повернутися Ї: кордон

Без таборів
Париж і Мадрид висловилися проти створення центрів для біженців за межами ЄС

Львівська газета, 21.10.2004 (№ 516)   http://www.gazeta.lviv.ua

Нині питання нелегальної імміграції в держави Європейського Союзу є однією з основних проблем цих країн. Держави, згідно з міжнародно-правовими та моральними зобов’язаннями, повинні надавати притулок біженцям. Проте на територію ЄС потрапляє чимало людей, які насправді не підпадають під цей статус. Деякі країни Євросоюзу запропонували досить радикальні методи боротьби з нелегальною імміграцією, проте, схоже, загальноєвропейської підтримки вони не здобудуть.

В італійському місті Флоренція відбулася зустріч міністрів внутрішніх справ п’яти найбільших західноєвропейських країн: Великобританії, Іспанії, Італії, Німеччини та Франції. Учасники обговорили питання тероризму, міграції й організованої злочинності. Основною темою розмови стала нелегальна імміграція.

Уряди держав-членів Європейського Союзу намагаються створити гуманну, але водночас ефективну систему боротьби з нелегальною міграцією. Позицією цих держав є необхідність надання притулку справжнім біженцям і недопуску людей, які намагаються здобути цей статус нелегально.

На зустрічі у Флоренції міністри внутрішніх справ Італії та Німеччини намагалися переконати своїх колег, що необхідно створити великі центри для біженців у Північній Африці. Їхню ініціативу підтримала Великобританія. Такі осередки мали б забезпечувати потребуючим базові умови для проживання та захист, доки розглядають їхні заяви про набуття статусу біженців.

Правозахисні групи різко розкритикували ідею створення таких таборів. На їхню думку, бідні країни Африки не зможуть забезпечити нормальних умов для захисту й утримання значної кількості потенційних біженців. Під час зустрічі міністрів люди на вулицях Флоренції протестували проти “расистських законів”.

Не підтримали ідеї створення таборів для біженців Франція й Іспанія, вони відкинули італійсько-німецьку ініціативу. Міністр внутрішніх справ Франції Домінік де Вільпен сказав, що цю пропозицію не слід навіть розглядати. “Ми не хочемо сприймати ідею будь-яких таборів або центрів”, – сказав французький міністр. Він додав, що міграційна політика повинна бути узгоджена з міжнародними організаціями і транзитними державами. Його іспанський колега Хосе Антоніо Алонзо зазначив, що такі табори не зможуть надати людям основних гуманітарних гарантій. Париж і Мадрид заявили, що більш кваліфіковано розгляне це питання управління Верховного комісара ООН у справах біженців, а не Європейський Союз.

Варто зазначити, що раніше лунали пропозиції про необхідність сформувати табори для біженців на території Центрально-Східної Європи, в тому числі й в Україні. Враховуючи досвід зустрічі у Флоренції, державам-членам Євросоюзу, очевидно, доведеться відмовитися від цієї ідеї.

На зустрічі в Італії міністрам внутрішніх справ п’яти держав вдалося узгодити декілька інших питань. Зокрема, вони домовилися про ведення спільного списку людей, яких підозрюють у причетності до тероризму, та про центральну виконавчу роль об’єднаних європейських поліційних сил – Європолу – в боротьбі з тероризмом.

Окрім того, міністри висловили сподівання, що до 2006 року в країнах Європейського Союзу вдасться ввести систему паспортів із біометричними даними. Слід зазначити, що раніше Сполучені Штати Америки попередили про намір запровадити з жовтня 2005 року візи для 27 держав, більшість із яких – країни ЄС, якщо паспорти громадян цих держав не міститимуть біометричних даних.

Тарас Бик


Німецька Хвиля, 01.10.2004 http://www2.dw-world.de

Українським заробітчанам у Чехії слід рахуватися з певними обмеженнями

ПРАГА. У Чехії від першого жовтня набуває чинності новий Закон про працевлаштування. Закон передбачає певні обмеження для тих іноземних заробітчан, які приїздять сюди з країн, що не є членами Європейського союзу. У першу чергу обмеження торкнуться українських громадян, оскільки вони становлять найбільшу групу іноземців-заробітчан. Повідомляє Микола Шатилов:

Досі кілька іноземців-засновників мали законне право відкрити, наприклад, торгівельне підприємство, призначити членів наглядової ради, а далі – працювати, незважаючи на те, мають вони дозвіл відповідної чеської інстанції чи не мають. Відсьогодні такі пільги новий закон унеможливлює. Інші його статті прямо стосуються українських заробітчан. Зокрема, ті, в яких ідеться про чинність так званої робочої візи. Українець дістане її лише тоді, коли вже матиме дозвіл на працю, виданий адміністративними органами певного міста. А крім того, чинність візи поширюватиметься лише на терен, підпорядкований цьому органу. Скажімо, дозвіл та візу видано вам у північночеському Хомутові. Тож і працювати ви зможете тільки в Хомутові та його околицях. Закон спирається на євросоюзні норми, за якими країна-член повинна дбати насамперед про тих іноземців, які походять з країн ЄС. На думку голови Форуму українців Чеської республіки Бориса Чикулая (його цитує щоденник ”Господарські новини”), навіть найсуворіші заходи не перешкодять українцям шукати заробітків у Чехії.


