повернутися Ї: кордон

Закон про міграцію визнано таким, що не відповідає конституції

Німецька Хвиля 18.12.2002

Любомир Петренко

Новий закон про про міграцію не вступить у Німеччині в силу з першого січня наступного року, як це передбачалося раніше. Конституційний суд визнав, що закон було ухвалено з порушенням процесу голосування.

Один з батьків закону про міграцію міністр внутрішніх справ Німеччини Отто Шилі на прес-конференції зразу ж після рішення Конституційного суду висловив свій жаль з приводу такого вердикту:

"Мені дуже шкода, що суд ухвалив саме таке рішення, як ви вже чули. Я, звичайно ж, повинен поважати це рішення. Разом з тим хочу зауважити, що Конституційний суд не висловив претензій до самого змісту закону, а лише до формальностей з його ухваленням".

На думку соціал-демократів і "зелених" новий закон про міграцію був покликаний не лише лібералізувати процес інтеграції іноземців у Німеччині, а й керувати ходом прибуття іммігрантів до країни. Опозиційні ж християнські демократи висловлюють переконання, що новий закон спрямований на перетворення Німеччини в імміграційну країну. Тому фракція ХДС/ХСС у парламенті виступала категорично проти прийняття закону.

Але все ж користуючись більшістю в бундестазі урядовій коаліції без особливих труднощів вдалося на початку року провести закон у цій палаті. Але проблеми виникли з ухваленням проекту в бундесраті. Бундесрат - це палата німецького парламенту, яка представляє федеральні землі і голосування в ній має свою специфіку. Вона полягає в тому, що представники кожної землі повинні голосувати одностайно. Якщо ж вони не дійшли компромісу, то землі слід “утриматися” під час голосування. І коли 22 березня цього року закон голосувався бундесратом, то земля Бранденбург, яку представляють як соціал-демократи, так і християнські демократи, не мала єдиної думки. Без цієї землі закон не набрав би необхідної кількості голосів для прийняття. Але тодішній голова бундесрату Клаус Воверайт, порахувавши, що більшість бранденбуржців “за”, вирішив, що земля проголосувала позитивно.

11 червня закон вже підписав федеральний президент Йоганес Рау і з початку нового року він мав би вступити в силу. Але 23 жовтня уряди федеральних земель, де при владі перебуває ХДС/ХСС подали позов до Конституційного суду, про визнання закону недійсним. Майже через два місяці, 18 грудня, судді більшістю голосів визнають закон таким, що не відповідає Конституції, оскільки під час голосування в бундесраті було порушено статтю 78 Основного закону ФРН.

Опозиція, звичайно ж, втішалася такому рішенню суду. Лідер хрисиянських демократів Анґела Меркель з цього приводу заявила:

"Це щасливий день для демократії в Німеччині. Це - день, коли виграв Християнсько-демократичний союз, це дійсно так, але не лише він, а всі демократичні інституції цієї країни і всі люди. "Червоно-зелені" намагалися, не маючи більшості, протягнути цей закон, обійшовши відповідні норми. Але коса найшла на камінь".

Привітав рішення суду і Йоганес Рау, оскільки, на його думку, будь яка процедура повинна проходити з дотриманням усіх необхідних формальностей. Водночас президент Німеччини закликав урядову коаліцію і опозицію сісти за стіл переговорів і виробити новий проект закону.

Варто зазначити, що нині опозиція має в бундесраті ще кращі позиції ніж на початку року, а тому урядовій коаліції, хоче вона того, чи ні, таки доведеться узгоджувати своє бачення міграційного законодавства з пропозиціями християнских демократів.

Представники "червоно-зеленого" уряду вже висловилися за ведення діалогу з опозицією. Зокрема, лідер "зелених" Анґеліка Беер заявила:

"Звичайно ми будемо проводити розмови. Але опозиція повинна висловлювати свої вимоги не в ультимативній формі".

Християнські ж демократи вже встигли висунути три умови, які обов"язково повинні знайти своє відображення в законопроекті. По-перше: закон повинен бути спрямований на обмеження потоку робочої сили в країну. По-друге: так звана гуманітарна імміграція повинна не виходити за рамки Міжнародної женевської конвенції щодо біженців. По-третє: закон повинен у першу чергу передбачати заходи щодо покращення інтеграції тих іноземців, які вже перебувають на території Німеччини.


Міграція стане головним питанням співпраці ЄС з іншими державами

Радіо Свобода
Ольга Буряк

Прага, 3 грудня 2002 – Центральною темою взаємин Європейського Союзу з іншими державами стане міграція. Відповідну пропозицію ухвалила сьогодні Європейська комісія. Вона набере чинності після схваленням усіма 15-ма членами Союзу. Нова політика позначиться не лише на міждержавних взаєминах, а й на долі багатьох нелегальних мігрантів, зокрема і з України.

Пропозиція Єврокомісії полягає у пріоритетності міграційного контролю. Комісія пропонує, аби співпраця ЄС з іншими країнами будувалася в залежності від вирішення з ними міграційних проблем. Це стосується передусім бідних держав Європи, Азії, Африки і Латинської Америки, яким, як мовиться у заяві Єврокомсії, вже надали майже 1 мільярд євро. Країн-кандидатів ця пропозиція не стосується.

Комісар ЄС з у закордонних справах Кріс Паттен сьогодні ще раз заявив, що контроль легальної та нелегальної міграції – однаково важливо, як для ЄС, так і для його партнерів. "Те, що наша стурбованість позначається на закордонній політиці і програмах ЄС – це частина наших заходів на вирішення проблеми міграції послідовним і ефективним шляхом."

Комісар ЄС з внутрішніх справ Антоніо Віторіно заявив, що у майбутньому Союз може переглянути свої програми закордонної допомоги, якщо окремі країни не співпрацюватимуть належним чином у питаннях міграції. Це може стосуватися і програми ТАСІС, (технічної допомоги державам колишнього СРСР), яка зокрема активно діє в Україні.

За словами Комісара ЄС, Європейський Фонд біженців, бюджет якого зараз перевищує 200 мільйонів євро, тепер використовуватиметься для депортації нелегалів. Він згадав рішення ЄС минулого місяця про депортацію ста тисяч афганців, яка розпочинається у квітні. Щомісяця ЄС планує відправляти в Афганістан по півтори тисячі осіб, а коштуватиме це все близько 20 мільйонів євро.

