повернутися Ї: кордон

Україна та Росія зажадали від Придністров’я і Молдови повернутися за стіл переговорів

http://ukr.for-ua.com/news/2002/04/16/094300.html

ForUm

15 квітня у Києві відбулися консультації між делегаціями міністерств закордонних справ України і Російської Федерації з питань придністровського врегулювання. Сторони виступили за негайне поновлення переговорів між Кишиневом та Тирасполем як єдино можливий спосіб політичного врегулювання придністровського питання, повідомили ForUm’у в прес-службі МЗС України.

Українську делегацію очолив заступник Держсекретаря Ігор Харченко, російську - перший заступник міністра закордонних справ В’ячеслав Трубников. Російська делегація була прийнята Міністром закордонних справ України Анатолієм Зленком. Відбулася також зустріч з Держсекретарем МЗС України Юрієм Сергєєвим.

У ході консультацій було проведене обговорення становища справ щодо переговорного процесу з придністровського урегулювання, яке показало спільність позицій України та Російської Федерації з даної проблеми. Була виражена занепокоєність в зв’язку з непоновленням діалогу між Кишиневом та Тирасполем і невиконанням ними раніше досягнутих домовленостей.

Учасники консультацій підтвердили важливість реалізації братиславських ініціатив "Про організацію переговорного процесу з придністровського врегулювання" і створення в існуючому п’ятисторонньому форматі "Постійної ради з політичних питань у рамках переговорного процесу щодо придністровського урегулювання".

Ці ініціативи покликані не тільки відновити повномасштабний переговорний процес, але і зорієнтувати його на виконання головних політичних завдань, включаючи вироблення статусу Придністров’я в складі територіально цілісної Республіки Молдова. При цьому зазначалося, що саме відсутність переговорного процесу породжує все нові й нові серйозні проблеми у відносинах між Республікою Молдова і Придністров’ям в економічній сфері, діяльності митних органів і організації спільного контролю на кордоні, сертифікації товарів, праві громадян регіону на вільне пересування.

Українська і російська сторони виступають за негайне поновлення переговорів як єдино можливого способу політичного урегулювання придністровського питання і вважають, що в цей час все залежить від політичної волі Кишинева і Тирасполя знайти компромісні вирішення виникаючих розбіжностей.

Досягнута домовленість про проведення надалі українсько-російських міжміністерських консультацій з проблематики придністровського урегулювання на регулярній основі.


http://mignews.com.ua/scandal/ukraine/board_0322.html

22.03.2002

Украино-молдавская граница – ну как без русских?

Mignews.com.ua

В пятницу в Кишиневе начнутся переговоры делегаций таможенных и пограничных органов Украины, России, Молдовы и Приднестровья по выработке механизмов борьбы с контрабандой, незаконной миграцией и торговлей оружием в районе украино-молдавской границы.

Как сообщает Обозреватель со ссылкой на осведомленные источники, участники предстоящих переговоров уже получили на руки проект документа, который будет предложен к подписанию. Центральной идеей документа, является размещение на приднестровском участке украино- молдавской границы, наряду с таможенными постами Молдовы и Приднестровья, таможенных постов Российской Федерации. Наблюдатели отмечают, что это предложение находится в русле предыдущих инициатив президента Молдовы В.Воронина о размещении на этом участке границы нейтральных таможенных наблюдателей от какой-либо третьей страны.

Правда, первоначально говорилось о возможности приглашения таможенников из Германии или другой западноевропейской страны. Идея разместить на украинско-молдавской границе представителей российской таможни раньше не обсуждалась. Как известно, решение о встрече по пограничным проблемам в Кишиневе было достигнуто 17 марта в ходе одесского саммита президентов России, Украины и Молдовы. Однако тогда никаких конкретных инициатив выдвинуто не было.

Наблюдатели отмечают, что упомянутый выше проект документа, предложенный Кишиневом, может оказаться для Киева неприятным сюрпризом. Украина никак не может быть заинтересована в размещении на одном из участков своей западной границы таможенных постов России. Отмечается также, что украинская сторона, согласившаяся провести в Одессе встречу по приднестровской проблеме, была фактически введена в заблуждение относительно дальнейших планов Москвы и Кишинева. При этом украинское руководство понесло и определенный политический урон, поскольку приглашение молдавского коммуниста-президента в страну за две недели до парламентских выборов было заведомо рискованной затеей.