повернутися Ї: кордон

Польща змінює правила перетину кордону

Львівська газета, 22 жовтня 2003 (№ 275) http://www.gazeta.lviv.ua

З ПОЧАТКУ місяця під стінами консульств Республіки Польща в Україні вишикувалися черги – починаючи з 1 жовтня, українці, які перетинають українсько-польський кордон, повинні отримати візу – знак того, що незабаром Польща приєднається до ЄС. Не володіючи достатньою інформацією про умови оформлення віз і перетину кордону, громадяни України зіштовхуються з зайвими проблемами.

Як повідомила прес-служба Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України, щоб отримати візу, українцям необхідно із закордонним паспортом, фотокарткою та правильно заповненою латинськими друкованими літерами візовою анкетою звернутися в одне із Генеральних консульств РП, яких в Україні нараховують п’ять:

– Генеральне Консульство Польщі у Львові: 79011, Львів, вул. Івана Франка, 110.

Тел.: (0322) 97 08 61, 97 08 63, 76 05 47, 97 08 62, 97 08 64, факс: (0322) 76 09 74, e-mail: konsulat@txnet.com;

– Генеральне Консульство Польщі в Києві: 01030, Київ, вул. Богдана Хмельницького, 60.

Тел.: (044) 234 92 36, 234 66 78, факс: (044) 234 99 89, e-mail: consulat@svitonline.com;

– Генеральне Консульство Польщі в Харкові: 61002, Харків, вул. Артема, 16.

Тел.: (057) 757 88 01, факс: (057) 757 88 04; е-mail: kgrp@kgrp.kharkov.ua:

– Генеральне Консульство Польщі в Луцьку: 43016, Луцьк, вул. Кафедральна, 7.

Тел.: (0322) 77 06 10, 77 06 11, 77 06 12, факс: (0332) 77 06 15;

– Генеральне Консульство Польщі в Одесі: 65062, Одеса, вул. Успенська, 2.

Тел.: (048) 729 44 13, 729 39 36, факс: (048) 729 43 88.

Для перебування на території сусідньої країни, українець повинен отримати довгострокову чи короткострокову візи, залежно від запланованого терміну перебування в Польщі. Короткострокова віза дає право на нетривале перебування або кількаразове відвідування, які сукупно не повинні перевищувати трьох місяців за півроку. З довгостроковою візою у паспорті українець має право безперервно перебувати у Польщі, або скільки завгодно разів перетинати кордон упродовж дії візи. Їх видають:

– працівникам залізничного транспорту при виконанні службових обов’язків;

– водіям і членам екіпажів транспортних засобів, які здійснюють міжнародні автомобільні та залізничні перевезення вантажів і пасажирів;

– учасникам обміну по лінії органів державної влади та місцевого самоврядування незалежно від сфери їхньої діяльності (за зверненням приймаючої сторони);

– особам, які беруть участь у регулярних двосторонніх контактах у галузі економіки, культури, науки, освіти, спорту або в інших важливих галузях співробітництва;

– особам, які володіють документом, який підтверджує право власності на нерухоме майно і знаходиться на території Республіки Польща, або право на отримання спадщини на території Республіка Польща;

– особам, які їдуть з метою відвідування місць поховань і могил родичів на території Республіки Польща (за наявності документів, які підтверджують факт поховання та збереження могили);

– особам, які звертаються по візу для отримання підтверджених родинних зв’язків і для відвідування місць свого походження, а також членам їхніх сімей і найближчим родичам.

Громадян можуть позбавити візи:

– відповідно до вимог чинного законодавства Республіки Польща;

– за списками персон нон-грата;

– внаслідок недотримання правил поведінки в пункті пропуску;

– за порушення правил прикордонного режиму;

– за хуліганську поведінку чи недотримання правил перебування на території Республіки Польща.

До Польщі можна потрапити і без візи, однак лише за умови, що громадянин має дозвіл на проживання у Польщі, Чехії чи країні Шенгенської зони, або у паспорті вже є Шенгенська віза, і громадянин прямує транзитом. У такому випадку перебувати на території Польщі можна не більше п’яти днів. Також віза не потрібна членам екіпажів цивільних літаків (за наявності службового посвідчення і запису в польотному завданні), членам екіпажів морських суден (за наявності посвідчення особи та запису в судовій ролі або виписці з неї), а також членам екіпажів повітряних суден та обслуговуючому персоналу, які залучені до аварійних і рятувальних робіт.

Безкоштовно отримавши потрібну візу і, нарешті, перетинаючи кордон, українець повинен, на вимогу прикордонника, представити фінансові засоби, необхідні для проїзду, перебування та виїзду з Польщі. Обов’язково слід мати при собі 200 євро (на умовах по 30 євро за добу). Гроші можна і не показувати – для цього варто представити документи, які дають можливість отримання платіжних засобів. Це може бути запрошення від громадянина Польщі, юридичної особи чи іноземця, який не менше п’яти років легально мешкає в Польщі. Польська сторона дозволяє прихопити з собою товарів на суму не більше 70 євро та валюту – до 10 тисяч злотих. Якщо ж сума є більшою, її необхідно задекларувати.