Комісар ЄС у внутрішніх справах Віторіно, щоправда, визнав, що Європейському Союзові бракує координації політики щодо нелегалів, і детальнішої інформації про їхню кількість. Він повідомив, що рішення про депортацію нелегалів ухвалюватиме кожна окрема держава ЄС: зокрема кого конкретно депортуватимуть, коли і яким чином.

Нині ЄС веде активні переговори щодо укладення з 10 державами угод про механізми повернення нелегалів. Євросоюз вважає плідним діалог з Україною у цих питаннях і така угода між Україною та ЄС діє вже кілька років. Росія ж, яка роками відмовлялася її підписувати, зараз пообіцяла зробити це наприкінці наступного року.


ЄС пропонує свої методи боротьби з трудовою міграцією з України

http://radiosvoboda.org Богдана Костюк

Київ, 18 листопада 2002 - За останнє десятиріччя Україна перетворилася на державу, котра постачає робочу силу до економічно розвинених країн, - понад десять мільйонів українських громадян шукають заробітку за межами своєї вітчизни. Цю цифру нещодавно назвала Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова, додавши, що причиною трудової еміграції стала соціальна криза у державі. Але, як стверджують експерти ЄС, два – три роки тому тенденція змінилась: учорашні “українські раби” господарів – росіян, німців, італійців на зароблені гроші відкривають власну справу: ресторанчики, кав’ярні, авторемонтні майстерні, магазини, приватні будівельні фірми. Намагання Європейського Союзу боротися з українськими заробітчанами “поліцейськими методами” ситуацію не змінило. Нарешті чиновники Євросоюзу зрозуміли, що підходи до проблеми треба змінювати, унаслідок чого для України розроблена низка цікавих проектів.

Для відкриття власної справи потрібен стартовий капітал і необхідні знання, які чимало українців шукають поза межами своєї вітчизни. Експерти Євросоюзу вирішили допомогти їм здобути це вдома. З 99-го року з ініціативи представництва Європейської комісії в Україні у рамках програми TACIS працює проект з підтримки малого і середнього підприємництва. У рамках здійснення проектів експерти ЄС провели у різних регіонах України більше тисячі семінарів і курсів для бізнесменів – початківців; тільки за два роки через регіональні представництва Асоціації центрів підтримки бізнесу отримали консультації 24 тисячі приватних підприємців. Здійснення проекту обійшлося Євросоюзові майже у два мільйона ЄВРО. Одним з учасників проекту підтримки малого бізнесу в Україні був виконавчий директор Ужгородського бізнес – інкубатору Андрій ВАРЦАБА: “Як ідея, Ужгородський бізнес – інкубатор почав здійснюватись у 1999-му році, наш проект допомоги бізнесменам – початківцям підтримали фахівці Євросоюзу; від останніх ми отримали “стартовий капітал” для впровадження нашої ідеї. За три роки діяльності, наш бізнес – інкубатор допоміг багатьом пересічним українським громадянам розпочати власну справу: ми проводили тренінги і семінари, знаходили для них техніку. Також допомагаємо іноземним інвесторам, першим з яких був італієць, з невеликою власною фірмою і великим бажанням працювати в Україні. Ми допомогли йому облаштувати офіс, знайти персонал, і нині невеличка фірма робить свою корисну справу в Ужгороді: надає працю 50 нашим громадянам і надає послуги і товари сотням наших співвітчизників... Другий етап діяльності нашого центру – це мікро кредитування, адже початківцям для розвитку бізнесу потрібні кошти...”.

Нині Андрій Варцаба і його колеги, за підтримки ЄС, розпочинають програму мікро-кредитування бізнесменів – початківців, рятуючи когось із них від заробітчанства.


У украинской миграции восемь нянек

ВОЗМОЖНО, К КОНЦУ ГОДА БУДЕТ ВСЕГО ОДНА

Газета "Заграница" № 44(149) НОЯБРЬ 2002
http://www.zagran.kiev.ua/pages/149/statia9_f.php

Государственный комитет Украины по вопросам национальностей и миграции настаивает на создании в своей структуре Государственной миграционной гражданской службы. Об этом в интервью журналистам сообщил председатель Госкомнацмиграции Геннадий Москаль, сообщает УНIАН.

По словам Геннадия Москаля, на заседании Кабинета министров Госкомнацмиграции представил проект указа Президента Украины о миграционной политике на 2002-2005 годы, которым, в частности, предусматривается создание такой службы.

Руководитель Государственного комитета по вопросам национальностей и миграции убежден, что всеми миграционными процессами, происходящими в Украине, должна заниматься единая гражданская служба, а не восемь министерств и ведомств, как это происходит сейчас. В частности на сегодня Госкомнацмиграции занимается депортированными, беженцами и искателями убежища; МВД - гражданством и иммиграцией; Госкомграниц - нелегальной миграцией; Министерство труда и соцполитики - трудовой миграцией; Министерство образования и науки - миграцией на обучение и тому подобное.

Геннадий Москаль подчеркнул, что “это должна быть единая гражданская организация, которая будет заниматься всеми этими вопросами”. В то же время он признал, что МВД выступает против такого подхода, в частности - против передачи своих функций в этой сфере Госкоммиграции. Комментируя такую позицию МВД, Геннадий Москаль отметил, что “кроме некоторых ведомственных амбиций, я не вижу других преград для создания этой службы”. При этом объяснил, что создание службы не нуждается в дополнительном финансировании, поскольку если функции одного ведомства передаются другому, соответственно, передается и заложенное бюджетное финансирование.

Также Геннадий Москаль отметил, что многочисленные международные организации настаивают на том, чтобы перечисленные функции в Украине выполнялись не военной, а гражданской структурой. В частности международные организации “активно ставят вопрос о создании гражданской организации”. По его словам, Госкомнацмиграции планирует до конца текущего года подготовить соответствующий пакет документов относительно создания новой службы.


Португалія – нова батьківщина українців

Марія Щур http://radiosvoboda.org

Прага, 21 жовтня 2002 – Невелика кам’яниста країна у найзахіднішій частині європейського континенту, Португалія, нічим не нагадує Україну. Але саме туди скеровані тисячні потоки українських міґрантів. Дехто з них планує повернутися, але більшість сформує найновішу українську діаспору.

“Тепер всі з нашого села їдуть працювати до Португалії”, - пояснює мені одна українка з Тернопільщини, яка нелегально працює хатньою господинею у Празі. “В Португалії зарплати такі ж, але нашим дають документи, а тут що? Піймають і відправлять назад до України”. Близько 180 тисяч нелегальних міґрантів, і більшість з них з України, отримали минулого року право на перебування в Португалії. Це була уже третя подібна акція в Португалії протягом нецілих 20 років, і багато українців сподіваються, що вона не буде останньою.

