повернутися Ї: дискусія

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Бернар-Анрi Левi ("Le Monde", Франция)

Ми всі українці

Народе Майдану! Зараз на цій площі зібралися всі народи України. Західні українці і східні українці. Жителі міст і сіл. Татари й поляки. Козаки і євреї. Тут є онуки тих, хто пережив сталінський голодомор і масові розстріли в Бабиному Яру.

У нас в Парижі є площа в Бастилії, яка стала колискою французького народу. У вас є Майдан, де зараз формується український народ. Тому для мене як для громадянина батьківщини прав людини велика честь знаходитися тут в цей винятковий момент, який буває лише в історії великих народів.

Аресній Яценюк, лідер партії посадженої за грати київської дами, нещодавно заявив з ​​цієї трибуни про формування «паралельного уряду». Я щиро вітаю це уряд, який зародився на Майдані і вже має куди більшою легітимністю, ніж безвольні маріонетки Кремля.

 

Не бюрократична, а духовна Європа

У вас, народе Майдану, є мрія, яка вас всіх об'єднує. Ваша мрія - це Європа. Не Європа фінансистів, а Європа цінностей. Тобто не бюрократична, а духовна Європа. Не та Європа, що втомилася від самої себе і сумнівається у власному розумінні і призначенні, а жива, кипуча, героїчна Європа.

Тому європеєць, який потрапляє сюди з охопленої сумнівами Європи, що не представляє, хто вона така і куди їй іти, відчуває, здавалося б, забуті почуття, коли бачить цей вогонь тут між вас. Ви показуєте нам, якою має бути Європа. Ви нагадуєте нам, яким дивом може бути Європа, якщо розвіяти те, що німецький філософ і противник нацизму Едмунд Гуссерль називав «прахом великої втоми».

Я громадянин Франції. І виступаю за федеративну Європу. Але сьогодні на Майдані, де люди нагадують Європі про її перше і головне призначення, я відчуваю себе українцем. Крім того, я був неправий, коли говорив про європейської мрії.

Тому чоловіки і жінки, що стали на чолі вашого руху гранично чітко описують картину Європи: для всіх і кожного Європа в першу чергу означає свободу, справедливе керівництво, боротьбу з олігархічною злочинною державою, громадянські права.

 

Україна - б'ється серце всього континенту

Ви наповнюєте сенсами європейський проект. Ви повертаєте йому суть і програму. Ви надаєте не тільки більш рафінованого, але і більш точного і багатшого змісту слову та ідеї Європи.

Тому я вважаю, що справжня Європа саме тут. Тому справжні європейці зібралися тут на Майдані. Тому Україна - не васал Російської імперії, якому потрібно слізно вимолювати право на зближення з Європою. Зараз у цей самий момент вона стала серцем всього континенту, яке б'ється саме у Києві.

Народе Майдану, мої європейські брати! Хочу сказати вам, що багато хто з нас, від Парижа до Берліна та інших столиць, почули ваше послання. Знаю, що ви відчуваєте себе самотніми. Знаю, вам здається, що Європа кинула вас і, повернувшись до вас спиною, що вона відвернулася від власної суті. Це дійсно так. Але у вас є і друзі в європейських країнах. Крім того, навіть тут, у дипломатичних місіях європейських держав, у вас є таємні друзі, які всім серцем з вами і будуть всіляко вам допомагати.

Вони ваша надія. Але і ви їх. Якщо вони кинуть вас, ви програєте. Але і якщо вас чекає поразка, то і вони програють. Вони це знають. Ми всі знаємо.

 

Народи стверджують свою незалежність

Мільйони з нас зрозуміли, що наша власна доля вирішується тут і зараз на площі Незалежності, яку ви перейменували на площу Європи. Після повернення до Франції я маю намір привселюдно заявити: ніяких віз для звірів, які подібно Людовіку XIV з написом «останній аргумент королів» на гарматах, погрожують силою розігнати Майдан. Я закличу заморозити всі їхні активи в банках Європейського Союзу та в офшорних зонах, на які ми зараз в змозі чинити тиск. В руках у демократій є цілий спектр різноманітних санкцій, про що нам зараз необхідно просто згадати.

Найближчим часом президент моєї країни Франсуа Олланд зустрінеться з главою Сполучених Штатів Америки Бараком Обамою. І хто знає, бути може, у нього вийде переконати того в черговий раз взяти участь в операції з порятунку вкраденої частини Європи?

На закінчення, народе Майдану, хочу сказати вам, що поїду з каменем на душі, бо знаю, що в найближчі дні може відбутися все, що завгодно, навіть найгірше. Адже хоча в довгій історії народів, які стверджували свій суверенітет на центральних площах міст, на думку в першу чергу приходять площа Бастилії, Вацлавська площа в Празі або афінська Агора, не можна забувати про площі Тяньаньмень, яка стала прикладом утопленого в крові повстання.

 

Сочинський хвалько

Тим не менше, я покину вас з почуттям неймовірного захоплення від вашої відваги, холоднокровності, мудрості і помірності, які стали прикладом для всього світу. Ваша зброя - це холоднокровність. Ваша сила - це спокійна рішучість. Всі ви, від простої буфетниці Лізи до колишнього боксера Віталія Кличка, який, можливо, одного дня стане президентом нової України, в один голос сказали мені, що ніщо більше не зупинить дух Майдану.

Крім того, ваша сила - це дух відповідальності, це дисципліна, з якою ви утримуєте барикади, а за барикадами дбаєте про звільнену вами частину міста. Справа в тому, що турбота про місто і пишність цивілізацій означує одне й те ж слово. «Цивілізований» - це той, хто любить civitas і несе в собі цінності цивілізації. З цим погодилися б і майстри, які в Х столітті розписали стіни вашого Софійського собору, зобразивши Богородицю, яка молиться з піднятими на знаку миру руками.

Нарешті, ваша сила полягає у вашій високій цивілізації, хоча вас, як і всі європейські народи, переслідує трагічний і злочинний період історії. Україна і Київ процвітали, коли Росії ще й близько не було. Тому в кожного громадянина Майдану більше культури та історії, ніж в сочинського хвалька, цього надутого Тарзана, який є ворогом святої Софії і її мудрості.

Тому ви переможете. Тому, рано чи пізно, ви візьмете верх над Володимиром Путіним і його лакеєм Віктором Януковичем. Я кажу вам: ласкаво просимо в Європу!

 

Bernard-Henri Lévy : « Nous sommes tous des Ukrainiens »





 

Яндекс.Метрика