повернутися Ї: кордон

07.12.2007 http://www.dw-world.de

З січня українці зможуть працювати в Польщі без дозволу на працю шість місяців

ВАРШАВА. Міністерство праці Польщі підготувало проект розпорядження, згідно з яким українці з 1 січня зможуть працювати у цій країні без окремого дозволу на працевлаштування не три, а шість місяців. Подовження цього терміну для українців, білорусів і росіян ініціювали польські підприємці. Подробиці від Йосипа Сиротинського:

Польське міністерство праці розраховує на те, що при теперішній нестачі робочих рук у Польщі нове розпорядження сприятиме припливу робочої сили з України, Білорусі та Росії. Лише у серпні та вересні цього року польським фірмам не вистачало 250 тисяч робочих рук. Особливі сподівання на нове розпорядження покладають керівники будівельної та сільськогосподарської галузей. На думку заступника голови польської спілки будівельників Едварда Шварца, збільшення терміну праці для іноземців без окремого на те дозволу може стати певного роду порятунком для польських будівельних фірм, яким сьогодні не вистачає 100 тисяч робітників. Представники сільськогосподарської галузі також лобіювали піврічний термін, оскільки саме стільки триває робочий сезон. Разом з тим деякі підприємці нарікають на високу вартість соцстрахування та податки при залученні іноземців, що може призвести до того, що легальне працевлаштування іноземців не буде вигідним ні для роботодавця, ні для працівника.


22.11.2007 http://www.dw-world.de

Без допомоги Євросоюзу нелегальну міграцію не побороти

Без допомоги Євросоюзу Україна не справиться з проблемою біженців і нелегальних мігрантів, які прямують на Захід. За підрахунками Держкомітету у справах національностей та релігії, для цього необхідно понад 40 мільйонів євро. З подробицями - Лілія Гришко:

З початку року Україна виявила та затримала на своїй території понад 20 тисяч нелегальних мігрантів та біженців. Переважна більшість - вихідці з країн СНД. Однак мізерне фінансування не дозволяє належно утримувати цих людей на українській території чи висилати на батьківщину, каже директор департаменту міграційної служби та перспективного планування Державного комітету України у справах національностей та релігії Микола Єрух. „Нам потрібно вдосконалювати законодавство - як у частині дотримання прав людини, так і в частині посилення норм законодавства до організаторів каналів нелегальних мігрантів. Нам потрібні пункти утримання нелегальних мігрантів. При цьому не слід забувати про ратифіковану угоду про реадмісію. Це стосуватиметься не лише українців, а й вихідців з третіх країн, які через український кордон нелегально потрапили до Європи.” На реалізацію цих заходів щорічно треба до 40 млн. гривень - нині ж із держбюджету виділяється тільки 3 млн. гривень, констатує Микола Єрух. Тому, за його словами, без допомоги Євросоюзу Україні не вдасться вирішити ці питання.


http://radiosvoboda.org 23 жовтня 2007

1-го січня Чехія відкриває свій ринок праці для іноземців не членів Європейського Союзу

Оксана Пеленська

Прага, 23 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 1 січня наступного року Чеська Республіка відкриває свій ринок праці для іноземців з країн – не членів Європейського Союзу. Таке рішення ухвалив чеський уряд, який з цією метою готується видавати так звані «зелені картки». Таким чином чехи прагнуть упорядкувати ринок праці, на якому, як і повсюди в Європі, вже нині відчутний брак кваліфікованих робітників.

Міністерство праці й соціальних справ Чеської Республіки вважає, що запровадження так званих «зелених карток» вирішить відразу три проблеми: допоможе заповнити порожні робочі місця, насамперед кваліфікованих робітників, упорядкує чинне законодавство з оформлення віз і дозволів на роботу і закриє канали корупціонерам, які заробляють на працевлаштуванні українських громадян за кордоном.

Нова система спрощує процедури

Міністр праці й соціальних справ Чехії Петр Нечас пояснює, що суть цього проекту полягає у спрощенні всього процесу працевлаштування, який нині є дуже складним. У Чехії вільне робоче місце може бути незайнятим до 3 місяців, поки з’ясується, що на нього не претендують ані чехи, ані громадяни з Європейського Союзу. Тільки після цього працедавець розпочинає процедуру пошуку іншого робітника, а знайшовши його, процес отримання візи і дозволу на роботу забирає наступних 120-180 днів.