Масштаби нелегальної міґрації до Португалії, особливо з України, лякають місцевих політиків. Лише протягом останніх двох років кількість імміґрантів у десятимільйонній Португалії подвоїлася, і складає 400 тисяч осіб, приблизно 10% всієї робочої сили. Влада побоюється, що кількість іноземців у країні швидко сягне півмільйона, тобто 5% населення.

У червні уряд запропонував впорядкувати і зменшити кількість закордонних робітників, з тим, щоб у майбутньому встановлювати квоти згідно з потребами ринку праці, а нелегальних міґрантів, які пропустили свій шанс легалізуватися минулого року, видворяти з країни. Компаніям, що наймають нелегальних працівників, загрожуватимуть великі штрафи.

Новий закон має бути ухвалений до кінця року, але плани уряду не відлякують потенційних міґрантів. Португалія для них – країна, що дає великі можливості. Народжуваність в Португалії – одна з найнижчих в Європі, так само, як і безробіття. Це у поєднанні з великими коштами, призначеними для розвитку, що їх країна отримує від Європейського Союзу, створює сприятливі умови для робітників з-за кордону. При чому не лише некваліфікованих.

Португальці уже усвідомили, що українець, який кладе цеглу, або українка, яка миє посуд, прибирає квартири, чи доглядає старих, інколи має кращу освіту, ніж власне португальські робітники, і це шкода не використовувати.

“Це – унікальна можливість для Португалії зробити якісний стрибок: наявність кваліфікованої робочої сили без витрат на її освіту та навчання”, - говорить в інтерв’ю газеті Файненшиал Таймс професор економіки Марія Іоанніс Баґанья. А якщо взяти до уваги те, що продуктивність праці португальців найнижча в Європейському Союзі, то еміґрація з України створює нові можливості не лише для українців, але і для їхньої нової батьківщини. Стара ж поки що виглядає незацікавленою у тому, щоб кваліфіковані українці знайшли застосування своїм вмінням в Україні.


Україна та Португалія домовилися про боротьбу з нелегальною імміграцією

ForUm http://ukr.for-ua.com/news/2002/10/16/104259.html

Угода про регулювання міграційних потоків між Португалією та Україною може бути підписана в листопаді-грудні цього року. Як повідомили РІА “Новини” в МЗС Португалії, документ вже практично готовий.

Він передбачає широке коло заходів щодо обмеження, передусім притоку до Португалії незаконних іммігрантів, в тому числі відкриття консульського представництва Португалії у Києві і прямого повітряного сполучення між двома столицями.

У цей час основні перевезення українських громадян до Лісабону здійснює авіакомпанія “Аерофлот”.

За даними МЗС, зараз у Португалії перебуває від 85 до 90 тис. які легально проживають і близько 20 тис. нелегалів з України.


На сходi — навала нелегалів

Михайло БІДЕНКО, Харків

Про це представникам ЗМІ повідомив начальник штабу Східного напряму прикордонних військ генерал- майор Микола Колесник, підбиваючи підсумки діяльності за 9 місяців. За цей час прикордонники разом з міліцією затримали 3367 порушників кордону, із них 1194 незаконних мігранти. Це громадяни різних країн Сходу, які, пройшовши територію Росії, намагалися потрапити до країн Євросоюзу через Україну. І тільки два порушники прагнули в Росію. Микола Колесник висловив припущення, що це були провідники, які вивчали нові канали для переправки груп. У 2002 році на ділянці військ Східного напряму (а це 2000 кілометрів кордону у 8 областях) виявлено та припинено діяльність 64 каналів переміщення незаконних мігрантів, а органами дізнання порушено 59 кримінальних справ стосовно 103 осіб. Причому, ці канали «обслуговують» транснаціональні формування, куди входять організатори цього бізнесу, провідники, водії тощо. В принципі, переправку «живого товару» через кордон можна теж назвати котрабандою, але прикордонники відрізняють її від незаконного переміщення товарів. Нинішнього року на Східному кордоні вони затримали 1327 контрабандних вантажів на суму 13 млн. 258 тис. гривень, а крім того мало не півтори тонни наркотиків, 52 одиниці зброї, в тому числі й нарізної, 236 кілограмів вибухівки тощо. За словами начальника штабу Східного напряму, 90 відсотків товарної контрабанди рухається із Російської Федерації в Україну. «Наші» контрабандисти доставляють у Росію переважно вугілля з Донбасу. До речі, вектор контрабанди характеризує цінову політику у двох державах.

Словом, тиск на кордон зараз такий, що хоч підпирай. І його «підпирають» За два останні роки на Східному напрямі створено 50 нових підрозділів. Це 3 нових прикордонних загони. У День прикордонника в Харківському загоні відкривається ще один підрозділ — прикордонна застава «Білий колодязь».

№186 12.10.2002 «День»


На Івано-Франківщині впроваджуються в життя активні заходи щодо боротьби з нелегальною міграцією

Іван Костюк RadioSvoboda.ORG

Івано-Франківськ, 17 вересня 2002 - Ця проблема надзвичайно загострилась на Прикарпатті упродовж останніх років.

Починаючи з 97-го року, працівниками служби безпеки в Івано-Франківській області було затримано та вислано з країни понад 500 нелегальних мігрантів. Ця проблема в регіоні стала однією з найгостріших упродовж останніх років, оскільки фахівці стверджують, що кількість затриманих нелегальних мігрантів на Прикарпатті – це лише невелике число від загальної кількості нелегалів, що перетинають територію Івано-Франківської області. Географічна наближеність до кордону, гірський рельєф дає змогу іноземцям з країн ризикової міграції сподіватися на те, що їм удасться нелегально перетнути кордон. Місцеві кримінальні угруповання активно створюють сприятливі умови для використання Прикарпаття у вигляді плацдарму для підготовки до переправлення нелегалів через кордон. Нелегальних мігрантів тимчасово переховують, забезпечують підробленими документами, проводять так званим зеленим гірським коридором з України до Румунії, а відтак до Югославії. Як стверджують працівники служби безпеки, нелегальна міграція становить серйозну проблему для Івано-Франківщини. Нелегальні мігранти не лише розповсюджують хвороби, не характерні для регіону, але й сприяють поширенню наркотичних речовин та зброї. З кожним роком на Івано-Франківщині посилюється потік нелегальних мігрантів. Івано-Франківське управління служби безпеки України ввело навіть спеціальний телефон довіри, за допомогою якого мешканці області можуть повідомити про факти нелегального перебування на Прикарпатті осіб – вихідців з інших країн. Працівники служби безпеки стверджують, що кожного дня надходить значна кількість дзвінків, які стосуються саме цієї проблеми. Лише в серпні за межі України з Прикарпаття було вислано 5-х громадян Непалу, трьох палестинців та громадянина Бангладеш. Управління СБУ в області заявляє, що владні структури повинні звернути особливу увагу на зростання потоку нелегальних мігрантів в області, оскільки ця проблема становить особливу суспільну небезпеку для мешканців регіону.


