повернутися Ї: дискусія

Олекса Олич
Чорна осінь МВС триває

Схоже, смуга публічних принижень «могильовщини» набрала хронічний характер. Попередній, ледь не завершений успіхом наступ на Верховну Раду ще можна було якось логічно пояснити тим, що «Беркут» виявився неготовий захиститися від досвідчених афганців. Та 1 листопада знесення паркана і чергова втеча спецпідрозділу перед, на цей раз, чорнобильцями (чимало з яких хворі та інваліди) взагалі здивували. Присутній керівник Київської міліції Олексій Крикун в розгубленні погрожував застосувати спецзасоби стосовно «нападників». Хоча, можливо, мав на увазі і можливість своїх «підлеглих» зупиняти методами «заградотрядів НКВС». Адже «відступать нікуди, позаду Литвин». Мабуть, навіть броньовані «бігуни» це усвідомили, перегрупувалися і таки «переможно» витіснили протестувальників із зайнятої площі. Усі двері до парламенту були зачинені і до будівлі нікого не пускали. Можна лише здогадуватися, на які суми народні депутати цього дня закупили валідолу в аптечних закладах.

А наступними днями прийшла черга кабміну, знову парламенту. Люди міліцію практично вже не чіпали - все ж таки не личить аж так знущатися з деморалізованого противника. Травму отримав тільки офіцер полку Внутрішніх військ та кілька «беркутівців», потрапивши під гарячу руку. Натомість, чи то роздратовані власним безсиллям відновити «стабільність вже сьогодні», чи то нацьковані своїм розгубленим генералітетом, правоохоронці почали зганяти емоції на представниках ЗМІ, які ретельно документували їхні невдачі.

Далі протестувальники відвідали вже й Адміністрацію президента, з вимогами до Януковича ветувати внесені Верховною Радою зміни до Податкового кодексу. В разі невиконання владою вимог підприємців вони мають намір 1 грудня організувати всеукраїнський страйк. Один чоловік висловився просто - якщо ж і такі заходи не принесуть результату, то «у нас залишається тільки один шлях – революція».

До речі, столична мода на нетолерантне ставлення до міліція потрохи розширюється географічно. У сусідньому Чернігові її підхопили вболівальники місцевого футбольного клубу «Десна». Під час матчу з командою «Суми», коли ультрас звично запалили піротехнічні пристрої, міліціонери вирішили задокументувати їх на відеокамери. Молоді це не сподобалося, і правоохоронців попросили камери прибрати. У відповідь один з них чи то з переляку, чи то з глибокої ненависті до фанатів одразу застосував сльозогінний газ. Це стало великою і болісною помилкою. Міліціонерів і бійців внутрішніх військ витіснили з сектора. Далі фанати, достатньо потерпілі від газу, з допомогою лавочок вибили їх з інших секторів, а потім і взагалі зі стадіону – з вигуками «Революція», «Геть систему!». Після завершення матчу молодь готувалася до фінального двобою, але прибуле підкріплення «Беркута» на стадіон заходити не ризикнуло, залишившись лише біля виходу. Задовільнившись здобутим успіхом, фанати безперешкодно залишили стадіон через огорожу. А один з активістів заявив: «Перемога! Сьогодні владу фактично вигнали зі стадіону, завтра – з міста, післязавтра – з країни!».

Коли в країні скандують «Революція», лупцюють твоїх «бійців», а спецпідрозділ не завжди поспішає до бою – це вже дуже тривожний сигнал. І для Януковича (який назвав протестні акції такими, що спрямовані на зрив фінансової та політичної стабільності в країні), і для шефа МВС Могильова (бо навіщо такий безпомічний шеф?!).