Чеський міністр каже, що видача «зеленої картки» буде прозорим процесом, про вільні робочі місця інформуватиме саме Міністерство на своєму сайті. Кожне вільне робоче місце, яке протягом місяця не займе чеський чи робітник з ЄС, автоматично з’явиться на інтернет сторінках Міністерства праці, сторінки будуть загально доступні й підконтрольні.

Так звана «зелена картка» об’єднає в єдиний документ право на перебування в Чеській Республіці з правом на роботу. «Зелені картки» видаватимуть представництва Чехії закордоном з тим, що Міністерство внутрішніх справ вестиме контроль за в’їздом чужинців до країни. Таким чином чехи хочуть запобігти в’їзду злочинних елементів чи інших осіб, які можуть становити загрозу для країни.

Нова система працевлаштування іноземців у Чехії набере чинності 1-го січня наступного року.


24.10.2007 http://www.dw-world.de

Єврокомісія представила „блакитну карту”

СТРАСБУРГ. Європейська комісія представила низку ініціатив щодо спрощення працевлаштування іноземців у країнах ЄС. Йдеться про громадян держав, які не входять до складу Євросоюзу. Серед іншого пропонується, наприклад, замінити два дозволи - на працю й проживання - одним документом, так званою „блакитною картою”. Розповідає Тетяна Карпенко:

“Блакитна карта” є дозволом на роботу і проживання для висококваліфікованих кадрів та членів їх родин на території ЄС протягом двох років. За словами віце-президента Єврокомісії Франко Фраттіні, висококваліфікованими працівниками вважатимуть тих громадян держав-не членів ЄС, хто має відповідний рівень освіти та знайде робоче місце в Євросоюзі із оплатою не нижче ніж 3 мінімальні зарплатні. Виняток може бути зроблений для молодих спеціалістів, які закінчили один з європейських університетів. “Ми можемо запровадити преференційні критерії, відповідно до яких, молодим спеціалістам буде дозволено в'їзд до ЄС, якщо вони отримуватимуть два мінімальні оклади”, - сказав Фратіні. Водночас працедавці при заповненні вакансій у Євросоюзі будуть зобов'язані надавати перевагу громадянам країн ЄС. І лише за відсутності таких спеціалістів зможуть працевлаштовувати іноземців.


27.09.2007 http://www.dw-world.de

Європарламент підтримав ідею „блакитної карти” для мігрантів

СТРАСБУРГ/БОНН. Європейський парламент підтримав ідею Єврокомісії щодо запровадження „ Блакитної карти” - дозволу на роботу в ЄС для громадян держав, що не входять до цієї організації. У своїй резолюції євро депутати зазначають, що Європейський союз потребує легальної іміграції. Оскільки до 2050 року кількість працездатного населення у ЄС зменшиться на 50 мільйонів. Продовжить - Олександр Сосновський. Ідея «Блакитної карти” полягає в тому, щоб регулювати еміграційні потоки в міжєвропейському просторі. Власник карти отримає дозвіл на роботу на проживання у всій об'єднаній Європі. Втім, пропозицію віце-президента Єврокомісії Франко Фраттіні, щойно затверджену Європарламентом, мають підтримати іще усі 27 держав ЄС. Деякі ж з держав Євросоюзу не бажають делегувати питання оформлення дозволу на роботу іноземним фахівцям до Брюсселя і критикують пропозицію Фраттіні. В Німеччині ця тема належить до найактуальніших проектів уряду. Колишні спроби регулювати приток робочої сили за допомогою національної «Грінкарти» були не дуже вдалими. Тому на недавніх нарадах уряду була обговорена ціла низка заходів щодо створення умов для залучення фахівців в економіку країни. Зокрема, бальна система оцінки претендентів і загальні вимоги до них почнуть діяти вже з листопаду. Втім, ці заходи стосуються лише виключно робітників з держав- членів ЄС.


20.09.2007 http://www.dw-world.de

Німеччина відкриває ринок праці для іноземців

БОНН. Уряд Німеччини ухвалив рішення про відкриття ринку праці для іноземців. Фахівців, охочих працювати в Німеччині, тепер оцінюватимуть не тільки за дипломом, але й за кількістю набраних балів. Подробиці – від Олександра Сосновського: З першого листопада кандидатів на роботу в Німеччині оцінюватимуть за декількома критеріями – віку, знанню мови й професійним знанням. За спеціальною шкалою за кожен критерій нараховуватимуться бали, причому кожен член сім'ї отримає свою оцінку. Остаточне рішення про видачу дозволу на роботу й проживання в країні залежатиме від суми балів, а не від наявності контракту на роботу. Це рішення уряду викликане нестачею в країні кваліфікованих фахівців, у першу чергу інженерів. Тому агентства із зайнятості більше не робитимуть диференційований підхід до німецьких та іноземних претендентів на роботу. Представник німецької Торговельно-промислової палати Ахим Деркс говорить: «Це добре, що зроблені маленькі кроки з відкриття ринку праці. Ми хотіли б, правда, бачити рішучіші кроки в цьому напрямі». Вже на початку листопада за новими правилами на роботу найматимуть інженерів-верстатобудівельників й інженерів-електриків зі східноєвропейських країн Євросоюзу.


