повернутися Ї: дискусія

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Олексій Блюмінов

Успіх Майдану. До стихійності додати осмисленість

Провал голосування в парламенті показав що торги ще йдуть. Всі хочуть гарантій і впевненості що їх не кинуть.

Взагалі на мою думку великою дурістю опозиції було виходити на відставку без узгодженої кандидатури наступника Азарова.

Олігархи метушаться. І хочеться і колеться. У такій ситуації головне - вчасно зіштовхнути віз з місця. А далі він, захоплюючи людей за собою, сам покотиться.

Таким чином , головне, від чого тепер залежить успіх Майдану - чи вдасться створити ситуацію незворотності, коли не люди керують процесом, а процес людьми, а вони йдуть за ним, їх вабить його логікою. Щоб уже не було можливості зважувати і підраховувати та прикидати, а залишився тільки варіант - діяти, кувати залізо поки гаряче.

Зараз Майдан - це колосальний нереалізований протестний і мобілізаційний потенціал для тих, хто зможе підхопити повістку дня. Для розширення протесту необхідний осмислений пакет вимог, включаючи й соціальні вимоги. Потрібно дати зрозуміти тим, хто сидить перед телевізорами, що це стосується і їх також, що і вони отримають вигоду з цього процесу, а не тільки олігархія . Видно, що вожді опозиції в нинішньому форматі не зовсім адекватні поточним завданням .

Очевидно, що реалізація завдань Майдану, якщо не на даному етапі, то на наступному, в найближчі місяці, видавить частину з цих вождів з процесу. Хтось ще більше зсунеться на другий план, а хтось і зовсім піде зі сцени .

Яценюк - це жалюгідне видовище. Ставлю на його сходження зі сцени. Націоналісти сильні і далі будуть посилюватися. Це і добре (враховуючи їх мобілізаційний потенціал ) і погано для країни в цілому, враховуючи характер їх ідеологічних установок.

Підводячи підсумки: Зростаюче обурення активної і готової до дії меншини на вулиці може бути конвертовано в ПРОДОВЖЕННЯ РЕВОЛЮЦІЇ але вже з іншим складом хедлайнерів на сцені. Тоді вожді правої опозиції зі своєю масовкою опиняться в хвості процесу.

Якщо ж ні, то порядок денний Майдану неначе застигне, Виникне ситуація Великого антракту, який завершиться другий актом у 2015 році.

 

Ресурс "Хвиля"

 





 

Яндекс.Метрика