Увеличивается миграция украинцев в Штаты

За последние четыре года почти вдвое возросло количество граждан Украины, на законных основаниях иммигрировавших в США. Как сообщает Служба иммиграции и натурализации США (СИН), в частности, в период с 1998 по 2001 годы количество легальных украинских иммигрантов, выехавших в Соединенные Штаты, составило 54.356 человек.

При этом, передает ForUm, в 2001 году в США въехало 20.975 украинцев (2% всех легальных иммигрантов), в 2000 году - 15.810 (1,9%), в 1999 году - 10.123 (1,6%) и в 1998 году - 7.448 человек (1,1%).

Украина занимает 12-ю позицию по количеству граждан, легально иммигрировавших в США в этот период. Россия находится на 14 месте (61.399 человек). В списке лидируют Мексика, Индия, Китай, Филиппины и Вьетнам.

Общая цифра включает в себя как вновь прибывших в Соединенные Штаты лиц, которые получили въездные визы за рубежом по линии Госдепартамента, так и лиц, которые уже проживают в США и получили вид на постоянное жительство путем обращения в СИН с заявлениями об изменении их иммиграционного статуса.

Из Украины выезжает больше людей, чем въезжает

КСТАТИ

За первые семь месяцев 2002 года из Украины выехало на 18.630 человек больше, чем въехало. Как сообщили в Государственном комитете статистики, в страну из-за рубежа прибыло на постоянное жительство 23.820 человек, а покинуло ее 42.450 человек.

Позитивный баланс прибывших и выбывших наблюдается только в Крыму, Одесской области, Киеве и Севастополе, передает «Интерфакс-Украина». В Крым за 7 первых месяцев текущего года из-за рубежа прибыло 3.140 человек, а выехало - 2.860; в Одесскую область въехало 1.630 человек, выбыло- 1.500; в Киев прибыло 2.464, выехало - 2.460 человек; в Севастополь прибыло 863 человека, а выбыло - 784.

Наибольший отрицательный баланс по прибывшим и выбывшим наблюдается в Донецкой области, где уехало на 4.250 человек больше, чем въехало; в Луганской области (выбыло на 2.400 человек больше); в Днепропетровской области (уехало на 1.860 человек больше), а также в Харьковской области (выбыло на 1.850 человек больше, чем въехало).

В Италии новый закон об иммиграции

В Италии вступил в силу правительственный декрет об иммиграции. Он стал результатом долгих и острых дебатов по вопросу о допуске в страну рабочей силы из государств, не входящих в Евросоюз. Как сообщает ITAR TASS, декрет узаконивает пребывание на Апеннинах нелегалов, работающих без соответствующей рабочей визы.

Представители ряда партий, входящих в правящую коалицию, - Лиги Севера и некоторые члены Национального альянса - настаивали на том, чтобы работодатели представляли в полицию копию бессрочного контракта по найму. В результате долгих дискуссий правительство приняло компромиссный вариант - с обязательным представлением контракта на срок не менее года. Потребуется также взнос работодателей в государственную казну: 330 евро для тех, кто нанимает домработницу, и 800 евро - за каждого рабочего на фермах и предприятиях.

Теперь иммигранты должны предоставить набор документов и заполненных бланков, уже разосланных по всем почтовым отделениям страны. При этом домработницам и лицам, ухаживающим за больными и престарелыми, отводится на эту процедуру два месяца, а прочим трудящимся иммигрантам следует уложиться в месячный срок и подготовить необходимые бумаги к 10 октября.

Документ содержит также специальный пункт об отпечатках пальцев: в течение года все иммигранты из-за пределов ЕС должны будут сдать такие отпечатки, а с 2004 года это станет обязательным и для всех итальянских граждан.


Нелегали-втікачі погуляли на волі лише три години

Юлія Ліщенко
Високий Замок, 10.09.2002

Учора, 9 вересня, з пункту тимчасового утримання нелегальних мігрантів у селі Павшино Мукачівського району Закарпатської області втекли 253(!) нелегали. Ця цифра є безпрецедентною, ніколи раніше такої масової втечі не було. Цей недоброї слави табір тимчасового утримання іноземців, які незаконно порушили український кордон, вже не вперше нагадує про себе. Минулої п’ятниці тут стався вже другий бунт за останні два місяці.

Коли стався бунт, близько двохсот нелегалів намагалися взяти штурмом контрольно-пропускний пункт табору. Тоді міліцейські загони спецпризначення придушили заворушення. Не обійшлися без додаткового підкріплення. У п’ятницю із заколотниками вдалося досягти домовленості, принаймні так запевнили журналістів у Мукачівському прикордонному загоні.

І от учора – знову НП - утриманці табору вирвалися за ворота пункту тимчасового утримання. Вночі, о 3 годині 15 хвилин, вони вивели з ладу електричне обладнання, а потім поламали знеструмлені ворота.

Однак жаданою свободою втікачі тішилися недовго – рівно три години. Вже о 6.15 прикордонники і міліціонери Закарпатської області повернули усіх мігрантів до “рідних пенатів”. При цьому, як запевняє прес-центр Держкомітету у справах охорони Державного кордону України, втікачі здалися добровільно – під час затримання силові методи не застосовувалися. Більшість із трьох сотень “мешканців” павшинського пункту для нелегалів – громадяни Індії, Китаю, В’єтнаму і Бангладеш. За інформацією прес-центру, тут проводять попереднє дізнання, ідентифікацію особи, оформлення відповідних документів. Стверджується, що організовано належне проживання, триразове харчування, медичне обслуговування затриманих. Та не бунтували би без перестанку нелегали, якби там все було добре. Конфлікти тут виникають постійно, оскільки для більшості затриманих перебування в таборі затягується на невизначений термін, для декого і до півроку. Іноземці не хочуть повертатися на свою колишню батьківщину, оскільки не мають там жодних перспектив, а декому загрожує і смерть. Отримати статус біженця в Україні теж немає можливості – ця процедура затягується через те, що мігранти не мають при собі відповідних документів. До того ж, за словами самих прикордонників, більшість нелегалів свідомо надають недостовірні відомості про себе.

