повернутися Ї: дискусія

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Віктор Борщевський

Про принципи формування Народного обєднання «Майдан»

Подивився на каналі ЗІК програму «Люстрація» і просто не можу не висловити своєї рефлексії з приводу тієї ситуації, яка розгортається у Львові навколо НО «Майдан».

По-перше, методологічною помилкою є спиратися на політичні партії в процесі розбудови НАРОДНОГО об'єднання. Партії завжди будуть думати про реалізацію своїх політичних інтересів (читай - здобуття влади). Тому будь-які громадські рухи вони розглядатимуть лише як ІНСТРУМЕНТ досягнення власних цілей (ВО «Свобода» тут не оригінальна, просто більш відверта від «Удару» і «Батьківщини»). Тому членство в НО «Майдан» має бути суто індивідуальним (в  тому числі і для представників політичних партій), без колективного чи групового входження членів різних політичних сил, громадських організацій тощо. Тому і Ірина Сех, і петро Колодій, і Дмитро Добродомов, і Тарас Возняк, і Юрій Луценко, і всі інші мають оформити своє індивідуальне членство виключно шляхом входження до певних первинних осередків цього об'єднання, а не відразу проголошувати себе його вождями.

По-друге, розбудову організації на основі індивідуального членства слід проводити знизу. Шляхом створення первинних осередків в організаціях (у тому числі громадських), вищих навчальних закладах, у сільських територіальних громадах, об'єднаннях співмешканців багатоквартирних будинків, на підприємствах тощо. Далі - висунення від кожного первинного осередку делегатів на міські та районні конференції НО «Майдан» (наприклад - від 10 осіб один кандидат), ці конференції повинні обрати керівні органи районного та міського рівнів і висунути делегатів на обласні конференції, і лише на них мають бути сформовані керівні органи обласного рівня. А все, що відбувається до цього може розглядатися не більше ніж ініціативи оргкомітету.

По-третє, якщо партійці проголошують себе вождями і хочуть очолювати процеси, на які їх не уповноважували низові організації, нехай собі бавляться в громадянське суспільство у приміщенні облради і надалі, а реальну організаційну структуру шляхом створення первинних осередків і вибудовування організаційної ієрархії, слід проводити без них (хоче Ірина Сех керувати обласною організацією - нехай створює первинний осередок у якомусь селі чи на підприємстві Бродівщині, далі цей осередок має делегувати їй право участі у районній конференції НО «Майдан», районна конференція включити до складу делегатів на обласну конференцію, а вже на обласній - хай балотується до складу керівних органів).





 

Яндекс.Метрика