Німецька Хвиля. 28.09.2004 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Триває дискусія про табори для мігрантів за межами ЄС

ЛОНДОН. Британський уряд заявив, що його ідея про відкриття за межами Європейського cоюзу таборів для утримання мігрантів дістала підтримку урядів інших країн. Табори планується відкрити в Україні, Лівії та на Балканах. Повідомляє Євген Некряч:

Речник британського міністерства внутрішніх справ сказав, що ідею центрів для іммігрантів за межами ЄС щойно підтримали Німеччина й Італія. Проте речник сказав, що британській стороні ще невідомі подробиці відповідного проекту міністра внутрішніх справ Німеччини Отто Шілі. Загалом, згідно з пропозиціями Великобританії, першу чергу таборів має бути розміщено на терені Лівії. Якщо цей проект матиме успіх, то наступну хвилю центрів утримання іммігрантів планується організувати в Україні й на Балканах. Британський план дістав підтримку чільного представника Міжнародної організації міграції Яна де Вільде. Він сказав: ”Хоча чисельність прохачів притулку зменшилася, ніхто точно не знає, скільки нелегальних мігрантів уже потрапили до ЄС. Нині країни на кордонах Європейського союзу не мають стимулів, аби розв”язувати цю проблему. Вони воліють заплющити очі й пропустити нелегальних мігрантів через свою територію”. Однак Верховний комісаріат ООН у справах біженців виступає проти британських планів. Організація попереджає, що їх здійснення може призвести до повного закриття Європи від шукачів притулку, що було б порушенням засадничих прав людини.


Німецька Хвиля, 16.08.2004 http://www2.dw-world.de/ukrainian

На польсько-німецькому кордоні знову затримано нелегалів

ВАРШАВА. На польсько-німецькому митному переході Свєцьк-Франкфурт-на-Одері затримано чергову групу українців, які намагалися нелегально в'їхати на територію Німеччини. Польська сторона каже, що кількість українських нелегалів після розширення Євросоюзу стрімко зросла. З подробицями – Володимир Прядко:

Згідно з декларацією, водій вантажного автомобіля ТІR віз дерев’яні піддони, але після звичайної перевірки виявилося, що в кузові переховувалося семеро громадян України. За порушення закону їх депортують з Польщі із забороною в’їжджати до країни протягом п'яти років. Віце-консул посольства України в Польщі Анатолій Брижатий каже, що цього року кількість українських громадян, затриманих за порушення закону, зокрема при перетині польсько-німецького кордону, стрімко зросла. За перше півріччя минулого року було затримано 600 українців, а цього року – вже 1500. Соціолог зеленогірського Інституту соціології Олександра Яворницька вважає, що політичних причин у поведінці нелегалів шукати не треба. Йдеться насамперед про можливість підзаробити. Мовляв, українці думають, що коли Польща вже увійшла до Євросоюзу, то її кордон з Німеччиною слабо охороняється. Натомість лідер німецько-польсько-українського журналістського клубу ”Під стереотипами” Анджей Котуля зі Щецина вважає, що хоча на польсько-німецькому кордоні справді спостерігається певна лібералізація, однак цей внутрішній кордон ЄС залишається під контролем. Тим більше, що віднедавна і польська прикордонна служба, на зразок німецької, перевіряє транспортні засоби всередині країни.


