повернутися Ї: дискус_я

Антін Борковський

Безчестя мундира

Бiда не в тому, що мiлiцiонери понiвечили п'яних хамiв, котрi, до того ж, активно вiдбивалися, - а в тому, що в МВС подiбне стало нормою життя.

На вiдеозаписi видно: били вiд душi, на совiсть, iз вiдтягом, як учив батько Єжов. Так б'ють лише люди, що з досвiду знають: їм можна, їх прикриють.

Бiда не в тому, що в мiлiцiї трапляються поодинокi психопати й садисти, котрим у кайф катувати людину в кайданках, - бiда в тому, що їхнi начальники це заохочують. Певно, i цю справу "закопали б", якби запис не показав канал ZIK, а начальником мiлiцiї не був полтавчанин Рудяк, котрий не має у Львовi ментовських сватiв-кумiв. Його пiдлеглi, звiсно, образилися, бо ж кредо посполитих правоохоронцiв: iнший мент - член родини, а в нiй смiття з хати не виносять.

Бiда в тому, що для мiлiцiї порушник - не державний ворог, а приватна здобич. Якось затримали мого товариша, доцента вузу, за купiвлю алкоголю "пiсля 22:00". I тодi йому вiдкрилося: "Бл:, iди сюда на х:й", - почали розмову оперативники пiд кiоском. "Ми тебе в базу до наркоманiв зараз впишемо, нам генерали не указ", - уточнили вони свої повноваження вже у райвiддiлi. Викуп обiйшовся у 250 гривень, але всiх можливих принижень викладач зазнав. Парадоксально, коли почалися розбори, то грошi "орли" повернули, але вибачатися категорично вiдмовились.

Мiлiцiя i насильство нероздiльнi - так було, є i буде. Але звiдки ця групова радiсть вiд добивання напiвживих тiл? Вiдповiдь проста: бо ми - банда! Бо ми - бригада! Бо нам можна! За ними у райвiддiлi "батяня-комбат" - ми вполюємо "здобич", а хлопцi допитають.

Бiйцi Державної служби охорони можуть затримати, можуть i з автомата стрельнути, але ж допитують iншi. "Ми їм голови розвалимо i скажемо, що так i було, а потiм родичi їх викуплять. А як нє, то зiзнаються у додаткових "висячих" злочинах".

Що можна робити з напiвживими хулiганами впродовж 12 годин? Про що дiзнаватися?! Як вони тунель до Владивостока риють, щоби японцям секрети "Шувару" продати?! Зрештою, не виключено, що, мо', вони й "розкололися", хто ж таки убив Кеннедi.

Якось по смертi Сталiна хрущовцi допитували одного рвучкого енкаведюгу - i той розкрив секрет власної оперативної майстерностi: "Менi сказали бити, поки не зiзнається, - то я i бив".

Газета ZIK №17 (3 травня 2012р.)



 


Яндекс.Метрика