19.09.2007 http://www.dw-world.de

ЄС, Норвегія, Ісландія та Швейцарія узгодили перелік біометричних даних для дозволі на проживання для іноземців

БРЮССЕЛЬ/ЛЮКСЕМБУРГ. Два відбитки пальців та електронну фотографію міститимуть дозволи на проживання, що видають іноземцям у Євросоюзі. Перелік цих біометричних даних узгодила у вівторок так звана “змішана комісія”, до якої входять держави ЄС, Норвегія, Ісландія та Швейцарія. Повідомляє Тетяна Карпенко: “Дозвіл на проживання” для іноземців у державах ЄС, Норвегії, Ісландії та Швейцарії матиме однаковий формат та набір інформації. Він матиме вигляд окремої картки, а не стікера, що уклеюють до паспорта. “Ці нові документи міститимуть біометричні дані, і тому їх впровадження є гарним кроком на шляху до унеможливлення підробок документів,” - сказав віце-президент Єврокомісії Франко Фраттіні. Тепер спеціалістам з держав Євросоюзу залишилося узгодити технічні параметри нових документів. Після цього впродовж двох років іноземці мають отримати нові дозволи на проживання із вмонтованим чипом, на якому зберігатиметься електронна фотографія власника. Ще за рік до неї додадуть відбитки двох пальців. Спеціалісти спочатку наполягали, щоб там були відбитки усіх 10 пальців. Але через обмежений обсяг пам'яті на чипі, цю ідею відкинули.


09.09.2007 http://www.dw-world.de

Чехія планує запровадити „зелену карту” для робітників з-закордону

Чехія готується відкрити свій ринок праці для робітників із країн, що не входять до складу ЄС. При цьому йдеться не лише про висококваліфікованих фахівців – до країни запрошуватимуть робітників різних спеціальностей, залежно від потреб ринку праці. Згідно із урядовою концепцією, яка наступного року має бути затверджена парламентом, підприємства повідомлятимуть місцеві біржі праці про свої потреби. Якщо протягом трьох місяців у Чехії необхідних робітників не буде знайдено, то їх запрошуватимуть з-закордону. Як відомо, більшість іноземних робітників у Чехії нині становлять українці. Очікується, що саме в Україні нова програма користуватиметься найбільшим зацікавленням. Іноземці, які бажатимуть працювати у Чехії, як передбачає урядова програма, матимуть звертатися до чеського посольства у своїй країні. Засвідчивши певний рівень кваліфікації, робітник зможе отримати „зелену карту”. Вона не буде прив’язана до певного робочого місця: якщо через деякий час приїжджий втратить роботу, він не муситиме одразу залишати країну. Натомість йому буде надано час на пошук нової роботи за спеціальністю. Чеський уряд розраховує в рамках програми щорічно залучати кілька десятків тисяч робітників з-закордону. Нині легально у Чехії працюють близько двохсот тисяч іноземців, ще приблизно стільки ж – нелегально. Такі дані наводить міністерство праці.


08.08.2007 http://www.dw-world.de

В Італії іммігрантам дозволили тимчасово виїхати з країни

РИМ. Іноземці, які легально перебувають в Італії й чекають документів з дозволом на проживання, можуть виїжджати за межі країни за умови, що вони повернуться не пізніше 30 жовтня. Про це йдеться у виданому у вівторок розпорядженні міністерства внутрішніх справ Італії. Детальніше – Мар’яна Яворська: Новий документ стосується як тих, хто чекає поновлення дозволу на проживання, так і тих, хто подав такий запит уперше. Щоб виїхати на батьківщину, а потім повернутися до Італії, іноземець має пред’явити діючий паспорт, старий дозвіл на проживання та квитанцію з пошти про подання документів на поновлення дозволу. Ті, хто подав документи вперше, теж можуть скористатися цією можливістю, однак вони не мають права перетинати кордони інших країн ЄС - навіть транзитом. Тобто пересуватися їм доведеться прямими рейсами повітряним шляхом. Умовою для всіх є повернутися до Італії до 30-го жовтня. Прохачі дозволу на проживання також мають право впродовж цього часу підписувати контракт на роботу чи оренду житла, записуватися до медичних закладів тощо. Система подання документів на дозвіл на проживання через пошту була впроваджена у грудні 2006 року задля зменшення черг у комісаріатах та скорочення термінів очікування. Однак поки що вона погано функціонує, що призвело до появи черги у 800 тисяч осіб, які вже місяцями чекають на документи.