А серед жителів Закарпаття побутує двояке ставлення до нелегалів. Наші закарпатські колеги розповіли, що взагалі втратили інтерес до теми нелегалів, оскільки цих людей щодня “пачками” затримують на кордоні і скеровують до пункту для мігрантів. А оскільки він перебуває на балансі прикордонників, то фактично іноземці сидять на солдатських харчах.

Відтак, об’їдають і без того не дуже сите українське військо.

Місцеві жителі незадоволені ще і тим, що через цих іноземців існує ризик розповсюдження різних хвороб, зокрема, і не відомих в Україні. Тобто проблема ця болюча і загострюється щороку все більше. А тим часом, у таборі люди і народжуються, і вмирають… Проблема набула таких масштабів, що в прикордонних областях з’явився цілий бізнес із проведення іноземців через кордон. У ньому, подейкують, задіяні і самі прикордонники...

А тим часом… Коли верстався номер, надійшли свіжі факти затримання нелегальних мігрантів на західній ділянці Державного кордону України. Про них повідомила прес-служба Західного напрямку ПВУ. Біля села Кочерів, за 150 кілометрів від українсько-білоруського кордону, затримали автомобіль з п’ятьма громадянами Шрі-Ланки, які не мали при собі документів. Їх перевозив через кордон житель Закарпатської області. Усіх шістьох доставили в управління прикордонного загону. На околиці села Оріхове Закарпатської області просто в кукурудзяному полі було затримано сімох громадян Іраку, теж без документів. П’ятьох нелегалів-бангладешців виявили в електричці “Батєво-Солотвино”, а біля застави “Шегині” у п’ятнадцяти метрах від кордону попався один громадянин Туреччини, який мав при собі закордонний паспорт без польської візи і намагався незаконно перейти українсько-польський кордон.


http://www.zagran.kiev.ua

Газета "Заграница" № 34(139) АВГУСТ 2002

Чехи вычищают страну от нелегалов

Убийство полицейского в пражском метро принудило правоохранительные органы к проведению серии профилактических мероприятий, сообщает Радио «Прага». Уже в течение нескольких ночей в общежитиях, где проживают иностранные рабочие, в основном выходцы из стран бывшего Советского Союза, проводятся контрольные операции. В первую очередь проверяют наличие вида на жительство.

Как передает Интерфакс-Украина, официальный повод проверок - увеличение числа разбойных нападений и краж, в которых замешаны русскоговорящие иностранцы. Однако всем задержанным задают вопросы, касающиеся личности российского гражданина Александра Кручинина, виновника трагедии в метро.

В течение только трех ночей было проверено 1.165 иностранцев, 171 из них были задержаны из-за проблем с документами. Большинство из них ожидает выдворение из страны под надзором полицейского конвоя.

К концу марта текущего года только официально в Чехии было зарегистрировано 50 тысяч украинцев с официальным разрешением на работу. В то же время большинство иностранных рабочих из России, Украины и Беларуси приехали по туристической визе, то есть на срок от 30 до 90 дней. Многие из них рискуют и работают в Чехии дольше разрешенного срока.

По данным Радио "Свобода", из более чем 1.700 отбывающих наказание в чешских тюрьмах иностранцев свыше 500 - граждане Украины, причем 95% попали за решетку за уголовные преступления. Так, на прошлой неделе в Праге осуждены шесть украинских граждан за ограбления магазинов и казино. Сумма похищенного составила $250.000, а срок заключения - 15 лет.


Злочинці, що спеціалізуються на нелегальному переправленні людей через німецько-польский кордон, вдаються до дедалі витончених методів

Надія Кандиба RadioSvoboda.ORG

Берлін, 28 серпня 2002 - Цього тижня митникам у Франкфурті-на-Одері вперше вдалося знайти в кузові одного з вантажних автомобілів понад двадцять нелегалів з України.

Згідно з документами, польський вантажний автомобіль мав перевозити 30 розібраних дерев'яних саун. Під час контролю увагу митників привернули клунки, які було складено між дошками, і які не належали до вантажу, вказаного в документах. Коли службовці відкрили весь кузов машини, то вони побачили, що в порожнинах між розібраними саунами переховуються люди. Загалом було затримано 21 нелегального мігранта, у тому числі одну дитину. Усі нелегали мали при собі українські закордонні паспорти. За словами митників, це перший такий випадок у Фракнфурті-на-Одері. Як правило, на вантажних автомобілях контрабандисти нелегально перевозять до Німеччини та інших країн Західної Європи неоподатковані сигарети. Але цього разу йшлося про людей. Як повідомляється, стан здоров'я мігрантів з України задовільний. Судячи з усього, вони провели в кузові короткий час, сівши на машину лише в Польщі. Тим часом митники передали затриманих прикордонній поліції. Подальші подробиці не повідомляються з посиланням на таємницю слідства. Німецькі прикордонники вже давно помітили тенденцію, що нелегали дедалі частіше користуються для перетину німецько-польского кордону контрольно-пропускними пунктами, а не таємними стежками. До рук службовців часто потрапляють іноземці з підробленими документами. Нагадаємо, що лише нещодавно німецьким правоохоронним органам вдалося розкрити злочинну мережу, яка обманним шляхом, наприклад, за допомогою фальшивих запрошень, добувала німецькі туристичні візи і таким чином переправляла до Західної Європи переважно українських заробітчан.


ЄС: проблема імміграції

Василь Дарчук RadioSvoboda.ORG

Прага, 8 серпня 2002 – У зв’язку з останніми заходами боротьби з нелегальною імміграцією у країнах Європейського союзу знову розгораються дискусії про доцільність залучення до ЄС нових членів із країн Центральної і Східної Європи, звідки до країн ЄС хлине дешева робоча сила, яка витіснятиме з ринку праці місцевих робітників і спричинятиме дальше зростання безробіття.

