повернутися Ї: кордон

http://www.gazeta.lviv.ua Львівська газета, 08 лютого 2005 № 23 (589)

Добра Іспанія, сувора Британія

Питання нелегальної імміграції в країнах Європейського Союзу віддавна було дуже важливим.

 Спроби врегулювати його на рівні ЄС не завжди завершуються успіхом, оскільки кожна держава-член Євросоюзу зберігає за собою право вирішувати, яку кількість іммігрантів їй допускати на власну територію.

Свій шлях розв’язання проблеми нелегальної імміграції торує соціалістичний уряд Іспанії. В країні розпочали надавати правову амністію нелегальним іммігрантам. За різними даними, їх на території держави – від 800 тисяч до понад мільйона, значна частина з них – українці. Нові правила стосуватимуться іноземців, які мешкають на території Іспанії без права на проживання чи працюють без права на працевлаштування.

Напередодні, протягом декількох тижнів, в Іспанії десятки тисяч людей ставали в черги перед посольствами й органами місцевого самоврядування, щоб підготувати відповідні документи. Згідно з нововведенням, іммігрант, який має піврічний контракт і зареєструється в органах місцевого самоврядування та представництвах соціального забезпечення, матиме право на проживання в Іспанії та легально працювати. Щоб легально отримати місце роботи в сільському господарстві, яке в Іспанії зазнало значних збитків через низьку температуру в країні, іммігрантам достатньо представити контракт на працю на три місяці.

Такий підхід надасть змогу нелегальним іммігрантам перейти в правове поле й отримати належну оплату за роботу, страхування та певне соціальне забезпечення. Натомість Іспанія  отримає значну суму податків, які раніше перебували в секторі чорного ринку країни.

Тим часом діаметрально протилежний підхід вирішив обрати Лондон. Учора уряд Великобританії оприлюднив нові плани щодо контролю над економічною імміграцією в країну. Міністр внутрішніх справ держави Чарльз Кларк оголосив наміри Лондона запровадити більш жорсткий контроль над в’їздом іммігрантів у Великобританію та збільшити депортацію нелегальних іммігрантів.

Причому змін слід очікувати, незалежно від результатів загальних виборів, які відбудуться у Великобританії наприкінці весни цього року. На введенні змін наполягають і правлячі лейбористи, й опозиційні консерватори та ліберальні демократи. Ба більше, консерватори наполягають на значно більшому посиленні контролю над економічною імміграцією в країну, ніж цього прагнуть прибічники Тоні Блера. Позицію лейбористів підтримали ліберальні демократи.

Новий п’ятирічний план уряду спрямований на те, щоб показати, як лейбористи вирішуватимуть питання контролю над імміграцією в країну та наданням притулку, а також, аби отримати громадську прихильність. У неділю прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер заявив, що лише тим іммігрантам, які мають відповідні професійні якості для тих секторів економіки Великобританії, в котрих не вистачає робочої сили, нададуть право на працю. На думку прем’єр-міністра, громадськість Британії занадто стурбована тим, що іммігранти зловживають досить ліберальною політикою Лондона щодо них.

Слід очікувати, що план лейбористів викличе неабияку реакцію з боку правозахисних організацій. Згідно з планом, скасовується положення про автоматичне надання права на проживання членам сім’ї економічного іммігранта та запроваджується зняття відбитків пальців для всіх власників британської візи, які приїхали з держав не Європейського Союзу працювати чи шукати політичного притулку у Великобританії.

Представники консерваторів звинуватили лейбористів у недостатності цих заходів, повідомляє ВВС. Міністр внутрішніх справ тіньового кабінету міністрів Великобританії Девід Дейвіс нагадав: уряд не спромігся відправити з території країни на батьківщину близько 250 тисяч іноземців, що не довели статусу біженця, на який посилалися, прибуваючи в країну.

Виглядає на те, що іспанський підхід до розв’язання проблеми нелегальної імміграції виглядає більш оптимістичним, аніж британський. Плани Лондона обмежити в’їзд іммігрантів на територію країни можуть стати корисними для постачальників нелегальної робочої сили на територію Туманного Альбіону. Вони зможуть отримати прибуток від винайдення нових схем обходу британського законодавства та збору додаткових коштів за право бути нелегальним іммігрантом у Великобританії.

Тарас Бик