повернутися Ї: кордон

Поступ 15 червня 2002 р.

Євросоюз зміцнить свої кордони

Олег КОМАРЧУК

Європейський союз має намір вдатися до жорсткіших заходів у боротьбі з нелегальною імміграцією. Під час зустрічі міністрів внутрішніх справ країн-членів ЄС у Люксембурзі минулого четверга знову було піднято питання про створення спільної європейської прикордонної поліції.

Ініціатива жорстких прикордонних заходів походить насамперед із боку Великобританії, Італії та Іспанії. Міністр внутрішніх справ Великобританії Девід Бланкетт представив своє бачення боротьби з нелегальної імміграцією. На його думку, нині вирішення цього питання в Європі іде надто повільно. Бланкетт пропонує виділити додаткові кошти на боротьбу з нелегальною імміграцією. Він навів статистику. Виявляється: щороку в країни Євросоюзу прибуває 500 тисяч нелегалів кораблями через Середземне море. Бланкетт наголошує на тому, що “проблема нелегальної імміграції є проблемою всієї Європи”, відтак як один із заходів її подолання пропонує створити багатонаціональні поліційні сили швидкого реагування, які охороняли б найвразливіші кордони ЄС.
Вони не мали б змінити прикордонні підрозділи окремих країн, а лише б доповнити їх. Серед інших пропозицій Бланкетта – прийняття єдиного закону в ЄС, який визначатиме статус біженця, а також допомога тим країнам, котрі готові прийняти в себе біженців, яким Євросоюз відмовив у наданні політичного притулку.

Нагадаємо, що 21 червня в іспанській Севільї відбудеться саміт Євросоюзу. На ньому планують детальніше обговорити всі ці пропозиції. Щоправда, на те, що вони вже у червні будуть прийнятими, наразі ніхто не сподівається (сам Бланкетт наполягає, щоб план боротьби з нелегальною імміграцією був прийнятий до жовтня цього року), адже деякі країни, зокрема Швеція та Фінляндія, ставляться до того всього доволі критично. Втім, є надія, що співпраця в боротьбі з нелегальною імміграцією в деяких її формах розпочнеться вже влітку цього року. Так у найбільших аеропортах Євросоюзу планують створити спеціальні загони офіцерів зв’язку. Франція висловила готовність організувати центр, який спеціалізувався б на обміні інформацією про злочинні групи, які займаються перемитництвом. Незабаром має постати спільний банк даних про техніку фальсифікації подорожніх документів.

На зустрічі в Люксембурзі міністри внутрішні справ країн-членів ЄС також обговорили питання санкцій щодо тих країн з-за меж Євросоюзу, які не мають наміру співпрацювати у сфері боротьби з нелегальною імміграцією. Такі країни змушені будуть зважати на скорочення фінансової допомоги та інші засоби, які надає Євросоюз для розвитку їхніх економік.

Цікаво, що до недавнього часу чимало країн ЄС, серед них і та ж Великобританія, вважали, що прерогатива охорони своїх кордонів має належати окремим країнам спільноти. Однак зараз ситуація дещо змінилася. Не останню роль тут відіграла перемога в деяких країнах партій, що репрезентують праві погляди, вони ж традиційно виступають за приборкання напливу іммігрантів. Чималу роль тут також відіграла терористична загроза, насамперед загроза використання терористами ядерної, хімічної та біологічної зброї. Серед причин також можна назвати майбутнє розширення Євросоюзу, яке, як побоюються, може призвести до збільшення потоку біженців зі східного кордону