повернутися Ї: кордон

Німецький бундестаг голосами правлячої коаліції ухвалив нове іміграційне законодавство, яке значно спрощує систему прийому іноземців

Надія Кандиба

1 березня 2002 Радіо "Свобода"

Берлін, 1 березня 2002 - Німецький бундестаг голосами правлячої коаліції ухвалив нове іміграційне законодавство, яке значно спрощує систему прийому іноземців. Однак для того, щоб новий закон набрав чинності, необхідна ще згода бундесрату – представництва федеральних земель.

Про те, що Німеччина потребує новий іміграційний закон, говорять вже давно. Однак особливо гостро ця дискусія розгорілася після того, як весною минулого року канцлер ФРН Герхард Шрьодер заявив, що країні бракує кваліфікованих спеціалістів, передусім у галузі високоточних технологій, і запропонував запросити на роботу фахівців з-за кордону. Крім того, як стверджують експерти, Німеччині в майбутньому буде важко обійтися без молодих іноземців, оскільки німецьке суспільство переживає демографічне старіння і під загрозою опинилася система соціального забезпечення. Сьогодні всі політичні партії в бундестазі погоджуються з необхідністю реформувати закон про іноземців, адже Німеччина фактично вже давно перетворилася на іміграційну країну. Під час економічного піднесення з середини 50-х до середини 70-х років на роботу до ФРН було запрошено кілька мільйонів турків, італійців, жителів Югославії. Тепер Німеччина приймає біженців з кризових регіонів, євреїв та етнічних німців з країн Східної Європи. Загалом, починаючи з 1954-го року до ФРН прибуло понад 30 мільйонів імігрантів. Водночас країну полишило близько 22 мільйонів осіб. Для того, щоб ефективніше регулювати іміграцію, країна й потребує нове законодавство. Однак соціал-демократи й “зелені”, з одного боку, та опозиційні християнські партії, з іншого, пропонують різні методи вирішення цієї проблеми. Як заявив у п’ятницю під час дебатів у бундестазі голова фракції ХДС / ХСС Фрідріх Мерц, запропонований соціал-демократами та “зеленими” законопроект зовсім не сприятиме кращому регулюванню іміграційних потоків, а навпаки зробить цей процес ще більш безконтрольним. Він висловив побоювання, що збільшення притоку іноземців негативно вплине на соціальну систему країни. Тому християнські демократи пропонують спочатку інтегрувати в німецьке суспільство тих іноземців, які вже живуть у ФРН, а це майже кожний десятий житель країни. Соціал-демократи та “зелені”, у свою чергу, вважають, що консервативні партії прагнуть заблокувати новий закон лише з тактичних причин напередодні виборів до бундестагу. Міністр внутрішніх справ ФРН Отто Шілі нагадав, що уряд, враховуючи зауваження опозиції, вже кілька разів переробляв законопроект. Виступаючи перед депутатами, Шілі закликав консервативні партії переглянути свою позицію і підтримати закон. Однак такі заклики виявилися даремними. У бундестазі закон було ухвалено лише голосами правлячої коаліції, що зовсім не означає, що Німеччина вже має новий закон про іноземців. Для того, щоб цей документ набрав чинності, його має підтримати також бундесрат, представництво федеральних земель. А там соціал-демократи та “зелені” не мають більшості.