повернутися Ї: кордон

http://www.gazeta.lviv.ua Львівська газета, 13 лютого, 2007, № 24 (94)

Черги по польські візи існуватимуть іще щонайменше два роки

Розмова з Мірославом Гритою, консулом Генерального консульства Республіки Польща у Львові

Ситуація з видачею віз громадянам України в Генеральному консульстві Польщі у Львові останніми місяцями загострилася. Кількість охочих отримати їх зросла, а можливості консульства залишилися на попередньому рівні. Відтак, починаючи з осені, на інтернет-сторінці консульства практично неможливо знайти вільне місце, щоб зареєструватися для отримання візи.

Вирішити питання могло б спорудження нового приміщення консульства, однак міська влада наразі не надала відповідного дозволу. Про те, як можна розв’язати проблеми, з якими українці зіштовхуються, коли хочуть отримати польські візи, “Газета” цікавилася в Мірослава Грити, консула з візових питань Генерального консульства Республіки Польща у Львові.

– Протягом останніх місяців мешканцям Львівської області дуже проблематично зареєструватися через інтернет, щоб отримати польську візу: важко знайти вільне місце. Наскільки кількість охочих отримати візи перевищує можливості консульства, і чи можливо скоротити черги?

– Із січня ми безперервно спостерігаємо велику кількість охочих поїхати до Польщі. Згідно з нашими технічними можливостями, можемо видавати близько 600 віз на день. Саме на таку кількість розраховано і приміщення консульства, і кількість працівників. До грудня, коли польські візи ще були дійсними без фотографій, видавали їх 1800 на день.

Тепер, коли мусимо сканувати фото, видаємо 1400-1500. Натомість щодня є близько 3000 охочих отримати їх. Причому наплив людей уже не має сезонного характеру, як раніше. Тепер люди йдуть нон-стоп у всі пори року.

– Вільних місць на сайті консульства немає й тепер. На скільки часу наперед вони зайняті?

– Зараз зареєструватися в інтернеті можна на 19-20 березня. До цього часу всі місця вже зайняті. У черзі на візи, за нашими підрахунками, очікує близько сорока тисяч громадян України.

– Що в такому разі робити тим людям, які через різні причини мусять терміново отримати візу?

– Вони можуть виробити її в польських консульствах у Луцьку, Києві й Одесі. Адже всі, хто мешкає у Львівському окрузі, тепер мають змогу отримувати візи будь-де в Україні. В інших містах черги значно менші. У Львові найбільші, бо це прикордонні терени, тут чимало людей мають знайомих, родичів у Польщі або ж просто хочуть туди поїхати.

– Тему спорудження нового приміщення для польського консульства обговорюють уже декілька років. Міська влада навіть надала ділянку землі на вул. Івана Франка. Коли можемо чекати на відкриття нової, більш пристосованої для потреб українців будівлі?

– Проект будівлі, що його розробив львівський інститут “Містопроект”, уже закінчили. Очікуємо дозволу міської влади, після якого зможемо розпочати будівництво. Чому його досі немає? Це потрібно запитувати в мера. Після того, як отримаємо цей дозвіл, розраховуємо завершити будівництво нового консульства протягом двох років.

– Відомо, що нова будівля буде значно місткішою. Скільки людей щоденно зможуть отримувати там візи?

– За нашими підрахунками, понад дві тисячі осіб. Відтак черг уже не буде. Крім того, чекаючи на візу, люди не муситимуть стояти на морозі чи під дощем, а перебуватимуть у спеціально відведених приміщеннях.

– А як тепер ситуація з візовим “бізнесом” навколо консульства? Чи й далі надходять скарги від відвідувачів на зловживання під час оформлення візових анкет, реєстрації?

– Так, надходять. Ви самі бачите, що коїться в тих “будках”, які реєструють відвідувачів, заповнюють їм анкети. Ми неодноразово зверталися до мера Львова, міліції, СБУ, щоб ліквідувати їх або вирішити цю ситуацію інакше, адже таке підприємництво шкодить доброму імені консульства. Люди, які провадять цей “бізнес”, збирають гроші від звичайних громадян України за ті послуги, які насправді є безкоштовними. Але ми не можемо нічого вдіяти. А з боку львівської влади жодної реакції на наші звертання досі немає.

– Чи відомо вже, які зміни відбудуться у процедурі видачі віз після того, як Польща увійде до Шенгенської зони?

– Попередньо планують, що Польща має увійти до Шенгенської зони із січня 2008 року. Які саме зміни будуть у візовому питанні, наразі достеменно не відомо. Ймовірно, візи стануть платними.

– Чи після цього існуватимуть суто польські візи, за якими можна буде потрапити лише на територію Польщі та які українцям простіше отримати, а чи запровадять лише шенгенські?

– Коли Польща вступить до Шенгенської зони, в нашому консульстві можна буде отримати лише такі візи, з якими є змога пересуватися всією територією чинності Шенгенської угоди. Однак суворішими будуть і вимоги для отримання дозволів. Вони стануть аналогічними тим, які є в країнах, що нині входять до Шенгенської зони. Щоправда, отримати такі візи львів’янам буде простіше бодай тому, що їх видаватимуть не лише у столиці, а й у Львові.

Розмовляла Оксана Керик