повернутися Ї: дискусія

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Юрій Романенко

Тупий ще тупіший:
влада робить все більш абсурдні кроки

Можу сказати точно одне, що ранок 11 грудня бачився владі у дещо в іншому світлі. Кажу це з огляду на ряд ознак. Сценарій влади сьогодні однозначно поламаний. А коли він поламаний, то після цього шок і кілька днів осмислення.

Це дає фору опозиції, яка повинна ставити конкретні цілі щоб переломити ситуацію.

А вона ламається, в цьому вже мало сумнівів ... Після всього, що сталося у опозиції вже немає можливості йти назад, тим більше що у влади фактично залишається в рукаві пара козирів, наприклад, введення НС.

Який же був сценарій влади?

Сценарій влади був такий - м'яко зачистити Майдан, не застосовуючи грубе насильство, щоб потім показати картинку, що все добре, опозиція все просралала і тепер буде стабілізація.

Взагалі, потрібно мати дуже багато мізків, щоб піти на штурм Майдану, коли в місті знаходиться Кетрін Ештон і Вікторія Нуланд. Влада могла говорити, що неясно, хто віддавав наказ про штурм Євромайдану 30 листопада, що розгін 1 грудня протестувальників у Банкової був провокацією. Однак, говорити про те, що спроба зайти на Майдан сталася без відома президента було б просто смішно.

Опозиція вибрала на цей раз правильну тактику, роблячи акцент, що демонстрація мирна. В результаті всі світові ЗМІ отримали правильну картинку: мирних демонстрантів розганяє екіпірований ОМОН. А що значить така картинка в прямому ефірі? Правильно, народ дозрів до демократії.

У підсумку Банкова отримала рано вранці кілька ляпасів. Ми побачили жорстку реакцію глави Держдепу Джона Керрі, поява заступника голови Держдепу Вікторії Нуланд в компанії з послом Джефрі Пайятом на Майдані також дає більш ніж певний сигнал. Переляканий ранковий спіч Миколи Азарова показує, що виховна робота американцями вже розпочата. Ввести надзвичайний стан Янукович навряд чи зможе, у нього просто немає силовиків, щоб це реалізувати. У Києві зараз практично всі дієздатні силові структури. А спроба реалізації надзвичайного стану обмеженими силами на даному етапі загрожує втратою контролю над ситуацією взагалі. Київ однозначно піднімається на захист Майдану.

Я думаю, що зараз олігархічний кооператив кидається з сторони в сторону у пошуках рішення, яке б дозволило вийти із ситуації, яка з патової виразно знаходить загрозу поразки режиму.

Однак, потрібно брати до уваги, що влада і опозиція грають у дусі «тупий ще тупіший». На кожен тупий хід влади опозиція знаходить відповідь ще більш тупу. Тому, особисто я не здивуюся, якщо ввечері опозиція знову нічого не зробить, зібравши чергову натовп на Майдані. І через кілька днів Янукович спробує відіграти ситуацію назад.

На разі ситуація виглядає десь так.

 

Ресурс «Хвиля»





 

Яндекс.Метрика