повернутися Ї: дискусія

Антін Борковський

Європа подвійних стандартів

За Януковича вже взявся весь континент.

Мантру «відпусти Юлю» повторюють «від Москви до самих до окраїн». І правильно роблять – може, на Банковій нарешті дотумкають: світ уперто не вірить у найгуманніше правосуддя і тюремний комфорт.

Дивує інше – чому в європейських столицях прокинулися лише тепер? Чому не бойкотувала Європа, коли тисячі громадян України калічили в тюрмах і міліцейських відділках, коли в’язні мерли від сухот і гепатиту?

Чому кокетували європейці, знаючи, що нелінивий негідник може купити депутатський мандат, аби потім вдало його перепродувати вроздріб на голосуваннях у Верховній Раді? І чому в брюссельських салонах його ґречно приймали?

Де був ЄС, коли європейцями нас навіть назвати не хотів? Де була Меркель, коли гноїли опального Ходорковського, коли у путінські бензозаправники пішов колишній канцлер Німеччини? Де поділася принциповість Європи, коли кийками і чобітьми розвивали демократію в Москві? Цікаво, чи смачно обідається з Путіним після російсько-грузинської війни? Чи не застрягає шматок після кривавої пацифікації Чечні? А «беспрєдєльне» зняття Явлінського з президентських виборів, випадково, не викликало питань? Цікаво, чому ЄС не впровадив аналога американського списку персон нон-ґрата із Кремля?

Зрештою, не проблема, що Меркель комизиться, Качинський бойкотує чи Тейшейра не любить футболу. Нас можна і не бойкотувати – пересічних українців уже й так усіх загнали в «п’яту точку». ЄС – шенгенами, губернатори – поганими дорогами, політики – пустопорожніми фатаморганами. Нас заганяють у євразійську гноївку, де навіть вушка не стирчатимуть, за які черговий месійний Мазай міг би потягнути.

Ну от приїде до Львова випити під футбол голландський фермер, а, скажімо, голландський чиновник не приїде – все одно ратуша і гарні дівчата у нас є, а моря нема, тож наступного літа всі майнуть у Португалію... Не в тому ж суть. Курвить подвійна мораль – навряд би нас узяли б до ЄС, навіть якби Тимошенко і Луценко були на волі. Бо як були вони при владі, їм лише махали європейською морквою перед носами. Може, відповідальність за те, що Тимошенко зараз сидить у тюрмі, несе не лише злий Янукович, а й добра Європа, котра не дала Юлі шансу інтегрувати Україну в ЄС і, відтак, стати президентом?

Газета ZIK №18 (10 травня 2012р.)



 


Яндекс.Метрика