Паризький кореспондент інформаційного агентства Ройтерс присвятив цій проблемі цілий репортаж. На прикладі тисяч польських нелегальних іммігрантів, яких без дозволу наймають до праці на підприємствах і у сфері послуг, він представляє проблему нелегальної імміграції і дешевої робочої сили у країнах ЄС, в тому числі і в майбутньому, після прилучення до Європейського союзу нових членів із центрально- і східноєвропейських країн. Нелегальні іммігранти прибули сюди, втікаючи від убогості й безробіття у своїх країнах. Тут вони виконують тяжку, брудну, низькооплачувану некваліфіковану працю, на яку завжди бракує охочих серед місцевого населення. Священик польської церкви у центрі Парижа, подвір’я якої перетворилося у свого роду біржу праці для сотень тисяч польських іммігрантів, каже: якщо жителі ЄС бояться напливу робочої сили зі Сходу, то хай вони оглянуться навколо себе. На його думку, більшість нелегалів уже працює у цих країнах, тому після прилучення до ЄС нових країн, у тому числі Польщі, мало хто звідти прибуде.

На загал власті країн ЄС зорієнтовані в ситуації і крізь пальці дивляться на нелегальних іммігрантів зі Східної й Центральної Європи, які тут працюють переважно на збиранні фруктів, на тяжких будівельних роботах, на пакуванні м’яса, митті посуду в ресторанах або доглядають за інвалідами і старими людьми. За свою працю вони отримують у два рази менше, ніж легальні робітники, проте, як підкреслює кореспондент Ройтера, це у кілька разів більше, ні вони отримали б удома. Приміром, у Лондоні, веде далі автор, будівельники отримують у середньому по 40 фунтів, тобто понад 60 доларів за день праці, тим часом у Польщі, де безробіття сягає 18-ти процентів, лише по 10 фунтів. Останнім часом до країн ЄС прибуває особливо багато румунів, проти яких загострено візовий режим.

Згідно з оцінками Організації економічної співпраці і розвитку, у Західній Європі тепер перебуває приблизно три мільйони східних європейців, включно з біженцями з колишньої Югославії. На даток є тут приблизно один мільйон гостей, які прострочили свої візи, щоб нелегально підзаробити грошей.

Із цієї причини Німеччина й Австрія вимагають на майбутнє семирічного мораторію на працю у цих країнах громадян новозалучених до ЄС країн, зокрема Польщі, Чехії та Угорщини. Тим часом у черзі на залучення до Європейського союзу очікують Прибалтійські країни, Румунія, Болгарія, Словаччина та інші. Чимало політичних діячів ЄС у зв’язку з цим побоюються нових проблем, які можуть просто економічно й соціально підірвати Європейський союз.


http://ukr.for-ua.com/life/2002/08/02/174751.html

Німець, побившись об заклад, перетнув декілька кордонів і був затриманий охоронниками Брестської фортеці

Джерело - “Lenta.ru”

Громадянин Німеччини, побившись об заклад, перетнув кордони декількох держав, але був затриманий у Бресті, повідомляють "Новые Известия".

Співробітники меморіального комплексу "Брестська фортеця" звернули увагу на підозрілу людину, яка протягом двох днів ходила навколо фортеці. Про це повідомили в Ленінський міста Бреста районний відділ об’єднання "Охорона" (назва, за даними газети, оригінальна). Міліцейський наряд зупинив чоловіка і зажадав у нього документи, яких у нього не виявилося.

Чоловік стверджував, що він місцевий житель, однак не зміг відповісти на прості питання, пов’язані з містом.

Зрештою він зізнався, що є громадянином Німеччини (який іммігрував з Казахстану) Володимиром Шнайдером, а в Бресті опинився, перетнувши кордон, побившись об заклад.

За умовами парі, яке він уклав зі своїм знайомим в Німеччині, Шнайдер мав нелегально проникнути з Німеччини в країни колишнього СРСР і назад, відвідуючи заздалегідь встановлені місця. У разі успіху він отримав би 10 тисяч євро.

Йому вдалося перетнути кордони Польщі і прибалтійських держав під днищами автофургонів. Назад Шнайдер вирішив добиратися через Брест.

Його помітили в той момент, коли він вивчав схему патрулювання кордону в районі злиття рік Буг і Мухавець


http://ukr.for-ua.com/news/2002/07/19/161222.html

Україна ризикує втратити привабливість для нелегалів

У першому півріччі 2002 року підрозділи Державного комітету у справах державного кордону України затримали понад 3 тис. нелегальних мігрантів, в основному з Китаю, Афганістану, В’єтнаму, Пакистану, Індії та інших країн Азіатського регіону, повідомив журналістам в.о. голови комітету Павло Шишолін у п’ятницю в Києві.

Як передає “Інтерфакс-Україна”, він відзначив, що кількість нелегальних мігрантів, затриманих в першому півріччі нинішнього року, приблизно в 1,5 рази менше, ніж їх було затримано за цей же період минулого року.

За словами П.Шишоліна, це зумовлене тим, що Держкомкордону з низкою відповідних міністерств і відомств посилили заходи, що запобігають в’їзду в Україну нелегальних мігрантів, зокрема шляхом нібито направлення на навчання або з туристичною метою.

У зв’язку з цим він зазначив, що загалом в першому півріччі на держкордоні припинена спроба незаконного в’їзду в Україну більше ніж 3 тис. іноземців в основному з Азіатського регіону.


Президент Ширак — за боротьбу з нелегальною міграцією

Зменшити термін розгляду заяв про надання іммігрантам статусу біженця з 18-и місяців до одного і одночасно посилити боротьбу зі злочинними угрупованнями, що нелегально переправляють людей у Францію, закликав президент цієї країни Жак Ширак, виступаючи в День взяття Бастилії. Він також оголосив про плани уряду збільшити контингент поліції на тринадцять з половиною тисяч осіб, а також відкрити нові освітні центри для профілактики злочинності серед малолітніх. Такою є боротьба за порядок в уявленні Жака Ширака і такою є його відповідь ультраправим, які вимагають вислати всіх мігрантів із країни. За кілька годин до виступу президента, коли його кортеж їхав Єлисейськими полями, 25-річний Максим Брюнері, член кількох неонацистських угруповань, спробував застрелити Ширака з гвинтівки, яку він проніс у футлярі від гітари. Молодика негайно схопили перехожі — учасники свята, потім настигла поліція, і Брюнері, який тут же спробував застрелитися, відвезли геть. Злочинця відправили на психіатричну експертизу. Інцидент не вплинув на продовження свята, сам президент не згадав про нього у своєму зверненні. Глава Національного фронту Жан-Марі Ле Пен, який програв на президентських і парламентських виборах Шираку, заявив, що не має ані найменшого відношення до Максима Брюнері. Тим часом для французьких служб безпеки інцидент — неприємний конфуз. По-перше, відомий поліції Брюнері опинився нехай і за 50 метрів, але все одно на шляху проходження президентського кортежу і встиг вистрілити. По-друге, як повідомляє Бі-Бі-Сі, подія на Єлисейських полях була майже точним повторенням сюжету старого бойовика Фредеріка Форсайта “День Шакала”, в якому найманий вбивця на замовлення ультраправих військових намагається вбити президента де Голля у День взяття Бастилії.