Німецька Хвиля, 10.06.2004 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Нове імміграційне законодавство Британії

ЛОНДОН. Уряд Тоні Блера вніс на розгляд парламенту поправки до імміграційних законів. Нові заходи покликані закрити лазівки для шахраїв у системі політичного притулку. Повідомляє Євген Некряч: Нові поправки, що роблять британські імміграційні закони більш жорсткими, внесено в останню хвилину після особистого втручання прем”єр-міністра країни Тоні Блера. Це сталося на стадії розгляду Закону про притулок верхньою палатою британського парламенту – Палатою лордів. Найбільшу увагу привертає пропозиція щодо примусової праці прохачів притулку, яким уже відмовлено у їхньому клопотанні, але які тимчасово не можуть повернутися на батьківщину. Уряд підкреслює, що така праця на громаду буде своєрідною компенсацією за соціальну допомогу, яку одержують прохачі притулку з державного бюджету. Обов”язок працювати стане ударом по шахраях в системі імміграції, позаяк нині багато хто з прохачів притулку і так працюють, але нелегально, а водночас ще й одержують соціальну допомогу. Тепер можливість нелегально працювати практично відпаде, а отже їхні реальні прибутки суттєво знизяться. Серед інших поправок – нова процедура реєстрації шлюбу для іноземців з-поза меж ЄС. Вони зможуть реєструватися лише у спеціальних бюро, де біографії і історію стосунків наречених ретельно вивчатимуть працівники імміграційної служби. Цей захід спрямований проти фіктивних шлюбів.


Полювання на нелегалів

В Іспанії створили спеціальну депортаційну бригаду

Олег ПУШКАР
Поступ, 1 червня 2004 р.

Іспанська влада вирішила серйозно взятися за нелегальних імміґрантів. При міністерстві внутрішніх справ Іспанії створено Центральну бригаду з депортації, яка висилатиме з країни імміґрантів, які не мають документів і які є небезпечними для суспільства. Штаб-квартира бригади буде розташована у Мадриді, а її реґіональні представництва відкриють в усіх областях, які мають велику кількість нелегалів, -- повідомило МВС країни.

Особливу увагу приділятимуть матеріально-фінансовому забезпеченню нового підрозділу МВС. На депортації буде виділено 18 мільйонів євро, що на три мільйони більше порівняно з минулим роком. Витрати на депортацію іноземців є доволі великими. Так на депортацію до Румунії та Болгарії на кожного з них потрібно від півтори до трьох тисяч євро, що залежить від того, чи відправляють нелегала чартерним чи регулярним авіарейсом. Депортація до країн Латинської Америки коштує майже чотири тисячі євро. Найбільших збитків іспанській скарбниці завдають заробітчани з Китаю. На відправку до дому одного китайця потрібно майже сім тисяч євро.

Додаткові перепони у депортації нелегалів створюють юридичні норми, які накладають на поліцію зобов'язання дотримуватися прав людини. Ці обмеження з приходом до влади уряду соціалістів будуть збільшені. Тому з Іспанії висилають тільки тих імміґрантів, які грубо і неодноразово порушили закон. Попередній уряд Хосе Маріа Аснара розглядав можливість створення спецпідрозділу з депортації при МВС, проте руки до цього не дійшли, а також у бюджеті не знайшли засобів.

Тоді, зокрема, обговорювали питання про купівлю у Сполучених Штатах спеціального літака, призначеного для перевезення нелегалів. У таких машинах пасажири відокремлені від екіпажу ґратами, а крісла тримають людей доти, доко комп'ютером не передадуть відповідний сигнал. Мадрид відмовився від придбання літака через надто високу ціну. Окрім того, юристи заявили, що умови перевезення людей у таких апаратах порушують права людини.

Сьогодні в Іспанії нараховують близько мільйона імміґрантів, які не мають документів на проживання та роботу. Майже усі вони працюють, оскільки в країні є дефіцит дешевої робочої сили.


Німецька Хвиля, 26.05.2004 http://www2.dw-world.de

У Німеччині буде ухвалено новий закон про імміґрацію

БЕРЛІН. У Німеччині правляча коаліція й опозиція після трьохрічних дискусій досягли компромісу про майбутній закон про імміґрацію. Він має бути розроблений вже до 30 червня. За ним статус біженців на основі Женевської конвенції надаватиметься, приміром, жінкам, яких продали у сексуальне рабство, а також тим, хто зазнає недержавних переслідувань. Закон передбачатиме також жорсткіші правила в”їзду до країни і спрощену висилку з країни злочинців та іноземців, які підозрюються в тероризмі. На ринку праці дозволено приймати на роботу лише висококваліфіковані кадри. За новим законом іноземці матимуть право на курси німецької мови, а також на ознайомлення з історією та культурою Німеччини.


