повернутися Ї: дискусія

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Валерій Панюшкін

Рецепт революції

Коли Євромайдан тільки починався, Аркадій Бабченко написав чарівно смішну статтю, в якій жартівливо закликав українських опозиціонерів діяти за революційними рецептами, розробленим опозиціонерами російськими: перед мітингом випити віскі і домовитися з владою про беззубість опозиційного мітингу, перейти на інший бік річки, витратити купу зусиль на будівництво сцени і режисуру звуку, ще більше зусиль витратити на вибори безглуздого координаційної ради... зі статті Бабченко виходило, що російські опозиціонери проявили крайнє боягузтво і нерішучість, от і не вийшло нічого з протестів, а українські опозиціонери проявляють рішучість і сміливість, і тому...

Проте ж, незважаючи на всю рішучість і сміливість українців, на всю велелюдність Майдану Незалежності та Хрещатика, на всі захоплення урядових будівель, революція не виходить і у них.

Я багато разів чув від дуже різних людей, що якщо протестуючих кілька сотень, то мітинг легко розганяють, якщо протестуючих сотні тисяч, то влада лякається їх розганяти, а якщо протестуючих мільйон - влада змінюється.

Нічого подібного! Ось у центрі Києва в неділю був, кажуть, мільйон, але влада не змінилася. А в 2004 році змінилася протягом тижня, хоча народу на Майдані було менше. Чому це так ?

Тоді, в 2004-му, я, звичайно, писав з Майдану полум'яні репортажі. Але крім цього був присутній ще й на переговорах лідерів опозиції з високопоставленими людьми з СБУ - Служби безпеки України. Тоді, зачарований революційним підйомом, я цим переговорам не надав значення, а зараз думаю, що «помаранчеві» перемогли у 2004-му саме в той момент, коли силові структури стали на їхній бік.

І взагалі ось що думаю. Ніяких «помаранчевих технологій» не існує. Їх вигадали опозиційні лідери, щоб надуватися від своєї важливості. А державні чиновники підтримали цю вигадку, щоб отримати бюджет на боротьбу з «помаранчевою заразою» (це про Росію – ред.). Перемога чи поразка заколоту не залежить від кількості народу на площі, не залежить від сміливості лідерів, не залежить від чіткості цілей, не залежить від того, встановлено чи не встановлено наметове містечко, не залежить від того, співчувають чи не співчувають повстанню журналісти.

Єдиний фактор, який впливає на перемогу або поразку революції, - це лояльність або нелояльність армії, поліції, силових структур. У 1905 році армія була вірна російському царю, і революція захлинулася. У 1917-му армія була деморалізована, і революція перемогла.

У 1991-му армія перейшла на бік захисників Білого дому в Москві, і вони перемогли. У 1993-му армія стріляла по Білому дому з танків, і захисники Білого дому програли.

Прикладів можна наводити безліч. У Туреччині армія була вірна владі, і ніяка площа Таксим не допомогла. У Єгипті армія була проти президента Мурсі і змістила його дуже легко.

У це важко повірити. Точно так само, як важко повірити в те, що гиря і пір'ячко у вакуумі падають з однаковою швидкістю. Проте факт. Множити число демонстрантів, говорити полум'яні промови на площі, координувати зусилля опозиції, вигадувати креативні гасла так само безглуздо, як намагатися зробити важчою гирю - в надії, що та буде падати швидше ніж пір'їнка, якщо буде важити не пуд, а два пуди. Не буде. У вакуумі що пудова гиря, що двопудова, що трипудова падає так само, як і пір'їнка. На площі, що тисячі людей, що сто тисяч, що мільйон - не можуть похитнути влади, поки на їх сторону не перейде армія. Що тисячна демонстрація, що стотисячна, що мільйонна легко розганяється водометами та сльозогінним газом - я бував свідком, плакав цими специфічними гіркими соплями. У той же час і невеликий натовп повсталих може відразу повалити будь-яку владу, якщо на бік натовпу переходять озброєні люди.

Отже, якщо хочете змін, не треба збирати натовпів, не треба вибирати координаційних рад, не треба вигадувати креативних гасел - розпропагуйте армію. Тоді будуть зміни.

І навпаки, якщо хочете, щоб революції не було, не треба боротися з «помаранчевою заразою», не треба знімати фільмів «Анатомія протесту», не треба записувати всі НДО в іноземні агенти - це марна трата грошей. Забезпечте вірність військових. Тоді змін не буде.

 





 

Яндекс.Метрика