доступні обсяги ракет, які заплановано відправити по тому чи іншому стратегічному об’єкту. І коли є інформація про коридор, потенційно вільний від українських ППО і радарів. А не тому, що звідти зручніше вдарити саме в конкретну точку.

ту95.jpg

Ту-95. Фото: informnapalm

Сама по собі каспійська локація має декілька особливостей, які можуть пояснити, чому з певною періодичністю ракети вилітають звідти, а саме з літаків над акваторією моря.

Перша особливістьце географічне розташування. Важкі бомбардувальники Ту-95 і Ту-160 хоча й базуються у місті Енгельс під Саратовом, проте також мають аеродроми в Астраханській області, які можуть їх приймати. Росіяни у попередні роки публікували інформацію про те, що навчання за участі цих бомбардувальників відбуваються саме в цьому регіоні. Тобто до Каспійського моря банально близько, поруч є база для обслуговування. Крім того, південні регіони Росії є безпольотною зоною, що дозволяє вільно використовувати її для відправки ракет.

Друга особливістьможливість законспірувати запуски. Північна частина Каспійського моря повністю контролюється Росією завдяки флоту і військовим базам. Це, а також максимальна віддаленість від зони бойових дій зводить до мінімуму ризик збиття літака ворогом (недосяжність для радарів) і кількість потенційних зайвих свідків запуску ракет. В разі, якщо щось піде не так і запуск буде невдалим – ракета або літак впадуть в море, а свій флот зможе зібрати ймовірні секретні дані.

Третє припущення причин запуску ракет саме з Каспіюце максимізація невизначеності для ворога: ракета летить довго, може декілька разів змінювати траєкторію. Наприклад, ракети, запущені на Київ, фіксували над Південноукраїнською АЕС – це може означати, що попередньо вони облетіли Крим, або пролітали над окупованою Херсонщиною. Також над Миколаївщиною збивали ракети, які потенційно могли летіти на Захід України. У випадку такої невизначеності сирену доводиться вмикати по всьому ймовірному маршруту. Не можна також виключати й психологічно-демонстраційний ефект: дивіться, у нас є ракети такої дальності! В пропагандистських цілях також можна прибрехати про їхню високу точність, попри пройдені тисячі кілометрів шляху.

1.jpg

Наслідки обстрілу Києва 26 червня крилатими ракетами з акваторії Каспійського моря. Фото: ГУ ДСНС у м. Києві

Втім, якщо на початку масштабного вторгнення росіяни відправляли до нас Х-101 і Х-555 регулярно, то тепер переважно «на свята», тобто під час знакових подій, для демонстрації власної сили. Наприклад, останній запуск по Києву відбувся під час саміту G7.

Цілком імовірно, що є і геополітична причина використання росіянами авіаційного простору та акваторії Каспійського моря задля вчинення обстрілів України (а за кілька днів до цьогоСирії). Це демонстрація державам регіону свого фактичного військового панування на цій території. Поки що сусіди Росії по Каспію – Казахстан, Іран, Азербайджан, Туркменістан – не мають яскраво виражених конфліктів з росіянами. Але гру м'язами й регулярне підтримання «авторитету» у регіоні навряд чи можна вважати зайвими в сьогоднішніх умовах.

6 07 2022

https://texty.org.ua/fragments/107159/chomu-rakety-letyat-z-kaspijskoho-morya/