повернутися Ї: кордон

Німецька Хвиля, 24.08.2004 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Gazeta Wyborcza змусила знову звернути увагу на проблему прикордонних переходів

В українсько-польських відносинах знову руба постала проблема кордону. Увагу на неї як з боку Києва, так і Варшави змусила звернути стаття у польській «Ґазеті виборчій» під назвою «Не підмажеш – не поїдеш». Про причини, які підштувхнули польське видання підняти цю тему «Німецька хвиля» розмовляла з керівником відділу репортажів «Ґазети виборчої» Маріушем Щиґлем.

Автор статті Марцін Ковальскі описав свою подорож автомобілем у прикордонний район України. Зокрема, він розповів про те, як міліціонери, чи невідомі злочинці, які можуть безперешкодно себе видавати за стражів порядку, систематично займаються здирництвом з польських туристів. Також пан Ковальські описав, як виглядає стояння в черзі перед кордоном. І як за певну плату можна обійтити довжелезну чергу й ще й позбутися митного контролю.

Редактор відділу репортажів «Ґазети виборчої» Маріуш Щиґель в інтерв»ю «Німецькій хвилі» повідомив, що до ідеї написання такої статті підштовхнули листи читачів:

«За останні кілька місяців ми отримали багато листів і телефонних дзвінків від читачів, які побували в Україні й мали неприємний досвід проходження прикордонного перепускного пункту. Йдеться саме про тих осіб, що не відвідують Україну регулярно. Зокрема ті, котрі їздили до України власним автомобілем, розповіли нам, що за кілька кілометрів до кордону їх зупиняють якісь особи, які називають себе міліціонерами. Вони вимагають від поляків грошей, стверджуючи, що це якісь невідомі екологічні збори, оплата туристичного дозволу, податок за використання доріг і таке інше. Коли поляки відмовлися платити, то їх залякували тим, що відвезуть під конвоєм до міліції. До нас зателефонував один бізнесмен, котрий співпрацював з українськими партнерами і повідомив, що більше не бажає мати справу з Україною».

Дивно, однак, те, що поляки після таких неприємних пригод звертаються до газети, а не до відповідних органів. Утім, як зазначив пан Щиґель:

«Потерпілі не раз повідомляли про ці проблеми польським прикордонникам. Але, на жаль, ситуація так і не виправилася. Зрештою, до газети надійшла інформація, що польські прикордонники теж беруть хабарі, здебільшого від росіян та українців. І цю інформацію ми ще будемо досліджувати».

Чи причина погіршення ситуації на кордоні пов»язана зі вступом Польщі до ЄС? Маріуш Щиґель визнав, що про це складно судити однозначно, водночас він підкреслив:

«Можу лише сказати, що сигнали, котрі змусили нас зайнятися цією темою ми отримали недавно. Водночас варто сказати, що після публікації статті на інтернет-форумі газети з»явилося дуже багато повідомлень, де люди описують свої пригоди проходження українсько-польського кордону. Одні з них стверджують, що раніше такого не було, інші – що ця практика оббирання туристів існує вже давно».

На статтю до газети вже надійшла як позитивна, так і негативна реакція. Але головне для журналістів, що зреагували не лише прості читачі, а й офіційні органи України й Польщі, вважає Маріуш Щиґель:

«Дехто зі знаючих людей заявив нам, що публікація таких матеріалів у газеті нічого не змінить в Україні. Водночас наслідком такої публікації може стати те, що для поляків це буде зайвим приводом, аби утвердитися в думці, що Україна – це дикий край, де не діють закони. Але, що мене дуже тішить, вже вчора МЗС України повідомило, що здіснить черговий контроль на кордоні, під час якого перевірить факти, викладені в статті. Тож побачимо, чим це закінчиться».

Посол України в Польщі Ігор Харченко, коментуючи зміст статті в «Ґазеті виборчій», підкреслив, що вважає складним завданням ліквідувати існуючі зловживання на українсько-польському кордоні. "Кордон між державами з різною економічною ситуацією є магнітом для порушників закону, які можуть на цьому заробити. Зараз уряди Польщі та України намагаються зробити все, аби цього не було. Це дуже важко, бо за останні 15 років склалася ціла інфраструктура", - сказав посол.

Журналісти «Ґазети виборчої» пообіцяли й надалі відслідковувати цю актуальну тему. Вони також повідомили, що вже отримали й нові сигнали, про негативні явища на інших ділянках кордону.

Любомир Петренко