Німецька Хвиля, 30.04.2004 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Візове спрощення було на руку нелегалам

БЕРЛІН. Спрощення в порядку видачі німецьких віз, яке було на деякий час запроваджено урядом ФРН, сприяло збільшенню кількості зловживань. Чимало нелегальних заробітчан потрапили до Німеччини за туристичними візами, які вони отримали в посольстві Німеччини в Києві. Про це ”Німецькій хвилі” повідомив Екарт фон Кледен, керуючий справами фракції ХДС/ХСС у бундестагу. Детальніше – Леся Юрченко: В інтерв”ю нашій радіостанції Екарт фон Кледен підтвердив інформацію, поширену днями інформаційним агентством ДПА, про запит опозиційної християнської фракції бундестагу під назвою ”Підозра щодо підтримки федеральним урядом злочинного перемитництва людьми”. Йдеться про те, що 2000 року німецький уряд змінив порядок видачі віз на в”їзд до Німеччини таким чином, що можливими стали значні зловживання. Зокрема перемитники змогли легко ”організовувати” візи для людей, що як туристи потрапляли до Німеччини та інших держав Шенгенської угоди, де потім нелегально залишалися й працювали. Збільшення видачі таких віз після запроваджених змін було виявлено саме в німецькому посольстві в Києві, після чого, як розповідає Екарт фон Кледен: ”Спостерігалося значне збільшення нелегальної міграції, передусім притік нелегальних робітників, чи жінок, яких примушували працювати проститутками. У нас є дані, що навіть чеченські терористи потрапили до Німеччини з візами, виданими тоді в посольстві у Києві”. Після того, як зловживання були виявлені, спрощення в порядку видачі віз були скасовані, однак німецькі опозиціонери вимагають розглянути всі подробиці скандалу, аби такого не повторилося в майбутньому.


Німецька Хвиля, 14.04.2004 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Скільки поляків приїде до ”старої” Європи?

Поляки виступають за вступ до ЄС

Острахи в ”старій” Європі поки що не подолані: скільки громадян з нових членів Європейського союзу приїдуть жити і працювати до Німеччини, Італії, Франції чи Іспанії після розширення ЄС 1 травня нинішнього року? Чи не будуть західноєвропейські ринки праці переповнені східноєвропейцями і чи не впадуть від того заробітки?

Майже кожен третій поляк готовий поїхати після розширення ЄС в іншу країну Європейського союзу на роботу. Такі результати дають опитування громадської думки. Більшість з опитаних віддають перевагу Німеччині. Головна причина такого рішення – відсутність перспектив у рідній країні. Тому особливо виражений потяг за кордон серед безробітних, говорить Аґнєшка Моріньска з демоскопічного інституту ”Пентор”:

”Майже половина тих, хто не має роботи, хочуть виїхати. У нас дуже поширене переконання, що життя в країнах Європейського союзу набагато краще”.

Ельжбєта Криньска, соціолог з Інституту праці та соціальних проблем, дивиться на справу не так драматично:

”Опитування, в яких ставиться питання про можливий виїзд на роботу за кордон, це опитування про так звану гіпотетичну ситуацію. Опитувані висловлюють думку, з приводу якої вони не повинні щось вирішувати. Вони заявляють про свої наміри. Якби хтось запитав, чи хотіли б вони провести відпустку в Акапулько, вони б теж відповіли ствердно. Тому ці опитування не треба переоцінювати. Серйозніші аналізи показують, що справжні наміри поїхати за кордон має щанайбільше 1 відсоток осіб в робочому віці. А це не така вже й велика хвиля”.

Тому від безробітних у Польщі виходить, можливо, далеко не найбільша небезпека для німецького ринку праці. Без відповідної освіти і знання мови шанси на закордонному ринку праці в них дуже погані, і справжня готовність пакувати валізи і їхати на захід значно менша, ніж необтяжливі наміри. Значно важливіший потяг на Захід молодих людей з доброю академічною освітою, вважає Аґнєшка Моріньска з демоскопічного інституту ”Пентор”:

”Перш за все, хочуть виїхати молоді люди. І дуже багато, бо 60 відсотків молодих людей у віці від 15 до 29 років заявляють, що вони хочуть працювати за кордоном. Якщо так станеться, можна буде говорити про велику проблему, бо це 60 відсотків майбутньої робочої сили, той базис, який має утримувати нашу країну”.

У кав”ярні на території Варшавського університету сидить 22-річна Моніка із своєю однокурсницею і розмірковує про своє майбутнє. Молоді жінки бачать його на Заході, принаймні на кілька років:

”Я напевне поїду до Німеччини, щоб там далі вчитися в якомусь вузі. Або на якихось курсах, скажімо, фотографів. А окрім того, щоб підучити мову. Якщо трапиться нагода, я можу собі уявити років зо два попрацювати в Німеччині”.

Її подруга Анна вчила італійську мову і вже ретельно готується до переїзду до Італії:

”Наступного року я їду на навчання до Риму. Виявилося, що це не так вже й складно. Після мого запиту в Інститут італійської культури я одержала чимало формулярів, які довелося виповнити, але там не виникло проблем. Якщо буде можливо, я хочу написати в Італії свою маґістерку. Але через два роки я хочу повернутися до Польщі”.

