повернутися Ї: кордон

“Не залишаймо Україну на узбіччі”

Розмова з Мареком Кухцінські, польським парламентарем

http://www.gazeta.lviv.ua/2003/02/14/Polsha

УЧОРА у Гуті Івано-Франківської області зустрілися президент України Леонід Кучма та його польський колега Александр Кваснєвський. Президенти прийняли спільну заяву. Як повідомляють “Українські новини”, А.Кваснєвський заявив, що Польща запровадить для громадян України максимально ліберальний візовий режим, який відповідатиме вимогам ЄС та положенням Шенгенської угоди і включатиме введення безкоштовних віз. Майбутнє українсько-польських взаємин стало темою нашої розмови варшавського кореспондента “Газети” з Мареком Кухцінські – депутатом парламентської партії “Право і Справедливість”, віце-головою парламентської польсько-української групи.

– Польща прагне ввійти до ЄС і мусить урегулювати справи кордону і міграції, а зв’язку з цим і справи віз. Польський уряд погодився із цією вимогою. Завдання для нашої влади полягає в тому, аби докласти зусиль, щоб створити дійсно сприятливі умови для громадян України, які захочуть приїхати до Польщі, і щоб процес впровадження віз був гнучким.

– Що потрібно для цього зробити?

– Передусім збільшити кількість польських консульств в Україні. Наш уряд планує відкрити два консульства – в Луцьку і в Одесі. Це вкрай мало. Як мав би отримати візу українець, який мешкає, наприклад, у Чернівцях? Він мусить їхати до Львова чи до Києва, витрачати час і гроші на дорогу. Це призведе до того, що українці, маючи клопоти з доступом до віз, перестануть їздити до Польщі, а на цьому наша держава може втратити.

Я вважаю, що нових консульств повинно бути принаймні п’ять. Візи повинні бути багаторазового використання і дешевими. Міністр закордонних справ Польщі обіцяє, що віза коштуватиме 5-7 доларів США. Фактична вартість її виготовлення – 3-4 долари США. Небагато, але для деяких осіб це таки кошти. На мою думку, візи повинні бути взагалі безкоштовними. Чому? Кожного року до Польщі приїжджають у середньому 3 мільйони громадян України. Припустимо, що кожен із них залишає в Польщі 300 злотих. Якщо видамо мільйон віз, матимемо 5 млн. євро прибутку. А від приїзду мільйона осіб – понад 70 млн. євро. Якщо ж візи будуть безкоштовними, збільшиться кількість приїздів, адже від 2004 року українці в’їжджатимуть не на територію Польщі, але ЄС.

– Упродовж перших трьох років членства в ЄС Польща отримає майже 280 млн. євро на зміцнення східного кордону. А що вже зроблено нині?

– Частину коштів, 28 млн. євро, ми отримали у 2000 році. Впродовж минулих років Польща виділила з бюджету ще кількадесят мільйонів злотих. Ці кошти призначені на сучасне інформаційне оснащення для прикордонних служб, розбудову польських кордонів, спорудження прикордонних веж, які вздовж східного кордону будуть розміщені на кожному 25-му кілометрі. Митники матимуть сучасні ваги й апаратуру для просвічування вантажівок. Минулого року ми відкрили новий перехід для автомашин у Кросцєнко, що на південь від Медики. Плануємо також спорудження переходу в Будомєжу, між Равою-Руською і Краківцем. У цьому році держава прийме на роботу додатковий штат прикордонників і митників – загалом майже 1000 осіб.

– Представники польської влади розраховують, що коли візи будуть доступними, а ціна – символічною, то Україна, зі свого боку, взагалі не впроваджуватиме візового режиму для громадян Польщі?

– Такий шанс існує. Польський уряд веде з Україною переговори щодо цього. Але хочу підкреслити ще раз – якщо поляки в’їжджатимуть на територію України без віз, добре було б, аби українці в’їжджали на підставі безкоштовних віз. Власне, у такому разі ми зможемо заохотити їх приїжджати до Польщі.

Розмовляла Тетяна Серветник, Варшава