повернутися Ї: кордон

Цього разу пощастило

Групу українських нелегалів не депортуватимуть із Гданська

Сергій СОЛОДКИЙ, “День”

№38 27.02.2002 © «День»

30 українських громадян, які нелегально працювали на судноверфі в місті Гданськ упродовж двох місяців і які згідно з рішенням місцевих властей мали бути депортовані, залишаться в Польщі. Про це повідомив учора речник МЗС Ігор Долганов. Між тим проблема нелегальних працівників залишається актуальною.

Українців було затримано минулого тижня, в середу, співробітниками морського відділення польської прикордонної служби. Нелегалам запропонували граничний термін, протягом якого вони повинні були залишити країну — до 22 лютого. Після депортації вони б не мали права на в’їзд до Польщі протягом двох або п’яти років. Окрім 30 українців, на судноверфі було виявлено ще 32-х нелегалів із інших країн — 15 росіян, 14 болгарів, двох білорусів та одного литовця. Затримали їх під час перевірки, яка відбулася з ініціативи профсоюзної організації Польщі “Солідарність”. Її стурбував факт масових звільнень з гданської верфі польських громадян, у той час, як на підприємстві нелегально трудилися іноземні. Жару до вогню додав страйк на верфі, коли на минулому тижні до півтисячі робітників не вийшли на свої робочі місця. Причина — дуже низька заробітна платня. Сто страйкарів одразу ж було звільнено. Профспілку така тенденція стурбувала, і вона домоглася поліцейської перевірки на верфі, під час якої і було виявлено 62-х нелегалів. Виконували вони “найчорнішу” роботу, а отримували лише по $2,5 за годину. Найняла працівників з України (переважно з Миколаївської, Херсонської області та Керчі) місцева фірма “Глос”, власниками якої є громадянин Росії та громадянка Польщі. Провозили до країни нелегальних працівників як студентів-стажерів (один із них під час допиту і обмовився, що отримує на верфі зарплатню, у той час як для стажерів вона не передбачена). Відносно горе-роботодавців було порушено кримінальну справу, яку передали до прокуратури, повідомлялося на минулому тижні.

Після того як Генеральне консульство України в Гданську забило на сполох, справа досить неочікувано обернулася на користь нелегалів із України. Під час розмови із воєводою Гданська було домовлено, що українці й надалі можуть проходити “стажування” на верфі. Але лише до кінця лютого або до початку березня. За цей час роботодавці мають підготувати офіційні документи, які б дозволили громадянам України залишитися в Польщі на довший час.

Між тим українські дипломати і співробітники консульських установ продовжують переконувати українських громадян, що не варто і в подальшому випробовувати долю і приїжджати до чужої країни працювати без будь-яких гарантій захисту. “Дню” стало відомо, що в минулому році сталося щонайменше два випадки депортації українських громадян із Польщі. Улітку близько тридцяти нелегалів із України було виявлено в Західно-Поморському воєводстві, де вони збирали полуницю. Групу українських нелегалів було також депортовано із Підляського воєводства, куди вони так само приїхали збирати польські врожаї. Польська поліція ніколи не була особливо прихильною до іноземців (під час облав нерідко під гарячу руку потрапляли й легальні робітники), так само — чеські, словацькі органи. А тим більше — поліція в шенгенських країнах. Але щось же змушує українців працювати нелегально за кордоном за вдвічі-втричі нижчу за нормальну платню.