Отож, щоб там не було, вони хочуть на Захід, але лише на кілька років. Про це свідчать і опитування студентів. Майже ніхто не хоче працювати на Заході довго. 61 відсоток назвали як найдовший час перебування один рік, і лише 17 відсотків можуть собі уявити залишитися в європейському закордонні назавжди.

Залишається лише додати, що так само ”у гості” приїздили колись до Німеччини сотні тисяч робітників з Італії, Югославії та Туреччини - і ”затрималися” тут на півстоліття.

Бернд Муш-Боровска


Наші в Чехії -- напівлегали

Юлія КУРИНКІНА

Поступ, 24 березня 2004 р.  http://postup.brama.com  

Чехія, очікуючи на вступ до ЄС і бажаючи в новій спільноті показати себе в якомога привабливішому світлі, вжила низку "підготовчих" заходів. Країна вже розпрощалася із прихильною імміґраційною політикою й тепер жахається заробітчан зі Східної Європи, зокрема українців. Проте за свідченнями празького журналіста тижневика "Респект" Марека Швегли, "українці -- після словаків -- творять найчисленнішу імміґрантську хвилю на чеських теренах".

Через запобігання перед Старою Європою Чехія може поставити себе в незручне становище. Йдеться, зокрема, про те, що така політика цієї країни стимулює й без того розвинену систему напівлегального працевлаштування українців. Ще на початку 90-х найхитріші українці з тих, які приїхали до Чехії, заснували тут свої компанії, через які тепер справно постачають дешеву робочу силу. І наші заробітчани, і чеські роботодавці називають їх "клієнтами". "Для чеських роботодавців це вельми вигідна справа: вони не мусять подавати щороку прохання працевлаштувати іноземців, розв'язувати проблеми з їхніми не завжди правдивими документами чи турбуватися про те, що понад половину платні такий заробітчанин віддає клієнтові", -- пояснює Марек Швегла.

Чеська будівельна компанія "Сканска", яка нещодавно добудувала льодовий стадіон для світового чемпіонату з хокею, до прикладу, за неофіційними даними, як і метробудівний гігант "Метростав", є найбільшими роботодавцями для українських громадян. Офіційно ж у "Сканска" працює лише четверо українців. Усе це можна пояснити просто: компанія має угоди з "клієнтами", які реєструють українських заробітчан як своїх працівників.

Стурбоване такою ситуацією чеське міністерство праці нещодавно замовило соціологічне дослідження, під час якого з'ясували, що "нова українська меншина у Чехії є вельми замкнута, дуже не довіряє місцевим інституціям та поліції, є високоосвіченою, половина її представників регулярно працює впродовж вихідних, часто їздить на Батьківщину, а Чехію вони сприймають як свій тимчасовий притулок".

Якщо бізнес клієнтів набере обертів у нових умовах, маємо на увазі після вступу до ЄС, то Чехія має реальні шанси нажити собі цілий шерех проблем, пов'язаних із нелегальною імміґрацією.


Німецька Хвиля 10.03.2004 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Конгрес профспілок Великобританії закликав уряд захистити трудових мігрантів з України

ЛОНДОН. Конгрес профспілок Великобританії (TUC) закликав у вівторок уряд країни вжити заходів для захисту трудових мігрантів з України від сваволі працедавців. Водночас Конгрес оприлюднив звіт, що засвідчив експлуатацію українських працівників у Великобританії. Повідомляє Євген Некряч:

Звіт Конгресу британських профспілок уклав український студент Степан Шахно на підставі детальних опитувань представників нової української еміграції в Англії. Шахно вивчив особистий досвід людей, що працюють в будівельній, харчовій і сільськогосподарській галузях британської економіки. Саме там особливо масово використовується праця мігрантів. У вступі до звіту Конгрес профспілок пояснює, яким чином уряд мав би змінити політику, щоб уникнути експлуатації українців у майбутньому. Профспілки переконані, що уряд зобов'язаний надійно захищати права кожної людини, навіть якщо вона працює нелегально. Проте звіт доводить, що експлуатації зазнають навіть ті українські робітники, які працюють в Англії цілком легально у межах спеціальних урядових програм. У звіті під назвою: "Вони виїхали на Захід: українці на роботі у Великобританії" зазначається, що через недоліки в урядових програмах контрольованої міграції багатьом українцям, щоб взяти в них участь, доводиться платити значні суми всіляким агентствам і туристичним фірмам. Конгрес профспілок зазначає, що це пояснює, чому багато з українців не повертаються додому, коли закінчується їхня віза, і переходять на нелегальний статус. Адже за час чинності візи вони не встигають заробити достатньо навіть для того, щоб виплатити борги.