Інф. “Дня” №125 16.07.2002 “День”


http://ukr.for-ua.com/news/2002/07/07/164859.html

Країни Вишеградського договору обговорять питання захисту від нелегалів з України

На початку наступного тижня в словацькому місті Кошиці відбудеться нарада держсекретарів України та держав Вишеградського договору (Чехії, Словаччини, Польщі, Угорщини). Чеську Республіку буде представляти перший заступник міністра закордонних справ Павло Телічка, повідомляє “Радіо Прага”. Переговори будуть стосуватися питань запланованого розширення Європейського Союзу, а також охорони його майбутнього кордону з Україною від мігрантів із Середньої Азії.


07.06.2002 10:59
Intellect.org.ua

Португалія готує наступ на мігрантів. Переважно - українських

За матеріалами української служби ВВС

Після зміни уряду, Португалія планує скоротити хвилю імміграції до країни, запроваджуючи квоти і плануючи депортацію нелегалів. Міністр внутрішніх справ Антоніо Фіґурейдо Лопес сказав, що уряд хоче керувати процесом, аби уникнути ситуацій, коли іммігранти живуть, як він сказав, у нелюдських умовах.

В останні роки очолювана лівими політиками Португалія прийняла десятки тисяч іммігрантів з України, багато з яких минулого року скористалися амністією, щоб легалізувати своє перебування у тій країні. Якщо раніше іммігранти могли подавати документи на проживання, уже будучи в країні, то новий правий уряд бажає змінити порядок з тим, аби потенційні іммігранти могли подавати документи на проживання лише в закордонних консульствах.

За останні роки більшість з 300 тисяч мігрантів прибули до Португалії з України та колишніх португальських колоній.


http://www.svoboda.org/ll/world/0602/ll.061702-3.asp

День беженцев в Польше

Алексей Дзиковицкий, Варшава:

В воскресенье [2 июня 2002] в Польше отмечали День беженцев. За 11 лет, которые прошли со дня ратификации Польшей Женевской конвенции о правах беженцев, количество желающих получить статус беженца в этой стране неуклонно растет. Поначалу это были, в основном, жители Боснии, однако с 2000-го года подавляющее большинство среди обратившихся с просьбой о признании статуса беженца составляли уже чеченцы. За это время статус беженца в Польше получили около 450 чеченцев, или третья часть всех лиц, получивших статус в стране. Однако, как заявляют представители правозащитных и благотворительных организаций, в минувшем году отношение польских властей к беженцам из Чечни резко изменилось. В предоставлении соответствующего статуса им все чаще стали отказывать. По мнению экспертов, это связано с событиями 11 сентября, после которых чеченцы в глазах многих поляков стали ассоциироваться с террористами. А, по мнению активистов польской общественной организации "Свободный Кавказ", резкое изменение политики польских властей по отношению к чеченцам связано с январским визитом в Варшаву Владимира Путина. Так или иначе, но на сегодняшний день в Польше вместе с беженцами других национальностей буквально на улице оказались тысячи чеченцев. Дело в том, что, согласно существующему законодательству, кандидаты на получение статуса беженца могут находиться в специальных лагерях только на время рассмотрения их дела. В случае отказа лагерь необходимо покинуть. Депортировать чеченцев также нельзя, так как у них на родине идут военные действия. Поэтому значительная часть чеченцев пытается из Польши пробраться дальше на Запад, чтобы попросить убежища там. Как это ни парадоксально, но не меньшие проблемы ожидают лиц, которые уже получили статус беженца, они также обязаны оставить лагерь, снимать жилье и устраиваться на работу. При 18-процентном уровне безработицы в Польше, а также мизерной государственной помощи, которой едва хватает на оплату жилья, найти работу и самостоятельно выжить практически невозможно. На более ощутимые дотации для беженцев в польском бюджете нет денег. Стоит отметить, что по результатам социологических опросов только каждый десятый поляк согласен с необходимостью предоставления беженцам работы и лишь два процента - жилья. Одной из отличительных особенностей вчерашнего дня беженцев в Варшаве было и то, что эксперты впервые заговорили о нарастающем количестве политических беженцев из лукашенковской Беларуси.

 


За нелегальный въезд в Италию будут сажать

Палата депутатов итальянского парламента во вторник окон-чательно одобрила ужесточающие поправки к иммиграцион-ному законодательству, авторами которых являются крайне правые министры итальянского правительства - вице-премьер Джанфранко Фини и министр по вопросам конституционных реформ и децентрализации Умберто Босси. «Этот закон на-правлен на то, чтобы пресечь нелегальную эмиграцию в Ита-лию», -заявил Фини.

Теперь поправки, получившие название «Закон Босси-Фини» должны быть рассмотрены верхней палатой парламента -Сенатом. Если это произойдет, то тем, кто собирается в Италию придется хорошо выучить новые правила, чтобы не угодить в итальянскую тюрьму. Не-законный въезд будет считаться уголовным преступлением, за которое можно получить четыре года тюрьмы. Вид на жи-тельство будет выдаваться только тем, кто получил пригла-шение на работу, и получить его можно будет только в кон-сульских учреждениях Италии за границей. С потерей работы он аннулируется. Те, кто хочет жить и работать в Италии должны будут предоставлять отпечатки своих пальцев, которые будут хранится в их досье, сообщает EuroNews.


Чотирнадцятьом китайцям не вдалося прорватися в Європу через український кордон

http://ukr.for-ua.com/news/2002/05/26/195909.html

ForUm 26 травня 2002

Усунули спробу переправлення через кордон України групи нелегальних мігрантів з Китаю - у Львівській області були затримані 6 осіб, які намагалися переправити через кордон 14 китайців.

Як повідомляє у неділю центр громадських зв’язків МВС України, нелегали передані прикордонникам.


