повернутися Ї: кордон

Євросоюз будує стіни

Д.О.СВІДНИК

Поступ, 27 серпня 2004 р.  http://postup.brama.com 

Ідея посилення охорони кордонів Євросоюзу знову зазвучала, вже у новому складі Єврокомісії. Новопризначений комісар зі справ юстиції і безпеки Євросоюзу, представник Італії Рокко Буттільоне хоче, щоб усі члени ЄС зазнавали збитків від гарантування безпеки зовнішніх кордонів єдиної Європи. Як повідомляє Financial Times, Буттільоне нагадав, що навіть такі країни, як Люксембург, отримують користь від заходів щодо охорони кордону, яких вживають Іспанія та Італія.

Він зазначив, що південні країни не повинні поодинці мати прикордонні витрати, якщо в межах Євросоюзу всі кордони стануть відкритими. Буттільоне додав, що слід виробити спільну загальноєвропейську імміґраційну політику, перш ніж переходити до розмови про перерозподіл витрат. Завданням першочергової ваги для Європи, на його думку, є координація зусиль у галузі імміґрації і прикордонного контролю.

Італія має максимальне навантаження з охорони кордонів ЄС, тому що нелегальні імміґранти з Північної Африки та Балкан намагаються через її територію проникнути далі у Західну Європу. Міністр внутрішніх справ Італії Джузеппе Пізану нещодавно запропонував створити єдину європейську прикордонну поліцію, яка би боролася з напливом нелегальних імміґрантів.

Буттільоне підтримав також ініціативу німецького міністра внутрішніх справ Отто Шіли, котрий запропонував перенести європейські центри для біженців на територію Північної Африки. Одночасно Буттільоне зазначив, що ці центри повинні бути в межах середземноморського реґіону і умови перебування в них не мають нагадувати життя в концтаборі.

Кілька днів тому серпня іспанський уряд заявив, що багатьом з нелегальних міґрантів буде запропоновано легалізуватися. У такий спосіб Іспанія виконує обіцянку "оголосити амністію" імміґрантам і розпочинає втілювати в життя новий міґраційний план, який мають реалізувати вже у вересні 2004 року. Цей план, зокрема, передбачає видавання іноземцям, які працюють за контрактом, дозволів на трудову діяльність і реєстрації за місцем проживання. "Ми хочемо здійснити соціальну адаптацію іноземців і ліквідувати "сірий" сектор економіки, що користується дешевою робочою силою", -- повідомила міністр імміґрації Іспанії Консуело Румі.

Іспанський уряд також сподівається, що нові заходи допоможуть зменшити кількість людей, які тонуть у прибережних водах країни, намагаючись досягти її берегів на дерев'яних човнах, бо між іспанськими анклавами в Африці, містами Сеута і Меліл'я, та рештою континенту вже давно споруджено стіну. Проти нововведень різко виступила опозиція, на думку якої "ця авантюра" призведе до конфлікту з ЄС, бо через Іспанію в Європу потрапляє чверть нелегальних міґрантів.

Єврокомісар Рокко Буттільоне заявив у неділю аґентству Reuters, що "проблема міґрантів, які шукають притулку в Європі з економічних причин, -- це бомба уповільненої дії". І, як виглядає, готовий боротися із цією "бомбою" всіма можливими засобами.

Ще будучи міністром з європейських справ в уряді Італії, Рокко Буттільоне виступав за зменшення впливу "локомотивів євроінтеґрації" -- Німеччини та Франції -- та за посиленням у європейських структурах влади ролі Італії.

Одночасно він завжди був прихильником сильної руки в розв'язанні проблем. "Не можна йти на поступки терористам. Ніколи... 117 заручників, що загинули внаслідок отруєння, убили терористи, але не Путін", -- заявляв Буттільоне після трагічних подій на Дубровці.

Тож єврокомісар Буттільоне, що береться за свої обов'язки з 1 листопада 2004 року, готовий мобілізувати всю Європу проти нелегальних міґрантів. Та одночасно Європа у часи демографічної кризи не може без них обійтися. Про це свідчать заходи з легалізації нелегалів у тій же Італії, в Португалії, Іспанії... Тож у стіні потрібно буде залишати шпарини, через які би вливалися свіжі трудові ресурси в економіку ЄС.

До речі, в коментарі "Поступу" народний депутат Роман Зварич сказав, що він і досі не отримав відповіді на свій депутатський запит у Міністерство закордонних справ України щодо будівництва Євросоюзом стіни на кордоні з нашою державою. Він зазначив, що, згідно із законом, посадовці та державні структури мають десять днів на те, щоб відповісти на депутатський запит, тож МЗС повинен це зробити наступного тижня. "Але я все ж надіюся, що інформація про паркан, який нібито побудують ізраїльські компанії між Україною і Євросоюзом, -- це неправда", -- наголосив пан Зварич. "Поступ" обіцяє й надалі інформувати читачів про можливу стіну між Європою та Україною. Незабаром, зокрема, ми маємо намір отримати новий коментар від Романа Зварича на цю тему.