повернутися Ї: кордон

Євросоюз має позитивний імідж серед європейців, але вони очікують від ЄС більшого в соціальних і економічних галузях

Наталія Вікуліна
http://radiosvoboda.org

Брюссель, 08 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Мир у країнах Європейського Союзу та єдиний ринок названо найбільшими досягненнями європейської інтеграції. Такі дані соціологічного опитування “Євробарометр” щодо майбутнього Європи, в якому взяло участь майже 25 тисяч громадян усіх країн ЄС. Подальше розширення Євросоюзу більшість опитаних підтримує, хоча й побоюється, що це викличе проблеми на ринку праці.

Для майбутнього Європи важливо досягти більш-менш схожі життєві стандарти в країнах ЄС, запровадити євро в усіх державах Євросоюзу та ухвалити європейську Конституцію. Так уважає більшість учасників соціологічного опитування “Євробарометр”. Громадяни країн ЄС також покладають великі надії, що Європа більше боротиметься із безробіттям, захищатиме соціальні права людей та дбатиме про економічне зростання. Загалом же Європейський союз має позитивний імідж серед своїх громадян.

“Більшість людей вірить, що Євросоюз сприймається як демократичний і сучасний. Мушу сказати, я був трохи здивований, що ЄС названо сучасним, тому що я знаходив кілька смішних динозаврів у нашій організації, яку не вважаю особливо сучасною. Але люди, вочевидь, думають, що деякі речі змінюються, можливо, вони помітили, що ми проводимо адміністративну реформу. Водночас багато людей вбачають, що ми також є технократами. Я сказав би так само, якби мене про це запитали”, - зазначив Клаус Соренсен, генеральний директор Директорату комунікацій у Єврокомісії.

Більше половини опитаних уважають позитивним подальше розширення Євросоюзу, однак 63% побоюються, що це створить проблеми на європейському ринку праці. Для більшості європейців вступ нових країн у ЄС означатиме посилений вплив Євросоюзу у світі. Однак залишається питанням, чи хочуть мешканці Європи більшого впливу ЄС, зауважив Соренсен.

“Загалом до розширення ставляться позитивно, у це вірять 55%. Ідеться про минулі розширення і про концепцію розширення, ставлення до цього загалом позитивне. Ситуація не зовсім однозначна, є багато занепокоєнь”, - сказав представник Єврокомісії.

Серед найбільших прихильників подальшого розширення нові країни Євросоюзу: Словенія, Польща, Кіпр, Литва, Словаччина. А в п”яти старих державах ЄС – Австрії, Франції, Фінляндії, Люксембурзі та Британії менше половини мешканців ставиться прихильно до прийому нових членів до Євросоюзу. А загалом ідею ЄС найменше підтримують латвійці, австрійці і британці, серед яких лише кожен третій є європейським ентузіастом.