повернутися Ї: кордон

Референдум - півбіди. Аби “шлагбаумом” не став…

Аскольд Єрьомін

http://www.wz.lviv.ua Високий Замок 27.02.2003 №39(2471)

Польща: друзі й вороги інтеграції готуються до бою.

Наша сусідка Польща на всіх парах мчить у Європейський Союз. Польському “локомотиву” треба подолати обов’язковий “переїзд”: бажання офіційної Варшави вступити до ЄС має підтвердити на національному референдумі польський народ. На референдумах буває по-всякому: норвежці, наприклад, кілька разів казали Європейському Союзові “ні”… Наступні місяці будуть у Польщі гарячими - прихильники та противники єдиної Європи готові до “останнього й вирішального” бою. Чиї ж аргументи переважать?

Після тріумфального для Варшави саміту ЄС у Копенгагені здавалося, що польські противники приєднання країни до Європейського Союзу зазнали нищівної поразки. Євроскептики й справді принишкли: умов вступу Варшави до ЄС, які вдалося “виторгувати” у данській столиці прем’єр-міністру Польщі Лєшеку Міллеру, не сподівалися, здається, й найзатятіші оптимісти… Втім, дані соціологічних опитувань свідчать про те, що значна частина польського суспільства й надалі ставиться до єдиної Європи не найкраще - якщо не з підозрою, то з певною пересторогою. 47% опитаних поляків вважають, що користь від контактів між Варшавою і Брюсселем мають сьогодні головним чином країни “п’ятнадцятки”. 44% респондентів упевнені, що від вступу Польщі до ЄС виграє головним чином останній. Нарешті, майже половина опитаних вважає, що з огляду на теперішній стан польської економіки їхня країна не готова до вступу в Європейський Союз. Правда, чимало поляків упевнені при цьому, що після вступу економічна ситуація в їхній державі поліпшиться. Надії за Бугом покладають головно на приватний сектор господарки. Але не у сільському господарстві: 42% респондентів і надалі вважають, що польським “рільникам” євроінтеграція нічого доброго не принесе.

Значна частина поляків побоюється, що після приєднання країни до ЄС їхній власний добробут погіршиться. Люди бояться насамперед зростання цін, зокрема, на землю, харчі, енергоносії, електрику тощо. І все це на фоні рекордного безробіття, рівень якого сягнув у січні 2003 року в Польщі 18,7%… Погодьтеся, певний ґрунт для сумнівів у позитивному результаті майбутнього референдуму є.

Хто ж вони, противники об’єднаної Європи? Це насамперед крайні, причому як ліві, так і праві, політичні об’єднання. Деякі з них, зокрема, ліворадикальна “Самооборона” та права консервативна “Ліга польських родин”, мають свої фракції у сеймі. “Антиєвропейці” намагаються об’єднатися. Недавно лідер “Руху відбудови Польщі” Ян Ольшевський повідомив у Кракові про створення коаліції правих угруповань, що виступають проти вступу країни до ЄС. Один із основних аргументів противників вступу Польщі до ЄС є таким: не треба брати участі у створенні понаддержавних “Об’єднаних Штатів Європи”, в яких Польща втратить своє національне обличчя та перетвориться на постачальника дешевої робочої сили на розвинені ринки Заходу.

“Ліга польських родин” залою сейму не обмежується. Представники цієї партії організували недавно у центрі Варшави “пікнік проти ЄС”. Народу роздали повітряні кульки з антиінтеграційною агітацією, листівки і… польські яблука. Їжте, мовляв, смачну й поживну продукцію від національного виробника сільськогосподарської продукції, - поки вона ще є… Лідер Ліги Роман Ґєртих пообіцяв, що такі маніфестації партія організовуватиме щотижня, аж до референдуму, і не лише у столиці.

