повернутися Ї: кордон

Європейська комісія не хоче говорити про 'асоціацію'

06 квітня 2006 p  http://www.bbc.co.uk/ukrainian  

Оана Лунгеску
Бі-Бі-Сі, Брюссель

Емма Удвін, речниця Європейської комісії із зовнішніх відносин, на прохання Бі-Бі-Сі прокоментувати резолюцію Європейського парламенту відмовилася дати чітку відповідь на запитання, чи готовий Євросоюз у найближчі кілька років визначати свої відносини з Україною терміном "асоціація".

Ось як Емма Удвін відповіла на запитання Бі-Бі-Сі, як у Європейській Комісії розглядають майбутнє відносин з Україною - по тому, як 2008-го року завершиться дія нинішньої Угоди про партнерство і співпрацю.

Емма Удвін: Після помаранчевої революції ми пообіцяли українцям, що коли вони виконають політичні пріоритети спільного Плану дій, які охоплювали проведення вільних і справедливих парламентських виборів цього року, тоді ми будемо готові почати дострокові консультації щодо угоди посиленого типу, угоди, яка піде набагато далі, ніж нинішня. Як ми всі знаємо, вибори, які щойно відбулися, були вільними і справедливими. Українці виконали свою частину домовленості, тож ми збираємося виконати і свою обіцянку. Ми вже почали працювати в межах організації з країнами-членами ЄС, щоби визначити зміст нової угоди посиленого типу, її наповнення. І щойно в Україні з'явиться новий уряд, ми почнемо з ним переговори щодо цієї нової угоди.

Як корабель назвеш, так він і попливе?

Бі-Бі-Сі: І яка буде назва в цієї угоди посиленого типу?

Емма Удвін: Це одна з тих речей, які ще треба вирішити. Наразі ця угода не має жодної назви.

Бі-Бі-Сі: Наскільки ймовірно, що угода міститиме формулювання "угода про асоціацію", як того вимагає Європейський парламент?

Емма Удвін: Ми ще не обговорювали з українською стороною, яку назву матиме нова угода - або що вона буде охоплювати. А як на мене, зміст угоди куди важливіший за її назву! Ми розраховуємо на те, що за умови поступу України на шляху до Світової організації торгівлі, наша угода міститиме положення - і це суттєвий крок уперед у наших відносинах - про створення зони вільної торгівлі.

Бі-Бі-Сі: Це буде кроком уперед порівняно з нинішньою угодою про партнерство і співпрацю?

Емма Удвін: Угода про партнерство і співпрацю - то договір, який бере початок ще за часів минулого режиму і іншої епохи в житті України. Ця угода застаріла, вона не передбачає того ступеня тісних робочих відносин, яких ми прагнемо з нинішньою Україною. Тому я сподіваюся, що нова угода не лише включатиме зону вільної торгівлі, яка сама по собі буде великим поступом, але також передбачатиме поглиблення нашої співпраці в цілій низці вирішальних сфер, зокрема, наприклад, енергетичній. Бо Україна тепер - сусід Європейського Союзу, і ми хочемо, щоби в угоді, яку ми опрацюємо, було відображене нове - особливе - партнерство з цієї країною.

Бі-Бі-Сі: Які країни зараз мають угоди про асоціацію з Євросоюзом - і чи передбачає цей термін обіцянку майбутнього членства?

Європейська перспектива України - ані "Так", ані "Ні"

Емма Удвін: Є багато країн, які мають з Євросоюзом угоди, що мають назву "угоди про асоціацію". Зокрема, на півночі Африки, де ціла низка сусідів Європи мають такі угоди, а також - країни Латинської Америки. В назві немає жодних натяків на те, що учасники угоди мають перспективи членства у ЄС. Гадаю, незалежно від того, якою буде назва цієї нової угоди з Україною, зрозуміло, що принаймні зараз відносини з Україною визначаються нашою політикою сусідства. Тобто Україну виокремлено для дуже особливого партнерства - набагато більшою мірою, ніж держави, які не мають з Європейським Союзом спільного кордону, - і в такий спосіб, який жодним чином, ні негативно, ні позитивно не береться передбачати, що буде в майбутньому.

Бі-Бі-Сі: Але поки що обіцянки майбутнього членства у ЄС для України не буде?

Емма Удвін: Не було жодних обіцянок і жодних відмов. Україна підпадає під дію політики сусідства, яка просто не звертається до цього питання в той чи інший спосіб. Політика сусідства пропонує країнам, які мають спільний кордон з ЄС, певні привілеї - набагато тіснішу співпрацю, набагато кращий доступ на наш спільний ринок, вищий рівень фінансової підтримки і тісніші робочі стосунки з Європою, чого, за їхніми словами, прагнуть українці.

Бі-Бі-Сі: Як швидко ви плануєте почати переговори про цю поглиблену угоду з Україною?

Емма Удвін: Ми ВЖЕ працюємо над нею. Ми почали працювати, щойно стало зрозуміло, що вибори в Україні були вільні і чесні. Буквально через лічені дні ми почали консультації з країнами-членами ЄС щодо змісту нової угоди. Тобто ми часу не гаємо. А коли почнуться переговори? Це залежить від того, як швидко буде сформовано нову урядову коаліцію в Україні, бо перш, ніж починати переговори, треба мати з ким розмовляти!