повернутися Ї: кордон

Проблемний євробюджет

Маргарита МАРКО

Поступ, 16 лютого 2004 р.  http://postup.brama.com/dinamic  

У Європейському союзі триває чергова бюджетна епопея. Бюджет Євросоюзу затверджується на семирічний період, і зараз йде робота над бюджетом 2007-2013 років. Наразі Євросоюз визначив основні пріоритети власного бюджету на згаданий період. Їх виявилося три: довгостроковий розвиток, захист інтересів громадян ЄС і формування іміджу Європи як глобального партнера на світовій арені.

Найбільше коштів заплановано витратити на фінансування першого пріоритетного напряму -- довгострокового розвитку. Наприклад, 2007 року -- це 116 млрд євро (тоді як загальний бюджет на цей рік становить 133,5 млрд євро). Гроші йтимуть на стимулювання зростання економіки та зайнятості населення, а також на стимулювання інвестицій, підвищення конкурентоспроможності як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Немала частина коштів (приблизно половина всього бюджету) піде на підтримку сільського господарства. Особливу увагу Єврокомісія планує приділити "недорозвинутим реґіонам альянсу", якими є і країни-новачки Євросоюзу.

На захист інтересів громадян у 2007 році відведено приблизно 1,6 млрд євро. Наразі йдеться про вирішення питань, пов'язаних з імміґрацією, боротьбою зі злочинністю і тероризмом, а також про нейтралізацію ризиків природних катастроф, криз у сфері охорони здоров'я та захисту навколишнього середовища тощо.

Третій пріоритет Єврокомісії коштуватиме їй 11,4 млрд євро. Єврокомісія вважає, що ЄС як реґіональний лідер є відповідальним не лише за себе, але і за стабільність на навколишніх територіях. Відповідно, вільна торгівля та інвестиції, об'єднання транспортних маршрутів, енергетичних та комунікаційних мереж з сусідніми країнами будуть корисні для співтовариства.

Водночас не вщухають суперечки навколо розміру внесків до бюджету ЄС на період 2007-2013 років. Єврокомісія запропонувала збільшити національні внески до бюджету ЄС до 1,14 відсотка ВВП в середньому за рік, беручи до уваги факт подальшого розширення цього інтеграційного об'єднання за рахунок десяти нових країн-членів. Відповідні рекомендації стосовно бюджету було представлено членам Європарламенту минулого тижня у Страсбурзі головою Єврокомісії Романо Проді. Так запропонована сума витрат єдиного європейського бюджету впродовж семирічного періоду становитиме 909,1 млрд євро.

Однак провідні держави-донори -- Франція, Німеччина, Великобританія, Австрія, Голландія та Швеція -- не надто втішені перспективою збільшення внесків до євробюджету. Ще у грудні 2003 року уряди цих країн звернулися до Єврокомісії з пропозицією "заморозити" виплати до бюджету Євросоюзу в період 2007-2013 років на рівні одного відсотка ВВП.

Незважаючи на запевнення Романо Проді, що витрати бюджету Євросоюзу набагато ефективніші, ніж національні програми, і часто неминучі, "велика шістка" все ж наполягає на своєму. "Комісія запропонувала план з нереалістично високим рівнем витрат", -- заявив після презентації бюджету шведський міністр Боссе Рінгхольм. А Ганс Айхель, міністр фінансів Німеччини, внески якої становлять 22% євробюджету, вважає, що його країна не повинна нести надлишковий тягар. Його британський колега Ґордон Браун сумнівається у тому, "чи варто збільшувати витрати на бюрократію".

Водночас президент Європарламенту Пет Кокс підтримує проект бюджету. "Ми не зможемо йти до амбіційної Європи завтрашнього дня з пустим бензобаком", -- зазначив він. Задоволені бюджетом також Італія, Іспанія та країни, що увійдуть до Євросоюзу 2007 року, Румунія та Болгарія. Це й не дивно, адже вони більше отримають, ніж віддадуть.