24.07.2007 http://www.dw-world.de

ФРН може раніше відкрити ринок праці для східних європейців

БЕРЛІН. Уряд Німеччини розглядає можливість відкрити ринок праці для робітників з нових країн-членів ЄС раніше, ніж було заплановано. Якщо у ФРН і надалі бракуватиме кваліфікованої робочої сили, обмеження може бути знято до 2009 року, заявив у газетному інтерв’ю статс-секретар у федеральному міністерстві праці Ґерд Андрес. На його думку, дозвіл на роботу в Німеччині можуть отримати збирачі врожаю, інженери, або представники інших професій, яких нині бракує в Німеччині. Після розширення Європейського союзу на схід Німеччина закрила свій ринок праці для робітників з Польщі та інших східноєвропейських країн до 2009 року. Обмеження може бути подовжено ще на два роки.


20.07.2007 http://www.dw-world.de

Українці отримали простіший доступ на польський ринок праці

Польща від сьогодні полегшує доступ на свій ринок праці для українців, білорусів і росіян. Детальніше – Євген Тейзе:

Відтепер кожен працедавець в Польщі, котрий планує прийняти на роботу громадянина України, повинен лише написати запрошення відповідної форми, зареєструвати його у місцевому відділі праці, а потім переслати майбутньому працівникові в Україні. Останній повинен прийти з цим запрошенням та закордонним паспортом у консульство Польщі, де він без проблем отримає візу з дозволом на працю на три місяці. Як повідомив „Німецькій хвилі” керівник візово-паспортного відділу генерального консульства Польщі у Львові Мірослав Грита: „Раніше за такою схемою можна було отримати візу лише для сезонної роботи в аграрному секторі. Тепер же таким чином можна прийняти на роботу українця у кожній галузі господарства”. Пан Грита зазначив, що такі правила стосуються теж громадян Росії та Білорусі. Утім, в Консульстві поки що не володіють інформацією, чи діятимуть ці правила й після вступу Польщі до Шенгенської зони 1 січня 2008 року.


19.07.2007 http://www.dw-world.de

Польща послабить для східних сусідів обмеження на право працювати

ВАРШАВА. Польща послаблює обмеження для роботи на своїй територій для громадян сусідніх на сході країн. Як передає інформаційне агентство АФП, мешканці України, Білорусі та Росії в майбутньому можуть офіційно впродовж короткого строку працювати в Польщі. У середу польське міністерство праці повідомило, що нові врегулювання починають діяти з п’ятниці. Українцям, білоруси та росіяни отримають право працювати по три місяці, після яких три місяці чекати на новий дозвіл на роботу. Такі дії польське міністерство мотивувало нестачею робочої сили в Польщі. Дозвіл на тримісячну роботу поширюється на всі галузі. Віза та дозвіл на роботу видаватимуться на основі робочого контракту й коштуватимуть у перерахунку 28 євро.


Німецька Хвиля, 10.07.2007 http://www.dw-world.de

ЄС виділить 14 млн. євро на боротьбу з нелегальною міграцією

ЛЮКСЕМБУРГ. Європейський союз виділить 14 мільйонів євро на боротьбу із нелегальною імміграцією. Зокрема, гроші планується витратити на повернення заробітчан та їхнє влаштування на батьківщині. Про це в понеділок повідомили в Єврокомісії. Розповідає Тетяна Карпенко: За словами віце-президента Єврокомісії Франко Фраттіні, у новій програмі, яка має допомогти скерувати міграційні потоки, значна увага приділятиметься забезпеченню повернення нелегалів на батьківщину та їх подальшій соціальній та професійній реінтеграції. Буде розпочато і спеціальну інформаційну кампанію, щоб проінформувати людей про ризики, пов’язані із незаконним перебуванням на території держав ЄС. Для цього виділять 7 мільйонів євро. Окрім цього фінансово підтримуватимуться плани держав Євросоюзу покращити процедуру депортації нелегалів та співпраця з країнами, які є батьківщиною заробітчан. Водночас тим державам, з якими ЄС уже уклав угоду про реадмісію, надаватимуть допомогу щодо працевлаштування тих, хто повернувся. Україна та ЄС підписали таку угоду 18 червня. Очікують, що найближчим часом процес ратифікації документу буде завершено, і він почне діяти на початку наступного року.


