повернутися Ї: кордон

“Італійський страйк” на польському кордоні

Для збільшення фінансування від Євросоюзу польські прикордонники затягують перевірки українських громадян

Львівська газета, 12 грудня 2003 (№ 312 http://www.gazeta.lviv.ua

УЧОРА на автопереході “Ягодин” у черзі на перетин держкордону чекали водії близько 100 вантажівок і 40 легковиків. На автопереході “Краковець” – 60 вантажних і 100 легкових авто. Як повідомляють прикордонники, на пунктах пропуску вишикувалися шеренги машин по 40-150 транспортних засобів. Українцям, які намагаються перетнути українсько-польський кордон, доводиться вистоювати величезні черги, очікуючи перевірки. В адміністрації Прикордонної служби України такі дії польської сторони вважають навмисними.

Українські прикордонники стверджують, що працюють у звичному режимі, забезпечуючи швидкий контроль автомобілів завдяки так званому “зеленому коридору” із спрощеною процедурою огляду, угоду про який підписали на державному рівні. Однак користі від цього небагато – польські колеги дуже скрупульозно і повільно перевіряють легкові автомобілі та вантажівки. Огляд одного транспортного засобу іноді триває понад годину, хоча його можна здійснити за 15 хвилин.

За твердженням Володимира Чамари, керівника прес-служби Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України, найскладніша ситуація склалася на пунктах перетину “Ягодин” і “Краковець”.

– Ми не звинувачуємо польську сторону, ми просто констатуємо проблему, – сказав він у коментарі “Газеті”. – Причина таких дій польської сторони полягає в ротації її прикордонників, яка інтенсивно відбувається у зв’язку зі скороченням штату. Крім того, тут тепер працюють прикордонники, які раніше стояли на польсько-німецькому кордоні. Це також створює проблеми, адже вони не звикли до нових умов праці.

На думку фахівців, ще одна причина “корків” на кордоні – наближення Свят. Чимало з тих, хто отримав короткотермінові візи, намагаються використати їх до січня. Насамперед це стосується підприємців, у яких закінчується термін дозволів та угод, тому вони хочуть закупити товари на кілька місяців наперед.

Ольга Перехрест, працівниця прес-центру Держкордонслужби України, в коментарі “Газеті” заявила, що впродовж останнього місяця спостерігають черги на всіх міжнародних пунктах пропуску. Вона також відзначила посилену увага прикордонників до вантажівок і документів. Проте пані Перехрест переконана, що не варто цю ситуацію трактувати як конфлікт.

– Звісно, черги – це неприємно, – зазначила вона. – Ми вже надіслали безліч листів у різні – і польські, й українські – інстанції та відомства, однак немає жодних зрушень. Польська сторона зовсім не реагує на наші звернення. Її головний аргумент – ми захищаємо економічні інтереси держави, а черги нас не турбують.

Натомість у Держкордонслужбі України схильні розцінювати такі дії польської сторони як привернення уваги до себе. В офіційному повідомленні для ЗМІ прикордонники стверджують: “Польські колеги затягують процедуру контролю навмисне, аби продемонструвати своїм майбутнім партнерам по Євросоюзу, як важко їм працюється на східних кордонах. Відповідно, попрохати додаткових капіталовкладень. Ситуація дуже скидається на так званий “італійський страйк”, коли працівники, аби домогтися виконання своїх вимог, починають суворо дотримуватися кожної літери інструкції”.

Фахівці вважають, що ця ситуація зводить нанівець українську ініціативу створити спеціальні коридори і цивілізувати процес перетину кордону між двома державами. А ще – ставить під загрозу доцільність спеціальних режимів пропуску. Проте, як запевнила “Газету” Ольга Перехрест, коридори не закриють. “Ми сподіваємося, що знайдемо спільну мову з польської стороною”, – сказала вона.

Богдан Юрочко