повернутися Ї: кордон

© 2002 Агенція ділової інформації „ Контекст Захід”
9-15 грудня 2002 року

Сподіваємось, що українських громадян у польському консульстві обслуговуватимуть гідно – Кшиштоф Савіцкі

Кшиштоф Савіцкі – генеральний консул Республіки Польща у Львові

Пане Савіцкі, довший час не вдається вирішити проблему нового приміщення Генерального консульства у Львові. Що в такому разі буде в існуючому приміщенні?

Це приміщення на вулиці Івана Франка буде пристосовано для обслуговування візового руху, а ми чекаємо на згоду Міністерства Закордонних справ України на перенесення тієї частини консульства, яка не має стосунку до візового обслуговування, до іншого будинку. Думаю, що після адаптації будинку на вул. Івана Франка, громадяни України у гідний спосіб зможуть отримувати візи. Щодо ціни на візи, то зараз я не можу про це говорити, адже ще не має розпорядження міністерства у справі тарифів. Але можу запевнити, що вони будуть дешеві та доступні.

Нещодавно представники влади Львова заявили про намір виділити ділянку на проспекті Чорновола під консульське містечко. Чи знайомі ви з цією пропозицією?

Ми чули про це. Міська влада має право пропонувати такі речі, тим більше, що про консульське містечко йшлося ще за часів Василя Куйбіди. Натомість ми хочемо купити конкретний будинок в районі Погулянки. Я вважаю, що такі інституції, як консульські установи, повинні бути розташовані в репрезентативних частинах міста, а проспект Чорновола — не належить до таких районів. Хочемо купити будинок із земельною ділянкою, і це питання юридично вирішується. Маємо надію, що протягом двох років у Львові буде нове, добре приміщення Генерального консульства.

Окрім того Польща планує відкрити Генеральне консульство у Луцьку. Чи вже визначено територію його консульського округу?

Ми відкриваємо два нових консульства – в Одесі та Луцьку. В Одесі є певні локальні проблеми, в Луцьку, натомість, все йде добре, згідно плану. Консульство буде займати частину приміщення „Кредит Банку Україна”. Це буде одне з найгарніших польських консульств в Україні. До їхнього консульського округу належатиме Волинська, Рівненська та Житомирська області.

Не так давно було відкрито новий прикордонний перехід. Чи йде зараз мова про відкриття ще якихось прикордонних переходів?

Потреба в нових переходах є, але зараз мусимо максимально сконцентруватись на покращенні інфраструктури і обслуговування людей на вже існуючих переходах. Вирішення останньої проблеми залежить від потреб та можливостей уряду Польщі.

Ми також маємо пішохідний перехід у Шегинях-Медиці. За Вашою інформацією, після введення візового режиму, чи залишиться він?

Не можу на це питання відповісти. Особисто я маю до цього переходу негативне ставлення. На кордоні не повинно бути пішохідних переходів. Це питання обговорюється на найвищому рівні в Києві та Варшаві.

Зараз однією з основних характеристик україно-польського переходу є численні „човники”. На Вашу думку, як вплине введення візового режиму на човникову торгівлю?

Вона, скоріше за все, не зникне. Границя є специфічним місцем. Якщо вона пролягає між державами, в яких існує різний рівень економіки, і відповідно, різні ціни, то такий кордон завжди матиме неконтрольовану контрабанду. Натомість візовий режим має ліквідувати всілякі патології на кордоні, бо, не хочу дискутувати, але човникова торгівля — є негативне явище. На початку контрабанда зменшиться, а потім контрабандисти знайдуть нове вирішення проблеми. Нам, найперше, розходиться на тому, щоб впорядкувати кордон та якісно обслуговувати на ньому громадян.