повернутися Ї: кордон

Міжнародна організація з міґрації про нелеґальну міґрацію

Богдана Костюк

Радіо "Свобода"

Київ, 4 липня 2002 – На саміті Україна – ЄС у Копенгаґені серед найважливіших дискусійних питань експерти Міжнародної організації з міґрації називають проблему нелеґальної міґрації і захист зовнішніх кордонів Європейського Союзу.

Нагадаю, що останнім часом, відвідуючи Київ, голови держав та урядів країн – членів ЄС порушують це питання. Його актуальність вони пояснюють тим, що перетворення України на трансферну територію для нелеґальної міґрації і масовий виїзд українських громадян на Захід у пошуках праці загрожує безпеці Євросоюзу.

В інтерв’ю нашій київській кореспондентці голова українського представництва міжнародної організації з міґрації Джон Стівен Кук розповів: “Міґранти з країн так званого третього світу – а це переважно держави Південно-Східної та Південної Азії, Близького Сходу та Африки – через Україну потрапляють до держав Європейського Союзу. Це – не окремі громадяни держав третього світу, це – організовані групи, дешева робоча сила для багатьох господарів у Євросоюзі.

Транспортування нелеґалів приносить значні кошти міжнародним злочинним групам, які в підсумку мають набагато кращі технічні і технологічні можливості для праці, ніж українські чи словацькі прикордонники і правоохоронці.

Міґранти під час своєї тривалої подорожі від рідної домівки до Західної Європи часто опиняються без засобів до існування: щоб вижити, вони змушені займатися нелеґальним бізнесом, залучатися до кримінальних груп – тих самих, які здійснюють їхнє пересування, а з іншого боку – контролюють “тіньовий бізнес” в Україні чи іншій трансферній державі.

Друга проблема – це нелеґальна міґрація з України. Соціальна скрута і важка економічна ситуація початку й середини дев’яностих років погнала на заробітки до держав Євросоюзу мільйони українських громадян. Вони опинились у подібній із нелеґалами з інших країн ситуації: щоб вижити, змушені працювати в контакті чи під пресом “кримінальних авторитетів” – українських та західноєвропейських.

Таким чином, Європейський Союз змушений змінювати іміґраційну політику і взяти під жорсткий контроль свої зовнішні кордони. ЄС готовий надавати кошти і техніку для облаштування контрольно-пропускних пунктів на своєму східному кордоні і створення бази даних на іміґрантів і на міжнародні кримінальні групи, які транспортують нелеґалів. Цього вимагають питання безпеки та нормального функціонування ринку праці в державах Євросоюзу.

Українська влада останніми роками активно співпрацює і з Міжнародною організацією міґрації, і з відповідними інституціями Євросоюзу, розуміючи, що боротьба з транспортуванням нелеґалів через українську територію відповідає її власним інтересам, так само як і створення законодавчої бази для офіційного працевлаштування за кордоном українських громадян. Ми всі зацікавлені в цьому”.