повернутися Ї: дискусія

Антін Борковський

Можемо, якщо схочемо

Злиття у футбольному екстазі довело: ми – таки європейці

Українці вболівають за поляків. Данці – за чехів. І просто навмання – за яскраві футбольні строї. Подібне радісне братання було хіба за візиту Папи Римського чи на Майдані.

Хоча формула «ми – європейці» містить не лише нашу красу, працьовитість etc, – просто варязькі вболівальники не надто від нас різняться. А от насвинячитись можуть значно гірше.

Мені не доводилося бачити, щоби німці хором люрили у центрі своїх міст й аби так нетолерантно чіплялися до кобіт. Не бачив також, аби цим у Німеччині промишляли українці. У Львові ж лібералізм проявили навіть націофашисти, що колись біснувалися 9 травня, – ніхто не пішов мордобоїти чужих фанів і зривати їхні прапори. Зрештою, українці не кидають у «футбольних негрів» бананами на полі, на відміну від «цивілізованого» ЄС…

А от їхні поліцаї випромінюють арійську погорду до «українських албанців», котрих готові загачити за пляшку пива на парапеті. Натомість закарпатський сержант своїм вахлакам, що націлилися взяти на абордаж охамілих португалів, наказує: «Лишіться, то ж іноземці». Таки можемо зробити крок від щура до ангела без надриву пуповини.

Рідна міліція довела: таки здатна працювати без «я ті, курва, зара зроблю», без вивертання кишень і ламання ребер «при падінні». Хоча ця логіка має і зворотну силу: спроможні менти бути нормальними – але не хочуть. Виявилося, таки вміють опогонені лайдаки ловити кишенькових злодіїв і невловимих грабіжників. Румун, спраглий нічних розваг, зазнайомився за чаркою із батярами, котрі, пообіцявши показати йому принади Високого Замку, там і зламали носа, забравши два фотоапарати та ноутбук. До Євро вайлувате МВС знизало б плечима. Зараз – злапали! І, о диво, румунові його бебехи повернули. Не факт, що так вправно спрацювали би правоохоронці ЄС...

Чемпіонат довів – Львів дозрів до цивілізації. І байдуже, що європоліцаї, як і раніше, збиткуватимуться з власників тризубатих паспортів, а німецькі дипломати та прикордонники, попри крокодилячу футбольну радість, і надалі принижуватимуть наших посполитих. Головне довели саме ми: можемо зробити в себе мінімальний ЄС бодай на місяць.

І навіть ліпший. Бо пиво в нас дешевше, а дівчата – вродливіші.

Газета ZIK №24 (21 червня 2012р.)



 


Яндекс.Метрика