Без сплати мита ввезти до Польщі можна такі види товарів:

– не більше півлітри алкоголю;

– 20 штук цигарок;

– 5 сигар;

– 20 г тютюну;

– 25 мл парфумів;

– 100 мл туалетної води;

– медикаменти, необхідні для власного вжитку.

Згідно з українським законодавством, з України можна вивезти до 6 тисяч євро, попередньо їх задекларувавши. Щоб перевезти більшу суму, необхідно підготувати відповідні документи на право переміщення через кордон. Усно задекларувати можна готівку чи дорожні чеки на суму до 3000 доларів США для фізичних осіб-резидентів і до 1000 доларів США для фізичних осіб нерезидентів. Також можна перевозити кошти, що перевищують зазначену суму. Для цього необхідно їх письмово зазначити у декларації за довідками уповноваженого банку на вивезення валюти за формою 01. За умови зазначення у митній декларації, дозволяють ввозити банківські метали у вигляді зливків загальною вагою до 100 г на одну особу незалежно від віку.

Щоб перевезти національну валюту сумою до 1000 грн., необхідно її усно задекларувати. Задекларувавши у митній декларації, резиденти та нерезиденти можуть перевозити до 10000 грн. Половину цієї суми можна перевозити у вигляді золотих і срібних монет, номінал яких зазначено в гривнях. Якщо ж людина бажає перевезти більшу суму, їй необхідно отримати Індивідуальну ліцензію Національного банку за формою 03.

Через український кордон, за умов декларування, дозволяють перевозити товари на суму, що не перевищує 100 тисяч євро. Проїжджаючи через Україну транзитом, за наявності документів, які підтверджують транзитний характер поїздки, можна вивозити попередньо ввезені кошти в сумі до 30000 доларів США та до 1000 г. банківських металів.

Повертаючись в Україну, слід пам’ятати, що з 1 січня 2002 року поляки звільнили від мита товари, які провозять в особистих речах. Це стосується цілої низки товарів, лімітованих кількісно та видово:

– не більше 1 л спиртових виробів, а також алкогольних напоїв, окрім вина та пива;

– 2 л вина;

– 5 л пива;

– 200 шт. цигарок;

– 100 штук цигарок, вага 1 шт. яких не перевищує 3 г;

– 50 сигар;

– 250 г тютюну;

– 50 мл парфумів;

– 250 мл туалетної води;

– лікарські препарати – в кількості, необхідній для особистих потреб пасажира.

Також громадяни можуть вивозити з території Польщі товари на суму, яку ввезли. У випадку перевищення ввезеної суми, громадянин повинен мати довідку з банку, в якому він отримав кошти. Українські митники дозволяють громадянам України ввозити валюту на суму до 10000 євро, за умов декларування.

Щодо іноземної валюти, за умов декларування коштів, в Україну дозволяють ввозити до 1000 доларів США чи чеків, емітованих іноземними банками на цю ж суму на одну особу, без вікових обмежень. Письмово необхідно зазначати у митній декларації суму до 10 тисяч доларів США та до 50 тисяч доларів США у чеках, які емітовані іноземними банками. За умови письмового зазначення у митній декларації, на суми, що перевищують попередні цифри, слід отримати дозвіл НБУ за формою 05.

Везучи валізи з Польщі, слід пам’ятати, що українські митники, спільно з прикордонниками посилюють контроль продовольчих товарів, які ввозять на територію нашої держави. Заборонено будь-кому привозити в Україну продукцію тваринного походження. Громадяни можуть ввозити на територію України продукти харчування для власного споживання на загальну суму не більше 50 євро на одну особу в таких обсягах:

– в упакуванні виробника, призначені для роздрібної торгівлі не більше однієї упаковки або загальною масою, що не перевищує 2 кг кожного найменування на одну особу;

– без упакування не більше 2 кг кожного найменування на одну особу;

– без упакування – неподільний продукт, готовий для безпосереднього вживання не більше одиниці кожного найменування на одну особу.

Без оподаткування можна ввозити товари на суму 200 євро, загальна вага яких не перевищує 50 кг. Товари, які перевозять у супроводжувальному багажі, якщо їхня сумарна вартість не перевищує 1000 євро, а вага – 100 кілограмів, підлягають декларуванню. За них сплачують такі платежі: ввізне мито – 20% від митної вартості, податок на додану вартість, акцизні та інші збори.

Якщо під час перетину кордону порушують права громадянина, він може звернутися за телефоном довіри у Західне регіональне управління Державної прикордонної служби: тел.: (8-0322) 78-35-58, або в Західну регіональну митницю Державної митної служби України: (8-0322) 97-99-15.

Богдан Юрочко

Матеріал підготовано за сприяння прес-служби Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України, відділів прикордонного контролю та реєстрації ЗхРУ ДПСУ та Мостиського прикордонного загону, прес-центру Західної регіональної митниці.