повернутися Ї: кордон

Паспортні нововведення

Катерина ЗЕЛЬМАН

Поступ, 14 червня 2004 р.  http://postup.brama.com 

Нові закордонні паспорти запроваджуватимуть в Україні. У них використовуватимуть спеціальні захисні елементи, невидимі для ока. А також замість звичайної фотокартки у документах особи буде фотовідбиток із надійним ступенем захисту -- цифрове фото друкуватимуть просто на аркуші документа з допомогою спеціальної лазерної системи друку.

"Нині завданням № 1 у світі є захист документів від підробки, -- каже директор держдепартаменту у справах громадянства, міґрації та реєстрації фізичних осіб МВСУ, полковник міліції Віктор Давиденко. -- Тому у всіх країнах ЄС сьогодні діють такі паспорти".

В Україні єдина автоматизована паспортна система розпочала функціонувати поки що тільки у Києві та Черкаській області. Проте сподіваємось, що вже до кінця року її нововведення поширяться в усій державі.

Отож, аби отримати закордонний паспорт, громадянам України вже не потрібно брати фотокартки чи завіряти анкети за місцем роботи, --пояснює пан Давиденко. Вистачатиме лише внутрішнього державного паспорта, ідентифікаційного коду та свідоцтва про народження.

Нововведення не надто вдарить по кишені охочих отримати паспорт нового зразка. Принаймні коштуватиме оновлений документ не дорожче, ніж його попередник, -- пояснює начальник відділу громадянства, еміґрації та реєстрації фізичних осіб у Львівській області Василь Логін. Загалом доведеться заплатити 205 гривень: 170 гривень -- держмито, решта -- послуги паспортних служб. Це за умови, що людина ладна чекати на посвідчення особи у загальній черзі приблизно три місяці. Той, хто хоче отримати новий закордонний паспорт у термін до десяти робочих днів мусить сплатити подвійну ціну -- 410 гривень.

Щодо закордонних паспортів старого зразка, то вони функціонуватимуть, допоки не спливе зазначений у них термін дії, запевняє Василь Логін. Проте вже зараз країни Євросоюзу щораз частіше порушують питання про захист документів, особливо посвідчень особи, від фальшування, говорить пан Давиденко. Отож, припускає він, потрібно бути готовим до того, що незабаром деякі держави ЄС заборонять в'їзд на їхню територію з паспортами старого зразка.

Паспортне нововведення наразі стосується лише закордонних документів. Хоча, найімовірніше, з часом воно торкнеться і внутрішніх. Ажіотажу зі зміною закордонних посвідок особи чиновники не передбачають, позаяк бланків для них на Львівщині зараз достатньо. Натомість із оновленням "місцевих" документів можуть виникнути проблеми, оскільки на них бланків вже зараз катастрофічно бракує, кажуть працівники львівських паспортних столів.

Водночас цілком імовірно, що не за горами ще одні паспортні зміни -- США та деякі країни Євросоюзу зараз активно взялися за впровадження біометричних даних (відбитків пальців) у документи особи. За припущенням Віктора Давиденка, незабаром цю практику розпочнуть переймати й інші держави, зокрема й Україна.