9/03/2004 http://ukr.for-ua.com

На польсько-німецькому кордоні скупчилися українські нелегали

Понад 40% затриманих в 2004 році нелегалів на польсько-німецькому кордоні складають громадяни України. Українців було понад 200 чоловік з 503 затриманих за перші два місяці 2004 року при нелегальній спробі потрапити з Польщі до Німеччини.

Як передає «Росбалт» з посиланням на прес-службу Прикордонної охорони Польщі, практично всі затримані громадяни України в’їхали на польську територію легально, а до Німеччини намагалися потрапити або через так званий «зелений кордон», або на підставі фальшивих німецьких віз. За даними польських прикордонників, багато хто із затриманих українців — жертви шахрайства, тобто володарі фальшивих віз ЄС.

З розповідей затриманих з фальшивими візами українців стало відомо, що вони придбали візи через посередників — на базарах або в турі-агентствах — за 250 євро.

Володарі фальшивих європейських віз не тільки не попадають на територію ЄС, але і депортуються з Польщі із забороною на тривалий час в’їзду в цю країну.


Німецька Хвиля 08.03.2004 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Британія побудує в Україні центри для нелегальних мігрантів

ЛОНДОН. Половина всіх мігрантів, що проходять через територію України, потрапляють до Великобританії. В Україні коштом Європейського союзу буде створено 2 центри для утримання перехоплених нелегальних мігрантів, що прямують до країн ЄС. Про це в неділю повідомила британська газета "Таймс". Докладніше - Євген Некряч:

Українське посольство в Лондоні підтвердило, що місцями для двох центрів утримання іммігрантів можуть бути колишні казарми в Чернігові й Луцьку. Ці центри, що з'являться після розширення ЄС до кордону України 1 травня, буде розраховано приблизно на 1600 осіб. Щороку до Великобританії потрапляють 20 тисяч іммігрантів, попередньо пробувши якийсь час в Україні. Україна є ключовим транзитним пунктом для нелегальних іммігрантів, що прагнуть потрапити до Європи з Китаю, Афганістану та Індії. Нині вдається затримати лише 10 відсотків усього потоку іммігрантів. Перехоплених на кордоні з Польщею, Словаччиною та Угорщиною нелегалів утримують на прикордонних пунктах в поганих умовах. За півроку їх звільняють, і мало що заважає їм здійснити нову спробу перетнути кордон. У передбачених нових центрах, що їх діяльність забезпечуватимуть українські власті, має бути створено кращі умови. ЄС також планує репатріювати нелегалів, що потрапили до Британії та інших європейських країн через територію України. Посилаючись на поінформовані джерела, "Таймс" пише, що натомість ЄС, очевидно, доведеться заплющити очі на факт нелегального перебування в країнах ЄС численних громадян самої України.


Німецька Хвиля 03.03.2004 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Україна підписала Конвенцію Ради Європи з легального статусу працівників-мігрантів

СТРАСБУРГ/БРЮССЕЛЬ. Україна підписала Конвенцію Ради Європи з легального статусу працівників-мігрантів. У церемонії підписання документа взяли участь генеральний секретар Ради Європи Швіммер і постійний представник України при Раді Європи Шевчук. Докладніше - Наталя Вікуліна:

Конвенція має полегшити виїзд за кордон тим спеціалістам, які знайшли роботу в інших європейських країнах. Так, країни, що приєдналися до конвенції, зобов'язані в якнайкоротший термін видавати необхідні для виїзду папери, які мають бути безплатними або недорогими. Відправляючись за кордон, працівники мають пройти медичне обстеження й підтвердити свою кваліфікацію. Конвенція передбачає, що фахівці можуть взяти з собою в іншу країну дружину або чоловіка, а також неповнолітніх дітей. Переїзд на місце роботи ніколи не має оплачуватися самим працівником. Умови праці іноземних робітників не мусять бути гіршими, ніж у місцевих спеціалістів. Працівники не зобов'язані продовжувати контракт у того самого роботодавця. На сьогодні Конвенція діє у восьми європейських країнах - Франції, Італії, Нідерландах, Норвегії, Португалії, Іспанії, Швеції й Туреччині. Це означає, що принаймні в цих країнах права українських фахівців будуть захищені краще - але це відбудеться після того як Конвенцію ратифікує Верховна Рада України.