Німецька Хвиля, 06.07.2007 http://www.dw-world.de

Польща спрощує доступ українців до ринку праці

Громадянам України відтепер буде легше влаштовуватися на працю в Польщі. Відповідне урядове рішення поширюється також на росіян і білорусів. Як повідомила в четвер польський міністр праці Анна Калата, східним європейцям дозволяється кожних півроку упродовж трьох місяців працювати без жодних спеціальних дозволів. Розповідає Володимир Прядко:

Для влаштування в Польщі на роботу українцям достатньо мати довідку від польського працедавця, зареєстровану в повітовому управлінні праці, і звичайно - візу. Міністр праці Анна Калата переконана, що нове розпорядження стане в пригоді, зокрема, й будівельним фірмам, які зводитимуть об‘єкти для футбольної першості «ЄВРО 2012». Проте, представники бізнесу скептично ставляться до чергових кроків уряду в напрямку лібералізації польського ринку праці. Хоча з минулого року українцям можна також без спеціального дозволу три місяці працювати в сільському господарстві, от уже другий сезон вони не поспішають скористатися такою можливістю. Така стриманість з боку українських заробітчан пояснюється не в останню чергу будівельним бумом у самій Україні, але також чергами біля польських консульств і невеликою зарплатнею, що її пропонують українцям у Польщі.


20.06.2007 http://www.dw-world.de

Трудова міграція в Україні набуває нового виміру

Якщо українці отримають можливість вільно пересуватися країнами ЄС, то відтоку  трудової сили з України не уникнути, вказують експерти. Натомість український ринок праці заповнять громадяни бідніших країн. Такі результати дослідження міграційних тенденцій у вівторок презентували фахівці з ООН, Євросоюзу та Міжнародної організації з міграції. Докладніше - Лілія Гришко:

Щорічно український кордон перетинають майже 40 мільйонів іноземців. З них більше мільйона залишаються в Україні, переважно нелегально. Таким чином поступово Україна може перетворитися на країну, де осідають нелегальні мігранти з Росії, Азербайджану, Молдови та країн Азії, констатує представник секретаріату Седеркопинського процесу Ілмарс Межс. «Всі нові члени ЄС відчувають серйозний відтік своїх громадян, які їдуть у пошуку праці в країни з вищим добробутом. Звільнені місця заповнюють українські громадяни. То ж можна спрогнозувати, що через 5-10 років тут працюватимуть вихідці з бідніших країн – Пакистану, Індії, В’єтнаму». Представник місії Міжнародної організації з міграції Джефрі Лабовіц каже, що трудова міграція тільки на користь Україні, оскільки мігранти, які працюють у Європі щорічно перераховують на батьківщину до 5 мільярдів доларів.


06.06.2007 http://www.dw-world.de

Комісія ЄС: Німеччина надто суворо ставиться до працівників зі Східної Європи

БРЮССЕЛЬ. Європейська комісія повідомила, що позиватиметься на Німеччину до Європейського суду. У Брюсселі вважають, що німецька влада надто суворо поводиться з працівниками з країн Східної Європи. Розповідає Тетяна Карпенко: На думку Брюсселя, влада Німеччини надто часто контролює працівників зі Східної Європи. Причому приводом для вживання таких заходів стає найменша підозра. Єврокоміся піддає критиці й те, що під час перевірок працівники, які легально працюють у Євросоюзі, але приїхали з країн, що не є членами ЄС, мають показувати дозвіл на працю та проживання, а також мати при собі документи, що підтверджують соціальні гарантії, перекладені німецькою мовою. Єврокомісія закидає Берліну порушення директиви стосовно сфери послуг та європейських угод. Водночас керівництво Німеччини наголошує, що такі перевірки є дієвим заходом у боротьбі із шахрайством та спробами деяких роботодавців виплачувати занадто низьку зарплатню.


Єврокомісія пропонує запрошувати на роботу до ЄС громадян третіх країн

Наталія Вікуліна http://radiosvoboda.ua

Брюссель, 16 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Запрошувати на роботу у державах ЄС громадян третіх країн, більше протистояти нелегальній міграції зі Сходу і Південного Сходу Європи та карати роботодавців, які наймають нелегалів та експлуатують їх – про такі пропозиції Єврокомісії оголосив її віце-президент, Комісар ЄС з юстиції Франко Фраттіні.

