повернутися Ї-дискусія

Львівська газета, 27 січня 2005 № 15 (581)

Новий Президент хоче виправити провали Кучми

У репортажі з візиту Президента Ющенка до Страсбурга польська Gazeta Wyborcza повідомила, що, подякувавши полякам за підтримку під час помаранчевої революції, Віктор Ющенко запевнив: він апелюватиме до Львівської міської ради у справі “Цвинтаря Орлят” з тим, аби змінити існуючу ситуацію.

 Тобто, щоб цвинтар нарешті відкрили. “Виборча” також посилається на свої джерела в оточенні Ющенка, які буцімто повідомили, що декілька днів тому Віктор Ющенко звернувся до своїх західноукраїнських колег із проханням залагодити “всі суперечливі проблеми з поляками”. Gazeta Wyborcza інформує, що до Львова приїздили в цій справі українські дипломати з Варшави.

Загалом Президент Ющенко пообіцяв полякам продовжити “шлях співпраці та компромісу”. “Ваші діти розмовлятимуть мовою їхніх батьків і ходитимуть до польських костьолів”, – пообіцяв Віктор Ющенко у Страсбургу.

– Були консультації, розмови. Я так розумію, що це результат співпраці Кваснєвського та Ющенка, – сказав “Газеті” головний редактор незалежного культурологічного часопису “Ї” Тарас Возняк.

Якщо консультації відбувалися недавно, можна припустити, що справа офіційного відкриття польських військових поховань на Личаківському цвинтарі – крок, у принципі, символічний – є однією з головних в українсько-польських стосунках. Проте Тарас Возняк, який 2002 року пішов з посади начальника відділу міжнародних зв’язків Львівської міської ради, висловивши протест щодо сумнозвісного рішення депутатів міськради, так не вважає: “Головними є економічні питання. А це – старі борги, які треба віддавати”. “Газета” також запитала в Тараса Возняка, наскільки реально, що Львівська міська рада все ж ухвалить рішення відкрити цвинтар.

– Думаю, львівським депутатам вистачить розуму знову не йти на повідку демагогів на шкоду Україні та третім сторонам, – зазначив він.

Стати на перешкоду ухваленню цього рішення, на думку Возняка, можуть саме “треті сторони й демагоги”.

Віктор Ющенко не вперше закликає львівських депутатів до виваженості. Проте у травні 2002 року вони не відреагували на його заклики. 16 травня 2002-го депутати Львівської міськради підтвердили свою постанову від 2000 року про затвердження остаточного варіанту напису: “Невідомим польським солдатам, полеглим за Польщу”. Слова “героїчно” і “незалежність”, на яких наполягала польська сторона, було викреслено. Пропонований польською стороною напис звучав так: “Невідомим польським воїнам, які героїчно полягли за незалежність Польщі”. Після цього Алєксандр Кваснєвський відмовився зустрітися з Леонідом Кучмою у Львові, його візит скасували. Українсько-польські стосунки стали прохолоднішими, Кучма довго робив трагічне обличчя, нарікав на нерозумних львівських депутатів і, врешті, з полегшенням відмовився від обтяжливих євроінтеграційних зусиль.

Поміркована частина львівської громади виступила з низкою закликів до “гарячих голів” і з українського, і з польського боку. Від 2002-го щороку 1 листопада на Личакові проходить спільний молебень греко-католицького і римо-католицького духівництва – вшанування пам’яті польських “орлят” і воїнів Української Галицької Армії.

Якщо небажання депутатів Львівської міської ради дослухатися до порад Кучми 2002 року дещо нейтралізувало їхню недоброзичливість щодо сентиментів західного сусіда, то проігнорувати прохання Президента Ющенка буде значно складніше. В такому разі тінь “третьої сторони” виглядатиме в сесійній залі просто-таки непристойно.

Секретар Львівської міської ради Зиновій Сірик повідомив “Газету”, що жодних конкретно сформульованих пропозицій міська рада ще не отримувала:

– Нині, в принципі, всі рішення ухвалено. Фактично він (цвинтар, – “Газета”) є відкритим і доступним для всіх охочих. Де-юре не прийнято наразі акту Державною комісією будівництва й архітектури в Києві. Власне, питання стоїть в одному: Державний комітет будівництва й архітектури не ввів об’єкт в експлуатацію. Хоча його вже давно експлуатують, цвинтар є загальнодоступним. Це якщо брати вузько формальну сторону.

Учора прес-секретар Президента Ірина Геращенко підтвердила страсбурзькі заяви Віктора Ющенка, а також повідомила “Газету”, що під час прес-конференції Віктора Ющенка в Польщі ще раз прозвучало запитання щодо цвинтаря. В. Ющенко сказав, що його позиція від часу виборчих перегонів не змінилася, він переконаний, що це питання має бути вирішено доти, доки триває принаймні Рік Польщі в Україні. Ющенко переконаний, що українській громаді вдасться вирішити питання цивілізовано, як і належить у XXI столітті, адже воно не може висіти в повітрі, а він сам зробить усе для того, аби суперечку розв’язали.

Віктор Ющенко не уточнив, у чому саме полягатимуть пропозиції Львівській міській раді, проте висловив переконання, що львівській громаді вдасться знайти порозуміння з польською стороною.

– Ми можемо говорити про те, що Президент України налаштований дати доручення львівській регіональній владі знайти правильний шлях, запропонувати його Президентові й вирішити це питання. Воно не може залишати неприємний осад у двосторонніх стосунках, – сказала Ірина Геращенко. – Ющенко, безумовно, дослухається до позиції Львівщини. Це буде доручення не лише Львівській міській раді, він радитиметься з новим губернатором Львівщини, якого призначать найближчим часом. Ющенко переконаний, що цю проблему вирішать.

Оксана Форостина