повернутися Ї: кордон

Посольство Федеративної Республіки Німеччина інформує:

Київ, 21 червня 2002 р.

Федеральний президент Рау підписав Закон про імміграцію

Нові правила з січня 2003 року – опозиція заявляє про подання позову до Федерального конституційного суду

Федеральний президент Йоханнес Рау підписав 20 червня в Берліні спірний Закон про імміграцію. Він повинен набути чинності на початку наступного року. Разом з тим опозиційні ХДС/ХСС заявляють про оскарження закону у Федеральному конституційному суді. Таким чином тема імміграції остаточно стала темою виборчої кампанії. 22 вересня 2002 року відбудуться вибори до Німецького Бундестагу. Суперником Федерального канцлера Шрьодера є прем’єр-міністр Баварії Штойбер (ХСС).

Закон про імміграцію спрощує правові положення щодо іноземців, які діяли дотепер. Він повинен з одного боку забезпечити ефективне обмеження імміграції – значно покращаться можливості повернення до рідних країн людей без дозволу на проживання (біженців, заявників про надання притулку, яким було відмовлено). З іншого боку новий закон дозволяє гнучко реагувати на потреби німецького ринку праці: можуть залучатися і братися на роботу кваліфіковані спеціалісти, в яких Німеччина відчуває гостру потребу. Хоча це все ж залежить від економічного розвитку та кон’юнктури на ринку праці. На цей час в Німеччині досить високий рівень безробіття.

Особливу увагу закон приділяє посиленню інтеграції іноземців у німецьке суспільство. Зокрема будуть створюватися обов’язкові курси з інтеграції, на яких окрім мови вивчатимуться суспільствознавство та історія.

Спірним в Німеччині є те, чи був ухвалений Закон про імміграцію конституційним шляхом. В Бундесраті, палаті федеральних земель, дійшло до скандалу щодо того, чи проголосувала земля Бранденбург одноголосно, чи ні. Через це процедурне питання федеральна земля Гессен, де правлячим є ХДС, подасть позов до Федерального конституційного суду.

Стан: 21 червня 2002 р.

www.deutsche-botschaft.kiev.ua


Посольство Федеративної Республіки Німеччина інформує:

Прийнято Закон про імміграцію

27 березня 2002

Бундесрат ­ земельна палата німецького парламенту ­ ухвалила Закон про імміграцію, внесений на розгляд урядовою коаліцією із Соціал­демократичної партії та Партії "зелених" і прийнятий Бундестаґом 1 березня. Тепер набуття чинності цим Законом залежатиме від того, чи підпише його Федеральний президент Йоганнес Рау. Представники опозиції заявили, що рішення в Бундесраті стало можливим лише через порушення Конституції. У разі вступу в силу Закону вони оголосили про намір звернутися із скаргою до Федерального Конституційного Суду.

Суперечка спалахнула з огляду на підхід теперішнього Президента Бундесрату, правлячого бургомістра Берліна Клауса Воверайта (Соціал­демократична партія Німеччини). Після того, як під час голосування представники федеральної землі Бранденбурґ не висловили одностайної позиції, Воверайт розцінив заяву голови уряду Бранденбурґа Штольпе як голос, поданий цією землею, незважаючи на те, що партнер по коаліції, політик від ХДС Шьонбом при голосуванні заперечив думку Штольпе. Згідно з існуючої досі правовою практикою голоси федеральної землі при відсутності одностайності у голосуванні її представників вважалися недійсними.

Спостерігачі оцінюють події, пов'язані з прийняттям Закону про імміграцію, як тактичні маневри у стартуючій виборчій кампанії (вибори до Бундестаґу відбудуться 22 вересня 2002 року). В принципі політики, що представляють уряд і опозицію, сходяться в тому, що імміграція до Німеччини має бути по новому врегульована на законодавчій основі: країні бракує близько 1,5 мільйона висококваліфікованих фахівців, насамперед в галузі медицини, техніки та програмного забезпечення. Проте зараз до країни прибувають насамперед такі іноземці, які обтяжують, а не полегшують становище кас соціального забезпечення.

www.deutsche-botschaft.kiev.ua