повернутися Ї: дискусія

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Михаїл Хазін

Про ліквідацію офшорів: чому вона почалася і що буде з колишніми правилами економічної гри

Як нам повідомляють ЗМІ, шість основних країн Євросоюзу домовилися про створення бази даних, що містить практично всю інформацію про бенефіціарів європейських офшорів. Іншими словами, таємниця вкладів, яка дозволяла багатьомвтікати від оподаткування, перестала існувати. Я не буду зараз вдаватися в деталі цієї операції, бажаючі можуть її знайти в ЗМІ, зараз же я хочу поговорити про проблеми європейської та світової економіки, про яких можна зробити висновок на підставі цієї інформації. А висновки ці дуже важливі.

 

Насамперед потрібно відзначити, що офшори створювалися з двома цілями: звільнити від податків «своїх» і залучити капітали ззовні. Зі «своїми» все зрозуміло: для податкових та спеціальних служб, скажімо, Великобританії, яка на своїй території пригріла більшу частину світових офшорів, секретів в частині бенефіціарів створених на цій території фірм ніколи і не було. З цієї причини резиденти цієї країни ніяк не могли розраховувати на те, що їм вдасться втекти від податків. Якщо тільки вони не належали до самої верхівки еліти.

 

З капіталами теж зрозуміло: велика частина тих, хто використовує офшорні схеми, робить це не для того, щоб обдурити британські податкові служби, а для того, щоб втекти від своїх власних. І, відповідно, тягнуть гроші в британську юрисдикцію. З усіма витікаючими. Аналогічні структури є і у інших великих країн (наприклад, у США - штат Делавер), але загальна суть, загалом, зрозуміла. Не дуже зрозуміло тільки, для чого було потрібно таку зручну схему закривати, адже, скажімо, тільки з території колишнього СССР Великобританія по подібних схем отримала сотні мільярдів доларів.

 

Втім, сьогодні розуміння цієї обставини прийшло. Витрати схеми, які спочатку були відомі, явно стали перевищувати її переваги. Або ж таке відбудеться в найближчому майбутньому - з урахуванням того, що учасники процесу добре знають, які саме зміни вони збираються вносити в фінансове законодавство. Залишається розібратися, які саме витрати зросли (виростуть найближчим часом) і які доходи скоротилися.

 

Насамперед, офшорна схема скорочувала отримувані до бюджету податки. Поки було економічне зростання це не було принципово, сьогодні, коли грошей немає, борги позамежні, а потреби в соціальних витратах ростуть, кожна копійка на рахунку. І навіть «своїм» було запропоновано розщедритися. Крім того, існування офшорів дозволяло виводити з під легального обігу досить великі кошти, походження яких представляється сумнівним, наприклад, фінансові потоки, пов'язані з наркотиками. Зазначимо, що, скажімо, для Великобританії, це ніколи не було особливою проблемою (згадаймо хоча б знамениті «Опіумні війни», які ця країна розв'язала в Китаї), але все одно відкриття офшорів дозволяє частину цих грошей перевести в легальний обіг, що на сьогодні представляється принципово важливим. Нарешті, це спосіб отримати в своє розпорядження частину грошей, які були виведені з обороту інших країн.

 

Відповідно, відмова від офшорів припинить практику припливу «чужих» грошей на свою територію, точніше, істотно її скоротить. Це, звичайно, могло б і завдати шкоди своїй фінансовій системі, тим більше, що приплив грошей від їх ліквідації, загалом, носить практично одноразовий характер. Але тут якраз потрібно робити стратегічний висновок: швидше за все, організатори фактичної ліквідації офшорів віддають собі звіт в тому, що та фінансова система, в рамках якої вони створювалися, більше існувати не може. Теоретично, через якийсь час, виникне нова, але якою вона буде і як буде реалізовувати ті завдання, які будуть перед нею стояти, поки не дуже зрозуміло.

 

Якщо виходити зі схеми «валютних зон», яку ми пропонували ще в 2003 році в нашій книзі «Занепад імперії долара і кінець« Pax Americana », то закриття європейських офшорів справа абсолютно природна: значна кількість грошей, яка в них знаходяться, за походженням належить іншим валютним зонам і має туди повернутися. Значить, якщо їх відкрити сьогодні, то частину цих грошей можна перехопити, а якщо сидіти і чекати - їх і без того стане набагато менше. До того ж з огляду на фінансову кризу вони знеціняться. Тобто - нічого особистого, тільки бізнес.

 

Інші схеми теж існують (наприклад, схема «граду на пагорбі», при якому весь світ, крім країн «золотого мільярда», вкинуто в стан хаосу і розрухи з метою збереження домінування США і їх найближчих сателітів), в них можуть бути інші міркування, але з точки зору основного висновку це не так принципово: у кожному разі, сучасна фінансова система більше існувати не може.

 

Власне, це і є головним висновком з операції з ліквідації офшорної системи. Відзначимо, що люди, які в ній працювали (тобто надавали відповідні послуги), говорили про те, що їхній бізнес закінчується, вже досить давно, кілька років як мінімум. Проте сама операція була проведена саме зараз, що говорить про те, що, швидше за все, різке погіршення стану справ у світовій фінансовій системі вже надходить. Більше того, операція була навіть дещо прискорена, оскільки горезвісна база даних ще не створена остаточно, її введення, швидше за все, відбудеться десь на початку 2014 року. Це говорить про те, що її організатори не виключають, що проблеми почнуться вже цієї осені, хоча гарантувати це, звичайно, було б дещо передчасно.

 

Загалом, можна в черговий раз відзначити, що наше розуміння того, що «правила гри» в економіці будуть принципово змінюватися, в черговий раз підтвердилося, що не може не тішити. Хоча розуміння того, що життя в черговий раз може круто змінитися, загалом, не надихає.





 

Яндекс.Метрика