повернутися Ї: кордон

17.12.2007 http://www.dw-world.de  

Польські прикордонники задоволені роботою українських колег

Польські прикордонники задоволені ходом підготовки до запровадження нового режиму на польсько-українському кордоні у зв’язку з розширенням Шенгенської зони. З прикордонниками говорив наш кореспондент Йосип Сиротинський:

Вночі з 20-го на 21-ше грудня станеться доленосна подія, - радісна для поляків, неприємна – для українців. Але з обох боків кордону ретельно готуються до нової ситуації. Заступник коменданта Бєщадського відділення польської прикордонної служби, полковник Вальдемар Скарбек хвалить українських колег, з якими проводяться спільні навчання, ведеться постійний обмін інформацією, проводяться регулярні зустрічі. На питання «Німецької Хвилі» чого не вистачає у співпраці, полковник Скарбек наголосив на необхідності стандартизації процедур: «Процедури проводилися так, як в Польщі, на принципі військових структур, тепер українські прикордонні служби переходять, (як колись це зробили ми) у підпорядкування міністерства внутрішніх справ. Якщо ці зміни стануться, то нам нічого не бракуватиме до співпраці », - каже Вальдемар Скарбек і зауважує, що завдяки кращій роботі українських прикордонників, зменшується кількість нелегальних мігрантів, що переходять польсько-український кордон. Перший заступник начальника Штабу Західного регіонального Управління Державної прикордонної служби України, полковник Ігор Андрусик наголошує, що саме польсько-український кордон, найбільш перегружений транспортним і туристичним рухом. Серед головних проблем – наголосив полковник Андрусик – величезні черги: «Внаслідок проведення польськими митниками так званого італійського страйку, ми відмічаємо зменшення пропуску транспортних засобів і вантажів. Якщо порівняти даний пункт пропуску, де ми знаходимося, – Краківець-Корчова, то кількість транспорту і осіб, які були пропущені у вересні і листопаді, скоротилася практично на 20-30% » - наголошує полковник Андрусик. Тим часом, українські так звані «човники», на відміну від польських побратимів, стривожені ситуацією впровадження на польсько-українському кордоні нового режиму.


Прикордонники України та Угорщини будуть спільно патрулювати кордон

05 грудня 2007 http://portal.lviv.ua

Для підвищення ефективності прикордонного контролю, мінімізації черг та виявлення кримінальних осіб чи контрабанди, прикордонні служби України та Угорщини організували спільний контроль. Про це повідомив голова управління Прикордонної охорони Угорщини Йожеф Бендек.

Така перевірка буде здійснюватись лише на одному митному пості українсько-угорського кордону, а саме при в’їзді до певної країни, що дозволить скоротити час простою черг на митницях.

Для того, щоб не допустити та попередити незаконне переміщення осіб та контрабандних товарів через митні пости україно-угорського кордону прикордонні служби обох сторін домовилися про спільний контроль по річці Тиса та решті прикордонної території.

«Зараз тривають роботи зі створення спільного консультаційного пункту на українсько-угорському кордоні. Досить актуальним для нас є розробка спільного патрулювання нашими прикордонниками по річці Тиса. Наразі підготовчий процес дещо затягується, оскільки для цього потрібна міжурядова угода. Поки що ми взаємодіємо на місцевому рівні, усі наші службові завдання виконуємо однаково» - розповів Йожеф Бендек.


29.11.2007 http://www.dw-world.de

Прикордонники прогнозують черги при перетині кордону з ЄС

З 21 грудня у громадян України можуть виникати проблеми при перетині західного кордону. Після приєднання Польщі, Угорщини та Словаччини до Шенгенської угоди українські прикордонники прогнозують черги на пропускних пунктах. Про це «Німецькій хвилі» повідомив заступник голови державної прикордонної служби України Олександр Мельников. Розповідає Лілія Гришко:

Українська прикордонна служба посилено готується до запровадження «шенгену» в сусідніх країнах. Аби зменшити негативні наслідки від уніфікації правил перетину кордону з країнами «шенгенської зони», Мельников пропонує переглянути низку двосторонніх угод України з Угорщиною, Словаччиною та Польщею, які регулюють організацію спільного контролю на кордоні. Польські прикордонники стверджують, каже Мельников, що вони не можуть розташовувати частину Шенгенської інформаційної системи на території України. „Тому стає більш прискіпливим контроль наших громадян, вантажу, транспортних засобів. І все це в комплексі створює певні проблеми з пропускною спроможністю пунктів пропуску», - зауважив представник прикордонної служби України. За його прогнозом, ускладнення на західному кордонні можуть триватимуть до середині літа наступного року. 


Високий Замок, 23.10.2007 №194(3601) http://www.wz.lviv.ua

50-кілометрова зона з’явиться до кінця року?

Олеся БІЛИК

У Варшаві завершилися переговори між Україною та Польщею про малий прикордонний рух, але сторони наразі не домовилися про заплановану 50-кілометрову прикордонну зону.     

Як повідомив представник МЗС Польщі, початок нових переговорів заплановано на листопад цього року.

У МЗС Польщі стверджують, що запровадження малого прикордонного руху – справа непроста, яка потребує врегулювання багатьох організаційних питань. І водночас не виключають, що договір між двома країнами може бути узгоджено уже до кінця року (з 1 січня 2008-го Польща вступає у Шенгенську зону). Також працівники польського МЗС зазначають, що зазвичай такий договір передбачає видачу для жителів прикордонних регіонів країн спеціальних дозволів замість віз - з ними вони зможуть перетинати кордон. Дозволи, які дешевші за візу, зазвичай видають на тривалий термін (від двох років). Це спеціальна картка, яку вклеюють у паспорт.


17.09.2007 http://www.dw-world.de

Польсько-українську прикордонну угоду підпишуть у листопаді

Угоду між Польщею та Україною про „Малий прикордонний рух”, найімовірніше, буде підписано в листопаді, після парламентських виборів. Про це заявив посол Польщі в Україні Яцек Ключковський. З подробицями Галина Стадник:

Угода про „Малий прикордонний рух” поширюватиметься лише на мешканців 50-кілометрової прикордонної зони. Вона передбачає спрощення у перетині кордону. І діятиме одразу після її підписання, можливо у листопаді, зауважив Ключковський. А от про пільги для певних категорій громадян України в отриманні візи можна говорити лише тоді, коли новообраний український парламент ратифікує угоду про візовий режим з країнами-членами Євросоюзу, повідомив посол. Про які категорії громадян йдеться посол не уточнив, втім додав, що візи для них будуть безкоштовними. Ключковський каже, що згідно з опитуваннями МЗС Польщі, кількість бажаючих скористатися спрощеною схемою перетину кордону не зменшиться. Посол також повідомив, що Польща запропонувала Україні укласти ще одну угоду про запровадження двосторонніх віз, призначених для осіб, які мають право навчатися та працювати у Польщі, але ці візи не діятимуть у країнах Шенгенської зони.


4 вересня 2007 http://radiosvoboda.org

Як позначиться приєднання Польщі до Шенгенської зони на Україні?

Богдана Костюк

Київ 4 вересня (RadioSvoboda.Ua) – Автомобільні черги на контрольно-пропускних пунктах, пил від вантажівок і неприємний запах вихлопних газів; втомлені прикордонники і знервовані митники. Поруч – шеренги людей з великими сумками, в яких проносяться на продаж сигарети, алкогольні напої тощо. Це – типова повсякденна картинка середньостатистичного пункту пропуску на українсько-польському кордоні.

Але у ці дні Польща розпочинає підготовчі заходи перед вступом до Шенгенської візової зони Євросоюзу 1 січня 2008-го року. Так, 11 вересня уповноважені консульських департаментів міністерств закордонних справ України і Польщі обговорюватимуть найгостріші проблеми, що виникають у цьому зв’язку. До чого призведуть зміни візового режиму для громадян України? Про це та більше розповідає Посол Польщі Яцек Ключковський.