Наші прикордонники захищають Захід від Сходу

Омар УЗАРАШВІЛІ

© Високий Замок 29.04.2002 №98(2228)

На жаль, триває навала нелегальної міграції з країн Сходу на Захід через територію України.

Як повідомила прес-служба Північно-Західного напрямку Прикордонних військ України, 25 квітня, близько 23-ї години, прикордонний наряд застави “Великий Березний” Мукачівського загону за 15 метрів від лінії українсько-словацького кордону затримав 6 громадян Пакистану, які намагалися перетнути кордон.

26 квітня, о 1-й годині ночі, прикордонний наряд “Контрольний пост” Житомирського загону спільно з працівниками ДАІ на трасі Київ – Житомир затримав мікроавтобус “Ніссан”, яким керував житель Івано-Франківської області. Він віз у західному напрямку 10 афганців, 5 сомалійців та 2 бангладешців.

Того ж дня прикордонний наряд застави “Грушів”, перевіряючи інформацію місцевих жителів, за 600 метрів від лінії українсько-польського кордону затримав шістьох чеченців (трьох дорослих та трьох дітей), громадян Російської Федерації. Ця чеченська родина в пошуках кращого життя намагалась нелегально потрапити в країни Західної Європи.


Німецькій поліції вдалося розкрити злочинне угруповання, що займалося нелегальним переправленням на Захід українських громадян

Надія Кандиба

22 березня 2002 Радіо "Свобода"

У цій справі в Дрездені вже затримано п’ятьох німців, які допомогли нелегально перебратися через кордон щонайменше 4300 особам. "

Затримані злочинці спеціалізувалися на переправленні через німецький кордон українців, які вирішили виїхати на Захід у пошуку роботи. Потрапивши до Німеччини, ці люди як правило прямували далі на заробітки до Італії або Португалії. Як повідомив представник німецької прикордонної поліції у місті Пірна, злочинці допомогли отримати українським заробітчанам німецькі туристичними візи, начебто запрошуючи їх здійснити подорож по Німеччині. Для цього було засновано навіть кілька фіктивних туристичних фірм. Координацією дій злочинців займалося туристичне бюро в містечку Косвіг під Дрезденом. За даними слідства, банда почала діяти на початку 2000-го року. Загалом їй удалося переправити через кордон щонайменше 4300 осіб. За кожну візу, здобуту обманним шляхом, контрабандисти отримували від 10 до 80 євро. Поліція натрапила на слід контрабандистів, помітивши під час рутинної перевірки неточності в одному з представлених планів “подорожі”. Так, одним із пунктів була екскурсія на так званий “прозорий завод” автомобільного концерну “Фольскваген” у Дрездені. На той час будівництво цього заводу ще не було завершено. Крім того, туристична група кількістю в 50 осіб повинна була розташуватися в невеличкому пансіоні, який мав лише вісім місць. Такі дивні деталі й викликали підозру правоохоронних органів. Зрештою, в кінці 2001-го року було розпочато слідство в цій справі. Кінець-кінцем цього тижня в Дрездені та його околицях прикордонна поліція затримала п'ятьох громадян Німеччини. Паралельно було проведено обшуки квартир та будинків затриманих, а також перевірено цілу низку готелів та пансіонів. У поліцейській акції взяло участь приблизно 170 службовців. Посилаючись на таємницю слідства, представник німецької прикордонної поліції поки що відмовився говорити про можливих співучасників злочину в Україні."


http://www.rio.karpat.org/script.php?id=1637

02-25

На Львівщині затримано дев’ять китайців- нелегалів

Дев’ять громадян Китайської народної республіки, що нелегально прямували до Західного кордону України затримані в ніч з суботи на неділю близько Стрия (Львівська обл.), повідомили ForUm’у в правоохоронних органах. Нелегалів перевозили а автомобілях “Опель” і “Ауді” два жителі Закарпаття.
Затримані китайці передані до Стрийського міськвідділу міліції.


http://www.rio.karpat.org/script.php?id=1472

02-04

НА ЗАКАРПАТТІ ЗАТРИМАНО ПОНАД 40 НЕЛЕГАЛІВ З АФГАНІСТАНУ, НЕПАЛУ І СОМАЛІ, ЯКІ ЇХАЛИ З КИЄВА ДО КОРДОНУ

3 лютого о 2.00 на автодорозі поблизу села Довгого Іршавського району Закарпатської області в автомашині "Урал" виявлено без документів 18 громадян Ісламської Держави Афганістан, 8 - Сомалійської Демократичної Республіки та 15 підданих Королівства Непал. Як повідомили у центрі громадських зв"язків Міністерства внутрішніх справ, встановлено, що вночі 2 лютого водій та ще два зловмисники взяли згаданих іноземців на околиці Києва з метою перевезення їх до державного кордону. Усіх затримано.


http://www.rio.karpat.org/script.php?id=144601-3

01.31

ЄВРОКОМІСІЯ ДОПОМОЖЕ УКРАЇНІ ЗМІЦНИТИ КОРДОНИ

15 мільйонів євро на зміцнення кордонів України виділить цього року Єврокомісія в рамках програми ТАСІС, повідомив представник Єврокомісії Бернхард Богеншпергер. Така заява пролунала на конференції "Нелегальна міграція в Україні", що відбулася в середу в бельгійській столиці. 10 мільйонів євро підуть на облаштування контрольно-пропускного пункту "Рава- Руська" на польській ділянці українського кордону, ще 5 мільйонів євро надано Єврокомісією на технічну допомогу на кордонах усієї України. Окрім того, вже виділено майже 4 мільйони євро на зміцнення насамперед ділянки українсько- молдовського кордону. В лютому Єврокомісія разом з Програмою розвитку ООН надасть 960 тисяч євро на облаштування кордону України з Білоруссю. В інтерв"ю "Німецькій хвилі" представник Єврокомісії Бернхард Богеншпергер зазначив: "Україна займає в Європі дуже важливу географічну позицію й разом з Білоруссю та іншими східноєвропейськими державами вона перетворилася на країну транзиту нелегальних мігрантів і організованої злочинності. Тому Єврокомісія з 97-го року допомагає Україні зміцнити кордони", - сказав Богеншпергер. Голова українського Держкомкордону Микола Литвин заявив на конференції, що тільки торік в Україні було затримано 5 тисяч нелегальних мігрантів. Держсекретар МЗС України з питань європейської інтеграції Олександр Чалий повідомив, що в Євросоюзі дедалі більше усвідомлюють, що слід зміцнювати як західний, так і східний кордон України.