Усі країни СНД увійшли до списку країн, із якими Єврокомісія пропонує поглибити співпрацю, щоб разом протистояти нелегальній міграції. Нині Євросоюз застосовує так званий “глобальний підхід” у галузі міграції лише до країн Африки і Середземномор'я, однак віце-президент Єврокомісії Франко Фраттіні вказав, що слід зосередитися і на потоках нелегалів зі Сходу.

Франко Фраттіні: “Нам слід зміцнити політику сусідства, щоб забезпечити кращу співпрацю з регіоном Чорного моря, через яке транзитом іде нелегальна торгівля, включно з торгівлею людьми”.

Легальну трудову міграцію хочуть розширити, але на певних умовах

Водночас Брюссель пропонує не тільки боротися з нелегальною міграцією, але й збільшувати легальну. Так, запропоновано запрошувати на тимчасову роботу у ЄС працівників із третіх країн.

Франко Фраттіні: “Ми можемо заохотити економічну міграцію у країнах Європи, де така міграція потрібна, де країни потребують працівників-мігрантів у певних галузях і в певній кількості, що буде вирішуватися на національному рівні”.

Брюссель прагне, щоб трудова міграція була саме тимчасовою – тобто, відпрацювавши в тій чи іншій країні ЄС кілька років, робітник буде зобов'язаний повернутися додому. Таким чином Євросоюз задовольнятиме потребу в працівниках і уникатиме відпливу мізків із третіх країн. Якщо таку пропозицію Єврокомісії буде ухвалено і якщо, приміром, Україна захоче співпрацювати з ЄС у цьому напрямку, то вона повинна буде виконати декілька передумов – більше протистояти нелегальній міграції, зобов'язатися приймати назад нелегальних мігрантів та краще боротися з фальшивими документами, які пред'являють на кордонах.

За нелегалів каратимуть і працедавців

Єврокомісія також пропонує карати роботодавців, які наймають нелегальних працівників та експлуатують їх . Франко Фраттіні наголосив, що мрія працювати у Євросоюзі може перетворитися у жорстоку реальність, коли люди опиняються в рабських умовах, працюючи по 12-16 годин на день, маючи справи зі шкідливими речовинами тощо. Він нагадав, що торгівці людьми організовують перевезення нелегальних робітників, під час яких щороку гине 3-4 тисячі осіб.

Віце-президент Єврокомісії також сказав, що нині у Європі перевіряють на наявність нелегалів лише понад 2% фірм та підприємств, Брюссель вимагає збільшити цю цифру принаймні до 10%. За використання праці нелегалів керівники можуть заплатити штрафи і понести адміністративну відповідальність. Якщо ж компанії експлуатують нелегалів, використовують багато нелегальних працівників та в інших тяжких випадках – вони можуть нести за це і кримінальну відповідальність.


Німецька Хвиля, 09.03.2007 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Посол України: Чехія не зацікавлена в підписанні нової угоди щодо українських заробітчан           

ПРАГА. Чеська влада не виявляє зацікавленості в підписанні нової міждержавної угоди щодо працевлаштування українських заробітчан. Із такою заявою виступив посол України в Чехії Іван Кулеба. Повідомляє Микола Шатилов:

Позиція чеських урядовців полягає у тому, що всі питання можна врегулювати виходячи із чинного чеського законодавства. Водночас, на думку українського посла, відповідні чеські закони дають можливість чеським підприємцями визискувати українських заробітчан і заохочують діяльність так званих «клієнтів», тобто посередників, які так само займаються визиском своїх краян. Проблема заробітчанства, каже посол, постала давно і покінчити з нею могла б саме спеціальна угода. Керівник Міжнародної міграційної організації Ян Шрот в інтерв’ю „Німецькій хвилі” сказав, що погоджується з тим, що така проблема є, але, наголошує він, поборювати нелегальне заробітчанство слід починати не в Чехії, а в Україні. Українська влада, зазначає Ян Шрот, приділяє мало уваги поінформованості тих своїх громадян, які збираються працювати в Чехії; на відміну від чеської, яка відкрила міграційних центрів у Києві, Харкові, Львові, Тернополі і незабаром відкриє в Ужгороді.


