повернутися Ї: кордон

Британська «варта»

Чого чекати Україні від головування Лондона в ЄС?

Варвара ЖЛУКТЕНКО, «День»
№115, 1 липня 2005 http://www.day.kiev.ua

Сьогодні головування в Європейському Союзі переходить від Люксембургу до Великої Британії. За правилами ЄС, воно триватиме півроку. Президентство тієї чи іншої країни не може докорінно змінити політику Євросоюзу, втім впливає на розстановку акцентів у внутрішній та зовнішній політиці. Британія перебирає естафету головування у досить складний для ЄС час. Нещодавно французи та голландці на референдумах відхилили проект Євроконституції. Тож можна припустити, що основна увага Лондона буде прикута до загоювання кризових ран у Союзі. Попри усталену думку, що Британія підтримує євроінтеграційні прагнення України, із зазначених причин її увага до нашої держави може бути меншою, ніж того хотілося б Києву.

«Люксембурзький» період відносин України та ЄС у лютому відзначився схваленням спільного Плану дій. Завдяки пропозиціям Єврокомісії, цей документ було доповнено десятьма кроками, які повинні інтенсифікувати співпрацю. Діалог останнім часом справді пожвавився, хоча докорінних змін, очікуваних на ейфорійній хвилі помаранчевої революції, не сталося: нічого більшого за політику сусідства Брюссель нам не запропонував. Хоча європейські дипломати з особливою гордістю наголошують на тому, що за останні півроку в Києві побували п’ятеро єврокомісарів. Не так давно координатор ЄС із питань зовнішньої політики та безпеки Хав’єр Солана охарактеризував розвиток відносин України та ЄС словами «безпрецедентний динамізм».

Чого чекати Києву від британського головування? Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні Роберт Брiнклi, спілкуючись iз учасниками семінару «Єдина Європа: висвітлення ЄС в Україні», повідомив журналістам, що президентство його держави матиме чотири пріоритети: боротьба з причинами й наслідками зміни клімату, безпека, ліберальне реформування економіки та допомога Африці. «Ми хочемо мати ділове та ефективне президентство, — сказав пан Брінклі. — Ми реально дивимося на ті можливості, які є у нас впродовж цих шести місяців. Можна досягти прогресу в спільному порядку денному Європи, але не можна залагодити усі проблемні питання за одну ніч. Цього року Великій Британії також належить головування у «великій вісімці», і наша країна використовуватиме це подвійне президентство для того, щоб досягти прогресу, особливо в роботі з допомоги Африці й подолання причин та наслідків зміни клімату. Ми тісно співпрацюємо з Єврокомісією, Люксембургом, який головував у ЄС до нас, і з Австрією, яка головуватиме опісля».

Також у британського президентства будуть й інші цілі, зокрема реформування аграрної політики ЄС, зміцнення трансатлантичного економічного партнерства між Євросоюзом та США, сприяння мирному процесу на Близькому Сході. Торкаючись нагальної проблеми ЄС — конституційної кризи, посол Британії зазначив, що рішення про ратифікацію конституції має приймати кожна країна самостійно.

«Ми хочемо працювати над поглибленням відносин із Україною та Росією. З Туреччиною ми працюватимемо над успішним початком переговорів про членство, які мають стартувати 3 жовтня, — також сказав пан Брінклі. — Україна є однією з пріоритетних країн для британського президентства в ЄС. Помаранчева революція привернула багато уваги до вашої держави, сьогодні набагато більше інтересу до того, як вона розвивається. Під час нашого президентства в жовтні відбудеться саміт ЄС — Україна, ми прагнемо, щоб це була непересічна подія, яка відбиватиме потужнішу взаємодію між Євросоюзом і вашою державою і підкреслюватиме підтримку ЄС процесам реформ в Україні. Цей саміт відзначить крок уперед в процесі євроінтеграції України. До того часу ми сподіваємося мати прогрес в зусиллях України бути визнаною державою з ринковою економікою, успіх у вашому бажанні приєднатися до СОТ. Звісно, в цих питаннях багато роботи має виконати сама Україна. Ми також прагнемо прогресу в дискусіях про полегшення візового режиму паралельно з дискусіями про реадмісію. Ми й надалі підтримуватимемо український уряд у розумінні того, що західний шлях розвитку — це послідовні демократичні реформи в усіх сферах, які приносять справжні результати, а не тільки нові закони на папері. Це те, що принесе широку підтримку прагненню України приєднатися до Євросоюзу».