Б. К.: Пане Посол, які топ – проблеми будуть розглядатися наступного тижня у Києві?

Я. К.: Топ – проблема – це є проблема прикордонного руху. Тому що хотілось би нам з вами – і полякам і українцям – щоб якомога більше людей могло користатись з цих правил спрощеного режиму. Там узагалі – ми хочемо запропонувати такі пропозиції, щоб якомога більше людей могло переходити кордон без віз. Там інші документи потрібні, але це все треба узгодити у технічному плані.

Б. К.: Чи збільшиться обсяг роботи у польських консульствах у зв’язку із вступом Польщі до Шенгенської зони?

Я. К.: Ну, ми у цій сфері уже працюємо. Я думаю, наші Генеральні консули працюють на межі можливостей. І ми ухвалили рішення у серпні – збільшити кількість і консулів, і працівників українських у Генеральному Консульстві у Львові. І ми почали працю на дві зміни у Генконсульствах, але як це впливатиме на кількість бажаючих? Там будуть різні коридори для різних категорій громадян. Чи це додасть праці консулам чи ні? Потім: наша система працюватиме у зв’язку з централізованою системою інформації. Це також можуть бути якісь проблеми.

Я думаю, що тут зменшується роль генерального консула, тому що там іде все по процедурам. Автоматично. Так як зараз у деяких випадкам консул може допомогти. Там треба дуже обережно заповнювати форму. А тут я спілкуюся з генеральними консулами: є люди, які заповнюють (анкети), свідомо не хочуть щось там написати. Ну... хай консул запитає – а як не запитає? Після нашого вступу це все буде комп’ютер, це буде машина, яка все буде перевіряти. І це також може додати нам проблем.

Б. К.: А чи не звузять шенгенські правила ті навчальні та гуманітарні програми, які існують між Польщею та Україною? Чула, як українські студенти у Польщі порівнюють шенгенський візовий режим з новітньою «залізною завісою»... І взагалі – як українські студенти і науковці отримуватимуть візи з наступного року?

Я. К.: Ми маємо окремі програми, якими хочемо заохотити українську молодь, щоб вони навчались у польських вузах. До речі: Україна підписувала з Євросоюзом, з країнами Шенгенської зони договір, і там усі ці деталі, про які ви питаєте, є. Ми ж ще не є частиною цього договору. Тож нам важко відповідати за колег з Шенгенської зони. Якщо Україна вже підписала, прем’єр-міністр нещодавно підписав цей договір, там усі ці деталі закладені. У цьому українсько-європейському документі.


12.06.2007 http://www.dw-world.de

Україна та ЄС посилять співпрацю в охороні спільного кордону

Україна та ЄС посилять співпрацю в охороні спільного кордону, підвищивши рівень безпеки та поліпшивши обмін інформацією. Про це йдеться в угоді, яку в понеділок було підписано на засіданні ради з питань юстиції Україна-ЄС у Люксембурзі. Розповідає Тетяна Карпенко.

Вольфганг Шойбле, міністр внутрішніх справ Німеччини, яка нині головує в ЄС, наголосив на тому, що Україна є однією з ключових держав, коли йдеться про торгівлю людьми. За його словами, побороти нелегальну міграцію та організовану злочинність можна лише спільними зусиллями. Необхідно плідно співпрацювати у цій сфері необхідно, зокрема, з Україною, каже Шойбле. Оскільки ця держава належить до країн, звідки загалом походять жертви перемитників. За даними Шойбле, цих людей злочинці перевозять до Західної Європи, Росії та Близького Сходу. Успішнішо ж боротися з торгівлею людьми та негативними явищами, які із нею пов’язані, можна за допомогою більш ефективного контролю на кордоні вважають у Євросоюзі.