01.03.2007 http://www2.dw-world.de/ukrainian       

Євросоюз готується залучати іноземців лише на тимчасові роботи            

ЛЮКСЕМБУРГ. Європейський дозвіл на роботу та перебування в ЄС- так звана “блакитна карта” - не передбачатиме можливості подальшого надання її власникам громадянства в одній з країн Євросоюзу. У цьому “блакитна карта” відрізнятиметься від американської green card. Про це в інтерв’ю “Німецькій хвилі” повідомив міністр з питань міграції Люксембурга Ніколя Шміт. Розповідає Тетяна Карпенко:

За словами Ніколя Шміта, власниками “блакитної карти” зможуть стати представники професій, які визначать окремі держави Євросоюзу та у вигляді переліку із зазначенням квот спрямують до Єврокомісії. При чому йдеться не лише про висококваліфікованих спеціалістів. Однією з головних умов, що висуватиметься до “гастарбайтерів” буде повернення додому після певного терміну. “Ідея полягає в тому, щоб була забезпечена необхідна кількість працівників на обмежений час”, - сказав Шміт. У цьому питанні, зазначив міністр, ЄС не можна порівнювати із США. Оскільки подальше отримання громадянства не перебуває у компетенції Брюсселя, і вирішувати це можуть лише керівники окремих країн ЄС, а не Євросоюзу в цілому. Ніколя Шміт наголосив, що Єврокомісія – у цьому випадку є лише ланкою, що пов’язує країни ЄС, які потребують робочої сили із тими державами, які готові її надати. За словами міністра, офіційно детальні пропозиції щодо “блакитної карти” главам держав ЄС має направити навесні віце-президент Єврокомісії Франко Фраттіні.


Німецька Хвиля, 20.02.2007 http://www2.dw-world.de/ukrainian      

У Польщі розраховують на робочу силу з України                

ВАРШАВА. Дедалі більше поляків виїжджають у пошуках роботи до Західної Європи. За таких умов польська економіка потребує притоку робочої сили з-за кордону. Як передає наш кореспондент, з Варшави дедалі частіше поглядають у бік України. Далі – Володимир Прядко:

З січня у Польщі очікували прибуття працівників з нових євросоюзних країн – Румунії та Болгарії, але ніхто не приїхав. І тепер „рятувати” польську економіку, особливо будівельну, корабельну, електронну, авіаційну та інші галузі, мають саме українці. Польський уряд, особливо після невдалої минулорічної лібералізації в галузі сільського господарства, під тиском працедавців пішов на революційні зміни. Вже через кілька місяців, спираючись на білатеральну угоду з Україною (яка нині опрацьовується ), фахівці з-над Дніпра зможуть протягом трьох тижнів оформити документи й візу на роботу в Польщі. Але експерти польсько-українських економічних стосунків попереджають, що на дешеву робочу силу розраховувати не треба. Анатолію Луценку з „Centrum Ukraina” у Бидгощі доводиться пояснювати польським клієнтам, що наприклад, зварювальники у морській верфі повинні отримувати солідну платню: «Задзвонив і говорить: мені треба 50 зварювальників. Але ж яких – добрих фахівців. А скільки будете платити? 400-500 доларів. Ну, я вибачаюсь,  кажу – добрий фахівець отримує більше в Україні». За деякими даними, нині на польському ринку будівництва нелегально працює 150 тисяч українців.


Німецька Хвиля,19.02.2007 http://www2.dw-world.de/ukrainian          

ЄС планує запровадити "блакитну карту" - аналог "зеленої карти" в США              

БРЮССЕЛЬ / ЛЮКСЕМБУРГ. Європейський союз планує активніше залучати на роботу громадян з країн, що не є членами ЄС. Для цього буде запроваджено так звану „блакитну карту” – аналог американської „зеленої карти” для іммігрантів. Очікується, що директиву про „блакитну карту” буде представлено у вересні. Розповідає Тетяна Карпенко:

Власник “блакитної карти” зможе без додаткових бюрократичних перепон шукати роботу у будь-якій державі ЄС. У разі ж працевлаштування йому буде дозволено взяти із собою родину. До запровадження “блакитної карти” Єврокомісія вирішили вдатися через те, що народжуваність у державах ЄС постійно скорочується. Водночас приріст населення за рахунок іммігрантів не є настільки відчутним, як приміром у США чи Канаді. Рішенням проблеми може бути використання потенціалу Африки, де спостерігається  демографічний вибух. Водночас в Єврокомісії розраховують також і на спеціалістів з країн Східної Європи та Індії. Перший експериментальний центр вакансій минулого тижня вже було відкрито у Малі. Там нині пропонують роботу у галузі сільського господарства, будівництва та туризму. Працевлаштовувати мешканців Малі вже погодилися Іспанія та Франція. Данія, Італія та Нідерланди  поки що розмірковують.


