повернутися Ї: кордон

http://www.gazeta.lviv.ua Львівська газета, 29 серпня 2006 № 156 (963)

Заробітчанство в цифрах і фактах

Якщо говорити про українських трудових мігрантів, або ж заробітчан, то стикаємося з двома проблемами.

Насамперед жодна правозахисна організація чи державна установа не знає, якою є точна кількість їх. З іншого боку – так само немає офіційних даних про те, які ж суми привозять українські громадяни з-за кордону, яким чином ці гроші відображаються в економіці нашої держави.

За даними експертів, 150-175 млн. осіб – а це понад 3% населення світу – проживають за межами країни свого походження, зокрема це й близько 12 млн. біженців і тих, хто просить політичного притулку. Щороку року ця цифра більшає принаймні на три мільйони. Природно, свою частку в ній мають і трудові мігранти. Щодо України, то державами, в які торік громадяни України виїжджали найчастіше, є: Росія – 6,1 млн. осіб, Польща – 4,2 млн., Угорщина – 1,8 млн., Молдова – 1,3 млн., Білорусь – 0,9 млн., Словаччина – 262 тис., Туреччина – 177 тис., Румунія – 116 тис., Чехія – 97 тис., ФРН – 96 тис. Більшість із них їхала на заробітки.

За даними Всесвітнього форуму українців, число українських заробітчан становить сім мільйонів. Загалом  сім мільйонів – цифра, яка трапляється найчастіше та суттєво відрізняється від офіційних показників. За офіційними даними, нині за межами України працюють 221139 її громадян. За неофіційними – їхня кількість варіюється від двох до семи мільйонів. Трудові мігранти щорічно приносять в економіку України до чотирьох мільярдів доларів, повідомляє РІА “Новости”. За окремими експертними оцінками, українці, які виїхали за кордон, заробляють понад 2 млрд. грн. на місяць, тобто близько 400 млн. доларів США. Більша частина цієї суми повертається в Україну.

Іще декілька цифр: понад половину громадян, які тимчасово працюють за кордоном, становлять чоловіки, третину – молодь віком 18-28 років. За віком трудових мігрантів можна розподілити приблизно так:

Чоловіки від 18 до 28 ро-ків – 20,9%;
Від 28 до 40 років – 30,2%;
40 років і більше – 48,9%.

Жінки від 18 до 28 років – 48,3%;
28-40 років – 26,7%;
40 років і більше – 25,0%.

Такі дані наводить Національний інститут стратегічної безпеки.

На думку експертів, дарма сподіватися, що вдасться подолати таке явище, як трудова міграція. У світі формується сучасний глобальний ринок, який потребує нових ресурсів, працівників. Деякі країни зацікавлені приймати мігрантів. Це стосується й низькооплачуваних мігрантів із маргінальним професіональним рівнем, і людей із високою професійною кваліфікацією. Країна, яка приймає високооплачуваних мігрантів, не витрачає коштів на їхню професійну підготовку, що коштує дуже дорого. Тобто трудові мігранти – потреба сучасного світового ринку.

Підготувала
Вікторія Бондарчук