01.06.2007 http://www.dw-world.de

На українсько-польському кордоні відкрився новий відділ прикордонної служби

Поблизу українсько-польського кордону відбулося відкриття відділу прикордонної служби „Краковець” Мостиського прикордонного загону. Як зазначив у коментарі для „Німецької хвилі” голова прикордонної служби України Микола Литвин, ця подія стала черговим кроком реалізації реформи у відомстві охорони кордону. На відкриті побував наш кореспондент Любомир Петренко: 

Генерал-полковник Микола Литвин наголосив, що експеримент з реформування прикордонної служби, проведений минулого року дав свої позитивні результати. Реформа передбачає у першу чергу оптимізацію структури і функцій підрозділів, ефективніше використання наявних ресурсів. У цьому контексті пан Литвин пояснив суть створення відділу прикордонної служби: „Якщо раніше окремо існували прикордонні застави, відділення прикордонного контролю та комендатура, які керували всім цим процесом, то тепер всі ці функції поєднуватиме в собі відділ”. Загалом в Україні функціонуватиме 25 таких прикордонних відділів. За словами Миколи Литвина, всі зміни в прикордонній службі спрямовані на поступове перетворення її з військового відомства у  правоохоронне. А як модель для реформування взято сусідню Польщу.


26.04.2007 http://www2.dw-world.de/ukrainian      

Проект відкриття спільного КПП на укр.-пол. кордоні „буксує” через нестачу коштів

Напередодні чергового туристичного сезону на українсько-польських прикордонних переходах запроваджуються нововведення задля усунення низки проблем, що виникають під час перетину кордону. Водночас, прикордонники нарікають, що реалізації всіх планів перешкоджає брак коштів. Розповідає - Любомир Петренко:

На ділянці українсько-польського кордону заплановано побудувати сім нових контрольно-перепускних пунктів, введення в дію яких значно зменшить черги на кордонах. Саме вони, за наріканням багатьох туроператорів, є головною проблемою в розвитку туристичного бізнесу в Україні. Як заявив начальника відділу прикордонного контролю Мостиського загону Леонід Хома, передбачається створення системи оповіщення водіїв про черги на різних пунктах пропуску. Він також зазначив, що створено центри обміну інформацією між польською та українською прикордонними службами: „Коли з українського чи польського боку їде якась офіційна делегація або велика група туристів, везуться небезпечні вантажі, ми обмінюємося цією інформацією для вжиття необхідних заходів”. Водночас, як зазначив старший офіцер штабу Мостиського загону Віталій Гофнонг, плани щодо запровадження спільного українсько-польського прикордонного контролю поки що реалізуються повільно через брак необхідних коштів.


Німецька Хвиля, 22.03.2007 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Компроміс на кордоні між Україною та Польщею       

ЛЬВІВ. Компроміс між українськими та польськими прикордонниками сприяв припиненню акцій протесту жителів Львівщини, які висловлювали свою незгоду з новим порядком перетину кордону. Польща заборонила в’їзд українцям, які пред’являли одночасно два закордонних паспорти.  Повідомляє Любомир Петренко:

Громадяни України зможуть тимчасово, до першого квітня перетинати україно-польський кордон з двома паспортами. Такої домовленості було досягнуто під час зустрічі керівника Львівського прикордонного загону Івана Амброса із його польським колегою. Двома паспортами донині користувалися українці, котрі мають польську візу, але в першому паспорті в них вже не залишилося чистих сторінок для відповідних штампів. Мешканці прикордонних районів Львівщини, протестуючи проти заборони користуватися двома паспортами, перекривали рух на пропускному пункті „Рава-Руська”. Заступник Голови Львівської облдержадміністрації Зінон Котик у коментарі для „Німецької хвилі” зазначив: „Вимоги мешканців правомірні в тій частині, що слід було їх вчасно попередити про зміну режиму переходу кордону й треба було встановити якийсь перехідний період”. За словами Котика, українська сторона домагатиметься подовження спрощеного паспортного режиму до 15 квітня.


