повернутися Ї: дискусія

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Марк Адоманіс, "FORBES", США

Рейтинг Володимира Путіна знизився до рекордно низького рівня

На піку російського енергетичного буму рейтинг Володимира Путіна ширяв десь у стратосфері. Восени 2008 року, коли Путін грівся в променях перемоги в короткій і легкої війні з Грузією, нафта коштувала 140 доларів за барель, а темпи зростання російської економіки сягали 5%, близько дев'яти з десяти росіян схвалювали діяльність прем'єр-міністра. Дев'ять з десяти! Путін був, мабуть, найпопулярнішим політиком у світі, і його позиції виглядали абсолютно непохитними.

Різка рецесія 2009 року, коли російську економіку раптово наздогнали проблеми з кредитами, а ВВП впав на 7,5%, понизила рейтинг Путіна приблизно на 5 процентних пунктів, покінчивши з розпочатою в 2005 році тенденцією до неухильного підвищення. Однак це не означає, що Путін раптом став в країні персоною нон грата: навіть після рецесії його рейтинг продовжував складати вражаючі 79% - тобто, залишався на рівні, якому міг би позаздрити будь-який політик у світі.

Зрозуміло, не дивно, що рецесія такого масштабу знизила путінську популярність. Проте вагомо, що в 2010 році, коли російська економіка знову почала рости, рейтинг Путіна почав падати - і продовжує це робити досі. Цифри сильно розрізняються від місяця до місяця, і були навіть періоди, в які вони впевнено трималися на одному рівні, але якщо розглядати рейтинг на річній основі, тенденція стає очевидною.

Зараз рейтинг Путіна як і раніше перевищує 60%, що (принаймні, на мій погляд) не віщує швидкої революції. Більшість росіян як і раніше підтримують Путіна, хоча і з помітно меншим, ніж раніше, ентузіазмом, а ніхто з діячів опозиції не має навіть стійкого двозначного рейтингу.

Тим не менше, статистика показує, що політичні позиції Путіна зараз значно слабкіше, ніж у період буму, коли його перегини, судячи з усього, користувалися справжньої підтримкою серед росіян. Незважаючи на все фанфаронство Кремля, його становище зараз гірше, ніж коли-небудь з того часу, як Путін вперше прийшов до влади в 2000 році. Підтримка з боку мас завжди була важливим компонентом путінізму, і неабияка частина здатності режиму «робити справи» завжди залежала від високих особистих рейтингів Путіна.

Нападки на «перезавантаження» мені здаються такими безглуздими, в тому числі саме через те, що рейтинг Путіна продовжує падати. «Малодушна політика умиротворення», розпочата Обамою, не «зміцнила» положення Путіна. Навпаки, його популярність зменшилася, і зараз вона рекордно низька. Від того, що Америка стала трохи більше співпрацювати з Кремлем, російські громадяни не стали більше йому довіряти - навпаки, вони зараз налаштовані більш опозиційно, ніж коли-небудь. Прошу зауважити, я не кажу, що перезавантаження знизило популярність Путіна - всі зміни повністю пояснюються внутрішньополітичними обставинами, - я просто хочу підкреслити, що перезавантаження і падіння рейтингу припали на один і той же час.

Що варто робити Америці? Багато хто думає, що настав час нанести удар - напасти на звіра, поки він не залікував рану! Будемо бити по Кремлю зараз, тому що іншої такої можливості може не бути! Особисто мені здається, що подібні спроби ні до чого доброго не приведуть, і що зростання напруженості - це якраз те, чого хоче Кремль. Я не спокушаюся й не чекаю негайних змін - гадаю, до них залишилося не менше чотирьох-п'яти років.

Однак що б ми не думали про те, як будуть розвиватися події, і про те, як повинна діяти Америка, факт залишається фактом - рейтинг Путіна зараз нижче, ніж коли-небудь у минулому.

2013 обіцяє бути дуже цікавим.

Оригінал публікації:  Vladimir Putin's Approval Rating Just Hit An All-Time Low

Переклад українською: Фонд якісної політики

 

 

http://www.fundgp.com/ua/events/news/835/





 

Яндекс.Метрика