повернутися Ї: кордон

По той бік кордону

Поступ, 30 жовтня 2003 р.  http://postup.brama.com 

Якщо із впровадженням віз для українців польським прикордонникам роботи трохи додалося, бо треба слідкувати за тим, чи не фальшива віза і чи не скінчився термін її дії, то митники, безумовно, зітхнули з полегшенням. Зараз на митних переходах між Україною та Польщею малолюдно та спокійно. Особливо дивно спостерігати це на пішому переході у Шегинях, де завжди юрмилося багато охочих потрапити на той бік.

Однак, як виявилося, потік контрабанди, що плине з української сторони, не надто зменшився, і польським митникам вистачає тижня, аби заповнити свої просторі склади конфіскованими товарами.

Можливо, цей факт можна пояснити тим, що роль "човників" перейняли поляки, які можуть в'їжджати до України без віз. На українському боці вони затарюються найпопулярнішими у Польщі товарами -- алкоголем та сигаретами -- і повертаються до себе.

За словами коменданта пункту перепуску "Медика" Богуслава Шлязека, зараз через Медику проходять близько тисячі українців щодня (до впровадження віз їх було понад 6 тисяч), і 2-3 тисячі поляків.

Беззаперечним лідером серед контрабандних товарів зараз є цигарки, хоча ще декілька років тому це був алкоголь. Так, за період з 1 жовтня цього року (з часу впровадження віз) на пункті перепуску "Медика" польські митники вилучили понад 225 тисяч пачок цигарок. Цей товар часто перевозять у вагонах із гіпсом. Часом на кордоні зупиняють 60-тонні вагони, наповнені цигарками.

Спиртні напої у рейтингу популярності контрабанди посідають почесне друге місце. При чому, за словами прес-секретаря митного пункту в Перемишлі Христини Хмельницької, у добре закоркованих з непорушеними акцизами пляшках може бути що завгодно, від простої води до ракетного палива. Декілька років тому в Польщі набули розголосу випадки, коли покупці труїлися контрабандною українською горілкою, були навіть смертельні випадки.

Ще одним контрабандним товаром, який має попит у Польщі, є піратські СD-диски, яких за останній час було вилучено понад 12 тисяч штук.

Везуть також одяг-підробку під відомі фірми.

Митники стверджують, що принаймні 20% осіб, що перетинають кордон через піший перехід, несуть з собою контрабанду. Перевірити усіх їх просто неможливо. Дії митників щодо контрабандистів залежать від кількості нелегального товару. Якщо особа має на декілька блоків сигарет чи пляшок алкоголю більше, ніж дозволено, митники просто пропонують залишити надлишок на кордоні. Якщо ж кількість товару значно більша від зазначеної норми, на порушників накладають штраф.

Конфіскований товар митники завозять на свої склади і мають право його реалізувати лише після винесення відповідного рішення суду. Загалом дуже важко знайти покупця, скажімо, на цигарки, адже він мав би своїм коштом придбати акцизну марку на кожну пачку, а вона коштує так багато, що це просто невигідно. Тому сигарети митники, за їх словами, найчастіше просто спалюють. Алкоголь передають на спеціальне підприємство, де його переробляють на технічний спирт. Піратську CD-продукцію теж скеровують на переробку, а от одяг "від Армані" та інші підробки віддають у сирітські будинки, попередньо зрізаючи лейби.

Процвітає на українсько-польському кордоні і контрабанда тварин. Раніше, розповідає Христина Хмельницька, постійно переправляли тварин з азіатських країн, потім на декілька років торгівля стихла, але останнім часом активізувалася знову. "Для того, аби тварини вели себе спокійно, їх споюють алкоголем, -- каже Хмельницька. -- Нам доводилося завертати людей з п'яними козами, псами. Одного разу ми зупинили мікроавтобус, у якому виявили понад 50 черепах, кілька десятків жаб, змій. Наша ветеринарна служба три дні марудилася з цими тваринами, а потім їх скерували до Варшавського зоопарку. А якось ми зупинили чоловіка, який у великому термосі перевозив 3-метрового пітона".

На митному пункті пропуску "Медика" як експеримент встановили обладнання, яке вловлює ритми биття серця. Тепер, не зазираючи у вантажівки, а лише підключивши чутливі детектори до зовнішніх стінок транспорту, можна визначити, чи є всередині якісь живі істоти (тварини, а може, і заховані люди), яких намагаються незаконно перевезти через кордон. "Завдяки цій техніці значно пришвидшується огляд автомобілів, бо тепер не обов'язково відкривати і обстежувати їх, аби з'ясувати, чи є хтось всередині. Це обладнання скорочує огляд до 2 хвилин," -- каже Анджей Карпінський, начальник Перемишлянського митного пункту.