Німецька Хвиля, 19.02.2007 http://www2.dw-world.de/ukrainian       

На кордоні зі Словаччиною перебудовують найбільший пропускний пункт 

МУКАЧЕВЕ. На українсько-словацькому кордоні частково закрито найбільший у регіоні міжнародний пункт пропуску „Ужгород –Вишнє Нємецке”. Словаччина проводить його реконструкцію у рамках приєднання до Шенгенської угоди. Передає Наталя Зотова:

Повністю технічно переобладнати свою частину пункту пропуску Словаччина має намір до 31 травня. Поки триватиме перебудова, у посиленому режимі працюватимуть два інші переходи: „Малий Березний-Убля” та „Малі Селменці –Великі Селменці”. За словами заступника начальника Ужгородської митниці Михайла Кочіша, на ці КПП скеровуватимуть приватні авто і пішоходів. Щодо вантажівок, дипломатичних автомобілів, рейсових і туристичних автобусів, а також мікроавтобусів, що перевозять товар, який підлягає оподаткуванню, то вони й надалі перетинатимуть „Ужгород-Вишнє Нємецьке”. Тим часом на пункті „Малий Березний”, аби уникнути черг, встановили додаткові мобільні КПП та збільшили кількість робочих місць.


Німецька Хвиля, 01.02.2007 http://www2.dw-world.de/ukrainian

ЄС розвиватиме транспортну мережу з Україною      

БРЮССЕЛЬ / ЛЮКСЕМБУРГ. Розвиток транспортної мережі, що з’єднає  Україну з Центральною Європою є одним з п'яти пріоритетних напрямків, визначених Єврокомісією. Про це йдеться у “Рекомендаціях щодо розвитку транспортних мереж у країнах-сусідах ЄС”, які напередодні оприлюднив виконавчий орган Євросоюзу. Далі Тетяна Карпенко:

Так звана “Центральна транспортна вісь” має з’єднати центр Євросоюзу із Україною, простягтися далі до Чорного моря, і потім - до Каспійського. Водночас має бути  встановлене сполучення між Україною та транссибірською магістраллю. За словами речника Єврокомісії Міхеле Черконе, коли пропозиції Єврокомісії будуть реалізовані, сполучення із названими регіонами значно пришвидшиться: “Йдеться, зокрема про технічне з'єднання залізниць, об’єднання сигнальних систем. Має бути полегшена процедура  перетину кордонів та оформлення необхідних для цього документів”, - сказав  Черконе. Водночас комісар Єврокомісії з питань зовнішньої політики та політики добросусідства Беніта Ферреро-Вальднер зазначила, що покращення транспортного сполучення між ЄС та його сусідами дозволить збільшити обсяги торгівлі та сприятиме розвиткові туризму. Залучити ж інвестиції до цього проекту допоможе щойно створений Інвестиційний фонд сусідства, додала єврокомісар.


Німецька Хвиля, 01.01.2007 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Генконсульство Польщі у Львові побудує нове приміщення

ЛЬВІВ. Цього року Генконсульство республіки Польща у Львові планує розпочати будівництво нового приміщення. Це дозволить видавати вдвічі більше віз для громадян України. Детальніше - Галина Стадник:

Щодня консульство у Львові видає приблизно 1200 віз для українців. Однак, прохачів щораз більшає, каже керівник візового відділу Генконсульства Мирослав Грита. На сьогодні потреби українців у польській візі сягають трьох тисяч віз на день. Однак, Грита зауважує, що генконсульство технічно не в змозі видавати таку кількість в’їздних документів. Для цього потрібно нове і більше приміщення, яке поляки планують збудувати за два-три роки. Відтак, можна буде говорити про задоволення потреб українців, додав Грита. Наразі, працівники консульства рекомендують звертатися у їхні представництва в Луцьку, Одесі та Києві, де черги не настільки великі. Лише за останній рік Генконсульство у Львові видало понад 300 тис. віз. Водночас, зросла кількість бажаючих отримати робочі візи. Найчастіше люди звертаються за візами задля поїздок на закупи, таких 60 відсотків, каже Мирослав Грита. І лише десять відсотків їздять до родичів. Трапляються і відмови. Зазвичай відмовляють людям, яких у минулому депортовано з Польщі.