І на засіданні уряду Янукович несподівано заявив, що правоохоронні органи надають інформацію про те, що в країні йде скупка зброї та підготовка до збройних нападів на органи влади. Несподівано навіть для самого МВС (і СБУ), які миттєво заявили, що «поки» не володіють озвученою інформацією. Видно, Могильов так поспішав, що забув повідомити прес-службу про виявлені «факти». Отож, це «поки» виявилося дуже коротким. МВС швидко оговталося, все «побачило» і оприлюднила статистику: в цьому році вже вилучено 2781 одиниць вогнепальної зброї. При чому, якщо попередньо зброя переважно вилучалась у людей, які готують злочини або в так званих «чорних археологів», то цього року правопорушники, серед мотивів зберігання зброї, називають й наміри нападу на державні установи.

Хід думок був традиційний: залякати Януковича, що на нього чатують (опозиціонери, націоналісти тощо); запевнити, що він його надійний оберіг; підготувати громадську думку до вимушеного «закручування гайок»; залякати суспільство, знизити громадську активність, бо вона вже починає переважати «боєздатність» МВС. Роздратований Янукович інформацію оприлюднив, ще й задля консолідації власного табору, створення психологічної атмосфери «ми в облозі». Але, якщо хтось не здатний контролювати порядок довкола кількох адміністративних будівель столиці, то як може претендувати на здатність придушити якийсь, хоч і міфічний збройний заколот? Тому Могильов з МВС відправився у заслання очолювати уряд Криму. Де його очікує теплий прийом зі сторони кримських татарів, яких він попередньо називав посіпаками Гітлера. Керівник Меджлісу Мустафа Джемільов одразу заявив, що Янукович вирішив зробити найдурніше призначення. Могильов поспішив запевнити, що буде продовжувати лінію свого покійного попередника, Василя Джарти (який намагався маневрувати поміж татарами та російськими козаками, і МВС інколи навіть ставило «казачків» на належне їм місце). Але це скоріш нагадує відправку в штрафбат, де на лінії протистояння татарів та козаків (під прикриттям Кремлівсько-Чорноморського флоту), на політичне виживання екс-міністра ніхто не сподівається.

Але Янукович не обмежився одною зміною. Він поспішив ще більш скріпити «вертикаль влади» виключно своїми, відданими людьми. Ще раніше, за нездатність проконтролювати вболівальників під час стадіону у Львові пішов ще один міліціонер, голова Львівської ОДА Петро Цимбалюк. Замість нього туди заслали колишнього керівника «Укрзалізниці» Михайла Костюка. Саме заслали, інакше таке переведення з крісла шефа цілої залізничної «держави в державі» не назвеш (хоч Янукович, мабуть, сподівається, що дисциплінований залізничник відновить стабільність у цій області). До МВС з Державної податкової адміністрації прийшов надійний Віталій Захарченко – міліцейський генерал, друг старшого президентського сина Олександра. Головою ДПА (наймолодшим за всю її історію) став колишній заступник, майже 31-річний «ліхой макєєвський» Олександр Клименко.

І ще. 10 листопада 20-річного Олександра Огороднікова засуджено до 3 років позбавлення волі за спробу підпалити у ніч на 21 січня одеський офіс Партії регіонів. Суд обов’язав його відшкодувати 30 тисяч гривень судових та інших витрат. Оскільки вже у ході слідства підсудний сплатив збитки від розбитого вікна офісу, оціненого у 2000 гривень, представник «регіоналів» не заявляв до нього майнових претензій. Молодого студента було затримано у червні. На суді він спокійно заявив, що вчинив це на знак протесту проти політики існуючого режиму.

Репресії будуть. Але українці вже занадто змінилися. Після 2004 року, коли спочатку, ще влітку сумські студенти довели, що владу можна перемагати. Коли молодь у різних містах довела, що пора перестати боятися міліції. А потім, восени, і вся країна пересвідчилася в цьому. Люди позбулися страху. Влада викликає огиду, міліція – зневагу. Тасування донецької кадрової колоди не допоможе ні МВС, ні Януковичу. Від цих людей мало що вже залежить. Тепер все залежить тільки від українців.



 


Яндекс.Метрика