На запитання, чи є випадки хабарництва серед митників, Карпінський відповів: "Все це на рівні чуток. Люди кажуть, що польські митники, трапляється, беруть хабарі, однак поки що ніхто нікого за руку не зловив, і ніяких справ щодо таких фактів не порушено."

Віктор Жук: Ротація кадрів відбувається постійно

Поступ, 30 жовтня 2003 р.  http://postup.brama.com 

-- Пане Вікторе, чому українська сторона затягує питання з будівництвом ще одного пункту перепуску "Будомєж--Грушів"? Поляки готові побудувати його власним коштом, вже й навіть гроші відповідні передбачили, а Міністерство закордонних справ України все ніяк не підписує відповідних документів на дозвіл відкриття цього переходу. У чому ж справа?

-- У 1993 році була затверджена програма розбудови пунктів перепуску на державному кордоні. "Будомєж-Грушів" не увійшов у цю програму. Напевно, МЗС та Львівська облдержадміністрація керуються якимись своїми міркуваннями. Я можу пояснити цю ситуацію з точки зору нашої митниці: територіально Будомєж--Грушів розташований за 10 кілометрів від ще одного пропускного пункту -- Краківця. А Краковець ще жодного дня не працював на повну потужність. Хоча, в принципі, потреба у збільшенні пунктів пропуску є. Адже під'їзні шляхи до теперішніх пунктів вузькі, і автомобілі скупчуються в черги. А відкриття малопотужних пунктів перепуску розвантажило б великі.

-- Яка ситуація на кордоні після впровадження візового режиму із Польщею? На багато зменшилась кількість українців, що перетинають кордон?

-- У зв'язку із введенням віз, товаропотік з України скоротився десь на 20%, а пасажиропотік зменшився на половину. З тих осіб, які зараз перетинають кордон, 20% -- українці, а 80% -- поляки та громадяни інших країн. Однак, маючи аналогічний досвід на словацькому кордоні, коли словаки ввели візи, ми передбачаємо, що за три місяці і товаро- і пасажиропотоки мали б відновитися. Консульствам потрібен час, аби видати візи всім охочим.

-- Склади польських митниць завалені контрабандними товарами, які вони вилучають на своїх пунктах перепуску. Чи означає це, що наші митники погано працюють?

-- Ті товари, які поляки конфіскують на своєму боці -- алкоголь, цигарки, з України вивозяться легально. Якщо товар має акцизні марки, ми не можемо заборонити його вивозити, а на польському кордоні в людей його вилучають. Що стосується піратських компакт-дисків, їх ми, звичайно, вилучаємо. До речі, цю продукцію найчастіше перевозять у потягах і ховають у конструкціях вагонів, тому навіть знайти власника контрабанди доволі важко. До того ж, не так легко ретельно доглянути потяг, який стоїть на пункті перепуску лише 40 хвилин. Так що і польським митникам залишається робота.

-- Які товари до нас везуть із Польщі?

-- З польського боку до нас найбільше везуть продукти харчування, бо ціни на них у Польщі трохи нижчі. Возять багато одягу та товарів "секонд-хенду". Але серед цих товарів знаходимо багато нових, які видають за старі, аби знизити оподаткування. Багато випадків завезення контрабандним шляхом транспортних засобів, при цьому використовують фальшиві техпаспорти та номери. Постійно виявляємо наркотики, у рейсових автобусах громадяни полюбляють перевозити зброю. Іноземці з України вивозять антикваріат, культурні цінності.

-- Що роблять із тими товарами, які конфісковують?

-- Товар, який затримується на кордоні, проходить усі відповідні контрольні служби -- санепідемстанцію, екологічну службу і т. ін. А рішення про конфіскацію виносить суд, тоді державні виконавці забирають у нас цей вантаж і через певні структури реалізовують. Кошти від продажу йдуть у бюджет.

-- Пане Вікторе, багато чуток ходить про хабарництво серед митників. Чи Ви фіксуєте такі випадки?

-- У нас є випадки, коли митників притягують до відповідальності (навіть кримінальної) за невиконання своїх службових обов'язків. Скажімо, самовільно надають певним громадянам пільги -- не стягують необхідних податків. Зрозуміло, що, мабуть, цьому передував хабар, але ми як адміністрація можемо довести лише те, що він порушив чинне законодавство, а довести факт хабарництва значно тяжче. Ми, звісно, ведемо певний відбір кадрів, і періодично люди звільняються за рекомендацією адміністрації і за результатами службових розслідувань. Перевірки відбуваються постійно, і факти невиконання службових обов'язків, на жаль, трапляються часто. Причиною цього не в останню чергу є і низька зарплата митників. Польські митники отримують разів у 5-8 більше, ніж наші. Український же митник, який має відповідне звання, вислугу років, отримує 600-800 гривень. З вересня нам підняли зарплату на 30%. Це зарплата трохи більша від середньої в Україні.