повернутися Ї: кордон

http://www.bbc.co.uk/ukrainian 22 березня 2007 p.

10 речей, за які ЄС дякують його громадяни

Вільне пересування

Єдина валюта та єдина митниця уснули числені перешкоди на шляху любителів мандрів. Принаймні в межах країн Шенгенського союзу. Туристи з інших країн Євросоюзу тепер можуть отримати повну медичну допомогу в будь-якій країні ЄС, права водія діють по усій території Союзу, так само як і водійське страхування, принаймні що стосується шкоди, завданій третій стороні.

Проживання за кордоном

Європейці вільні у праві вибору, де в межах ЄС їм жити і працювати, і 15 мільйонів вже скористалися цим правом. 300 тисяч осіб отримують пенсію британського уряду, живучи поза межами Британії. Є обмеження на ринку праці для новачків ЄС, але їх поступово буде знято. Будучи громадянином однієї з країн ЄС, людина має право на соціальні виплати будь-якої іншої країни ЄС, якщо вона живе в ній.

Рівноправ'я та відсутність дискримінації

Принцип однакової зарплатні для чоловіків та жінок був зафіксований в Римській угоді 1957 року. Директива 1975 року гарантує можливість жінкам, яких дискримінують за рівнем зарплати, подавати до суду. Нещодавно також працівники, що працюють на пів-ставки (ними переважно є жінки) отримали такі самі права, як і ті, хто працює на повну ставку.

Сплачувана відпустка

Директива ЄС "Про робочий час" гарантує 4 тижні оплачуваної відпустки на рік. В США подібного правила немає, і там гарантовано лише 2 тижні. Та сама директива зобов'язує 11 годин відпочинку на кожні 24 години, принаймні один вихідний на тиждень, і перерву, якщо робочий день триває понад 6 годин.

Навчання за кордоном

За програмою Еразмус тисячі студентів беруть участь у студентських обмінах. Студенти, які хочуть навчатися в іншій країні ЄС, платять на навчання менше, аніж ті, хто приїздять з-поза меж ЄС. Тривалість навчання для студентів ЄС може бути такою, яка необхідна для отримання диплома.

Дешеві авіаперельоти

ЄС прибрало перепони для вільної конкуренції на ринку авіатранспорту в 1980-х та 90-х роках, проклавши шлях так званим бюджетним авіалініям, тобто авіалініям, що дозволяють подорожувати при невеликому сімейному бюджеті. Між 1992 та 2000 роками ціни на дешеві авіаквитки впали на 40%, а вибір авіакомпаній та рейсів збільшився. Між країнами ЄС рейсів побільшало майже на 50%.

Дешеві телефонні дзвінки

У 1990-х роках ЄС зруйнував монополії державних телефонних операторів. Унаслідок кількість операторів стаціонарних телефонів подвоїлася між 1998 та 2003 роком, швидко були запроваджені нові технології та нижчі ціни. Згідно зі звітом Єврокомісії, ціна міжнародних телефонних розмов у ЄС упала на 80% із 1984 року. Зараз ЄС зменшує вартість роумінгу на мобільних телефонах.

Захист споживача

Споживач може повернути продукт, куплений де завгодно в ЄС, якщо той поламався через два роки після придбання. Люди, що роблять закупи по Інтернету, телефону чи поштою, можуть передумати протягом семи днів і відмовитися від покупки без пояснення причин. ЄС забороняє фальшиву рекламу і вимагає, аби всі продукти в продажу були безпечними. Покупці, які купують продукти для себе і вивозять їх власноруч до іншої країни ЄС, не платять ввізного мита.

Маркування харчових продуктів

За законодавством ЄС, всі інгредієнти, використані в харчах, мають бути вказані на пакунку. Будь-які генетично модифіковані інгредієнти мусять бути позначені, так само як барвники, консерванти, підсолоджувачі та інші хімічні добавки. Будь-який інгредієнт, до якого споживач може мати алергію, наприклад, горіхи, має бути позначений, якою б маленькою не була його кількість. ЄС забороняє використовувати назви, які асоціюються із певним регіоном, для продуктів з інших регіонів або нижчої якості. Так, Пармська шинка має бути певного гатунку і походити з-під Парми в Італії.

Чисті річки та повітря

ЄС вважається успішним у покращенні якості повітря, річок та пляжів. Країни-члени часом займаються цим самостійно, за власними графіками, проте бажання не відставати від сусідів пришвидшує прийняття законів. Покращення річок, наприклад, повернуло бобрів у дику природу в Британії. Різко скоротилася небезпека "кислотних дощів". Британія, яку раніше називали "європейською замурзою", скоротила викиди сірки на 73% з 1990 року. Тридцять років тому більшість британських пляжів не дотягували до стандартів Директиви ЄС щодо води для купання, а зараз 98% схвалені.