Німецька Хвиля 27.02.2004 http://www2.dw-world.de

Зростає потік нелегальних мігрантів через західні кордони України

МУКАЧЕВЕ. Потік нелегальних мігрантів через західні кордони України продовжує зростати. Цього року закарпатські прикодонники затримали понад триста нелегалів, причому в усіх випадках це були добре організовані великі групи, які просувалися на захід чітко налагодженими каналами переправки. Докладніше - Наталя Зотова:

У четвер в одному з прикордонних сіл Великоберезнянського району в приватній оселі виявили 45 громадян Китаю та Індії, які чекали слушної нагоди перетнути кордон. Підозрюють, що до цього підпільного пункту вони добиралися невеликими групами протягом кількох днів. Тепер їх переправлять до табору тимчасового утримання, відтак депортують на батьківщину. Разом із нелегалами свідчення зараз дають і власники будинку. За словами Євгена Баргмана, прес-секретаря Чопського прикордонного загону, їм загрожує чималий штраф або позбавлення волі від трьох до семи років, якщо подібне траплялося раніше. Цьогоріч це вже друга подібна спецоперація за участі прикордонників та правоохоронців. Кілька тижнів тому поблизу Ужгорода, теж у приватному будинку, затримали 85 мігрантів. Окрім цього було знешкоджено кілька злочинних груп, які сприяли нелегалам і ліквідовано два крупних канали переправки. Доки кордони Євросоюзу не зімкнуться з українськими, а це станеться у травні, закарпатські прикордонники очікують ще більшої навали мігрантів.


Німецька Хвиля 12.02.2004 http://www2.dw-world.de/ukrainian

На українських заробітчан у Чехії чекають зміни?

ПРАГА: Уряд Чехії розробляє заходи для захисту свого ринку праці. Міністр праці й соціальної політики Зденєк Шкромах вважає чинне законодавство недосконалим, коли йдеться про іноземців, які займаються в Чехії дрібним підприємництвом. Недосконалість полягає в тому, що іноземець може отримати дозвіл на підприємницьку діяльність, перш ніж матиме право на постійне проживання в країні. На думку міністра, відповідний закон потребує корекції. Передає Микола Шатилов:

У Чехії шістдесят тисяч дрібних підприємців - не чеські, а переважно українські громадяни. Більшість з-поміж них, як стверджує чеська преса, так звані "клієнти" - посередники, які визискують заробітчан, привласнюючи щонайменше половину їхньої платні. З огляду на це, деякі чеські роботодавці твердять, що пропозиція міністра праці Зденєка Шкромаха спрямована насамперед проти українських "клієнтів", з напівкримінальною діяльністю яких не годні дати ради ні чеські контрольні органи, ні чеська поліція. Генеральний директор Спілки будівельних підприємців Мілослав Машек, якого цитує щоденник "Млада фронта-Днес", пояснює, що будь-який українець без жодних перешкод відкриває свою фірму в Чехії, пообіцявши постачати якійсь будівельній організації ті чи інші матеріали, а насправді постачає дешеву робочу силу. "Закон не мав би сприяти здирникам", - підтримує міністра праці Мілослав Машек. А речниця міністерства Катержіна Прейдова зазначає, що заходи, які планує втілити в життя її відомство, не зачіпатимуть інтересів пересічних заробітчан - мулярів, теслів, столярів, покрівельників - представників тих професій, які не прагне опанувати чеська молодь.


Німецька Хвиля 10.02.2004 http://www2.dw-world.de

Британія відкриє ринок праці для громадян з нових країн-членів ЄС

ЛОНДОН: У понеділок британський уряд відкинув заклики правих політиків та антиімміграційних організацій заборонити працювати у Великобританії громадянам 10 держав, які приєднаються до Євросоюзу 1 травня. Таким чином, Великобританія та Ірландія будуть єдиними з теперішніх членів ЄС, що не запроваджують жодних обмежень на міграцію праці зі Східної Європи. Повідомляє Євген Некряч:

Міністр внутрішніх справ Великобританії Девід Бланкетт заявив у понеділок, що його країна вітатиме тих, хто прибуде легально працювати після 1 травня. Його слова були своєрідною відповіддю на заклики організацій на кшталт Migration Watch, які затято домагаються заборони всіх видів міграції до Великобританії. Бланкетт наголосив, що країні вигідно мати кваліфікованих працівників зі Східної Європи. Зокрема, вони будуть корисними в Шотландії, Лондоні і на південному сході Англії. Раніше перший міністр автономного уряду Шотландії Джек МакКоннелл також заявив, що Шотландія потребує робітників з демографічних та економічних причин. Уряд нині готує заходи для заохочення нових прибульців відправлятися у потрібні регіони країни. Разом з тим міністри пообіцяли вжити заходів для протидії можливому шахрайству нових громадян ЄС у системі британської соціальної допомоги. Інші країни Європейського Союзу запровадили різноманітні обмеження права на роботу для громадян країн-вступників.