Своя антиєвропейська “пісня” у “Польської федерації рухів оборони життя”. Федерація каже: якщо уряд Польщі не прийме спеціальний протокол про верховенство польського права над правом ЄС у питаннях охорони людського життя, то ми закликатимемо поляків голосувати проти вступу до Євросоюзу. Йдеться насамперед про аборти - їх у Польщі заборонено, а також, зокрема, про “захист родини, материнства і шлюбу як зв’язку між жінкою і чоловіком”. Федерація вважає, що заборона абортів мала у Польщі позитивні наслідки. Зокрема, поліпшилося здоров’я жінок, а відтак зменшилася смертність серед новонароджених. І польську родину Федерація захищатиме до останнього: у нас, кажуть її члени, 87% дітей народжуються у шлюбі, а в тій же Естонії, наприклад, 70% дітей позашлюбні… Переконати “оборонців життя” буде нелегко.

Мало, аби на референдумі щодо вступу Польщі до ЄС більшість населення проголосувала “за”. Треба ще, аби участь у цьому референдумі взяли понад 50% тих, хто має право голосу. Це, напевно, головна для Польщі проблема. В останніх парламентських виборах взяли участь лише 46% тих, хто міг голосувати, а у двох референдумах, які відбулися у Польщі у 90-х роках, голосували відповідно 32,4 і 42,8 відсотка виборців… Як заохотити людей? Можливо, польський референдум триватиме два дні (відповідне рішення вже прийняв сейм). За останніми даними соціологів, участь у червневому референдумі можуть взяти близько 51% тих, хто має право голосу. Якщо голосування триватиме два дні, то, найімовірніше, до скриньок прийдуть уже близько 59% виборців.

Критики ідеї дводенного голосування стверджують, що цей варіант збільшує можливість фальшування результатів і ускладнює організацію референдуму. Остаточне рішення - за президентом.

Наразі не відомо, яким буде питання, що виноситься на референдум. Згідно з президентським проектом, воно має починатися словами: “Чи даєте згоду на ратифікацію президентом Польщі міжнародного договору від…”. Далі мають бути вписані дата підписання договору про вступ Польщі до Європейського Союзу і повна назва цього договору. А в тій повній назві перераховані 15 країн-членів і 10 країн-кандидатів… Довгеньке виходить запитаннячко - на добрих кільканадцять рядків! На думку деяких юристів і депутатів сейму, складне й незрозуміле формулювання питання може навіть вплинути на результати референдуму. Пропонують інші варіанти, наприклад, “Чи погоджуєтеся на ратифікацію договору про вступ Польщі до Європейського Союзу?”. За словами відповідального за підготовку до референдуму урядовця, “запитання має бути якомога простішим”.

І ще про дані соціологічних опитувань. Думка про майбутній вступ Польщі до ЄС є приємною для 36% населення країни, неприємною - для 25%. Наприкінці минулого року перших було трохи менше, других - більше… Єврооптимізму побільшало? Схоже, так. Це відчутно й за іншими цифрами: про свою зацікавленість участю у червневому референдумі заявляють сьогодні 78% поляків, що мають право голосувати (69% із них кажуть, що проголосують “за”). Зацікавленість, правда, це одне, а реальна участь - інше…

Прихильники членства Польщі в Європейському Союзі не мають наміру сидіти склавши руки. Ліберальна “Унія свободи” заявила про початок кампанії з пропаганди європейської інтеграції. Передбачено, зокрема, надрукувати спеціальні плакати, “адресовані людям розумним, із почуттям гумору”. “Унія свободи” є партією, що розпочала процес розбудови демократичної держави. Завершенням цього процесу буде референдум”, - заявив лідер “Унії” Владислав Фрасинюк. “Унія” хоче, аби на референдумі щодо вступу Польщі до ЄС голосували також ті, кому виповнилося лише 16 років. На думку лідерів “Унії свободи”, позитивні наслідки приєднання Польщі до Європейського Союзу відчують насамперед молоді люди. Вони, власне, й представлятимуть Польщу в майбутній об’єднаній Європі.