Поляків не пустять на ринки праці ЄС

Львівська газета, 5 лютого 2003 (№ 345)

Проблема міграції робочої сили після розширення Євросоюзу серйозно турбує членів ЄС. Чимало мешканців держав Центральної та Східної Європи сподіваються, що зможуть після 1 травня, коли їхні країни офіційно приєднаються до Євросоюзу, легально шукати роботу в його межах. Однак деякі уряди, за винятком великобританського, ірландського та голландського, вирішили запровадити обмеження на імпорт робочої сили.

Загалом ця тема не є новою. Її порушували ще на початку переговорів про розширення ЄС, але згодом якось призабули у зв’язку з іншими труднощами, що постали на шляху розширення Європейського Союзу. Реанімували тему про міграцію робочої сили Німеччина та Бельгія. Цього тижня вони офіційно повідомили Європейську Комісію, що на три роки запроваджують обмеження для робітників із нових країн-членів ЄС.

Речниця ЄС у справах соціального захисту населення Антонія Мохан під час прес-брифінгу в понеділок заявила: Європейська Комісія вважає, що вільне пересування капіталів, товарів, послуг і робочої сили повинні діяти в межах чинного законодавства і поширюватися на нові країни без обмежень. Представниця Єврокомісії зазначила, що комісія не може втручатися у внутрішнє законодавство країн-членів ЄС, оскільки вони мають право захищати свій власний ринок робочої сили.

Але хіба ж це обмеження не суперечать базовим документам Європейського Союзу і не перетворює нові країни Євросоюзу на його другосортних членів? На це запитання Антонія Мохан відповіла: “Ми не можемо щось диктувати країнам ЄС у цій сфері або контролювати їх. Прецедент виник не тепер, питання про обмеження припливу на ринки праці розглядали ще під час попередньої хвилі розширення ЄС. Це стосується насамперед Франції, яка після приєднання Іспанії до Європейського Союзу у 80-х роках обмежила доступ іспанців на свій ринок праці. Але згодом виявилося, що іспанці не завдали шкоди французькій соціальній безпеці й економіці Франції”.

Польські спостерігачі в ЄС уже висловлюють розчарування такою політикою на національних ринках праці своїх партнерів. “Польща й інші країни, які вступають у Євросоюз, – кажуть вони, – одержали усні запевнення, що їхні громадяни зможуть працювати в інших державах ЄС із першого дня вступу”. Наприклад, так говорили шведи. Але тепер вони відмовляються від своїх обіцянок, стверджуючи, що бояться дешевої робочої сили з Польщі й інших країн, бо це може загрожувати їхньому ринку праці, тому вирішили запровадити обмеження для іноземних робітників. Це може спровокувати ланцюгову реакцію. Наразі Великобританія та Ірландія є відкритими для польських працівників і робітників із Центральної та Східної Європи, та за прикладом інших країн ЄС вони можуть змінити свою позицію.

На думку деяких коментаторів, питання обмеження доступу робочої сили на ринки праці країн Західної Європи є взагалі безпідставними.

Славко Волинський, Брюссель


Німецька Хвиля 12.01.2004 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Чехія обмежить приплив заробітчан

ПРАГА. Після приєдання до Європейського союзу Чехія має намір обмежити доступ іноземців до свого ринку праці. Як повідомив в інтерв"ю чеській газеті "Право" міністр з питань праці Зденек Скромах, уряд у Празі закриватиме свою країну для заробітчан з окремих країн, якщо їхня кількість перевищуватиме допустиму норму. Раніше чеське міністерство внутрішніх справ оприлюднило план заходів, які мають гранично обмежити число нелегальних іммігрантів. Повідомляє Микола Шатилов: Насамперед міністерство внутрішніх справ передбачає активніше поборювати тих, хто в той чи той спосіб заохочує нелегалів. З цього держава повинна більш прискіпливо, ніж досі, контролювати підприємства, власниками яких є іноземці, а також ті підприємства, чиї працівники походять здебільшого з закордону. Міністр Станіслав Ґросс послався на чеські будівельні організації,які вже традиційно використовують працю українських заробітчан. За планом, який вийшов з відомства Ґросса, підробка чужинцем документів кваліфікуватиметься не як порушення, а як злочин і спричинятиме негайне випровадження з країни. Серед заходів, які лібералізують ставлення чеської поліції до іноземців, - отримання дозволу на працю разом із дозволом на мешкання. Дотепер це були два паралельні процеси. План, який запропонувало чеському уряду міністерство внутрішніх справ, схвалено як Радою національної безпеки, так і кількома міжнародними інституціями, якізаймаються проблемами міграції.