Німецька Хвиля, 23.01.2007 http://www2.dw-world.de/ukrainian        

У пошуку роботи             

У світі мільйони людей вирушають за кордон у пошуку роботи. Вони сподіваються колись повернутися додому із заробленими грошима. Після падіння залізної завіси експерти заговорили про нову хвилю заробітчанства на теренах колишнього Радянського Союзу. В оприлюдненому нещодавно дослідженні Світового банку робиться спроба з’ясувати причини такої міграції.

На перший погляд Україну не назвеш класичною імміграційною країною. Швидше навпаки. Чимало українців полишають свою батьківщину, шукаючи щастя за її межами. І все ж таки, у звіті Світового банку за кількістю прийому мігрантів вона посіла четверте місце. Її випередили лише Німеччина, Росія та Сполучені Штати.

Україна - перевалочний пункт

Щоправда, у випадку з Україною експерти говорять про так звану транзитну міграцію. Маються на увазі люди, які намагаються потрапити через її територію до Західної Європи. Слід зауважити, що інколи міграційні потоки на пострадянському просторі примушують експертів дивуватися. Говорить науковий співробітник Світового банку Віллем ван Еґен:

 „Частина міграції викликана прагненням людей знайти своє місце після розвалу Радянського Союзу. Люди, які жили в Росії, але походять з Грузії, почали повертатися назад до Грузії. Це все дуже цікаво. Міграційні потоки розвиваються в найрізноманітніших напрямках, чого ми навіть не очікували.”

Переповнені столиці й міста-привиди

Для внутрішніх мігрантів на справжні магніти перетворилися столиці країн СНД. Така ситуація спостерігається в Україні, але ще більшою мірою - в Росії. Так, чисельність населення Москви за останні десять років зросла на півтора мільйона, сягнувши майже десяти з половиною мільйонів осіб. Водночас виникли також справжні міста-привиди. Їхні мешканці виїхали в пошуку роботи до інших регіонів, сказав ван Еґен.

До десятки країн, які приймають мігрантів, належить і багатий на сировину Казахстан. Туди їдуть заробітчани з Киргизії, Таджикистану, Вірменії, Грузії й навіть з Китаю. Сотні тисяч громадян України й інших колишніх радянських республік вирушають також на заробітки до країн Західної Європи, в тому числі, й до Німеччини.

Нечесна конкуренція

За даними Світового банку, ФРН є лідером за кількістю підписаних двосторонніх угод, які стосуються врегулювання міграційних питань. Такі угоди покликані передусім зменшити нелегальну міграцію, хоча повністю зупинити її вони теж навряд чи зможуть. Ван Еґен продовжив:

 „Велика частина квот, які передбачені підписаними угодами, так і залишаються невичерпаними. Пояснити це можна тим, що чимало мігрантів й надалі в’їжджають до країни нелегально без належних паперів. Для заробітчан часто простіше оминути двосторонні домовленості і пробратися в країну нелегально.”

Трудові мігранти, які працюють нелегально, як правило, погоджуються на демпінгові зарплати. Крім того, працедавці в таких випадках не платять соціальних відрахувань. Все це негативно впливає на місцевий ринок праці. „Виникає нечесна конкуренція”, - критикує ван Еґен.

На пенсію додому?

Світовий банк вимагає покращити управління міграційними потоками. На переконання експертів, тут є важелі, які досі не використовувалися. Пропонується, щоб соціальне страхування мігрантів, які працюють легально, не втрачало своєї чинності й після їхнього повернення на батьківщину. Тобто, щоб, наприклад, українець, який пропрацював, скажімо, в Іспанії або Португалії, повернувшись додому, зберіг за собою право на отримання пенсії з іспанського або португальського пенсійного фонду. Адже він робив відповідні пенсійні внески. У такому разі йому буде невигідно працювати нелегально. Але й навколо такої пропозиції точиться чимало дискусій. Ван Еґен:

 „Висловлюються сумніви, чи достатньо привабливою буде така пропозиція.”

Щоб розвіяти такі сумніви, Світовий банк має на меті запровадити пілотний проект у деяких країнах, звідки впродовж тривалого часу походить особливо велика кількість мігрантів. Серед позитивних наслідків заробітчанства для таких країн називається фінансова підтримка мігрантами своїх родичів, які залишилися вдома. В Молдавії та Боснії й Герцеговині загальна сума, яку заробітчани передали своїм близьким, становить двадцять п’ять відсотків від валового національного продукту.

Експерти: міграція зростатиме

Тим часом Світовий банк прогнозує подальше зростання міграції в межах  та з країн з перехідної економікою в Східній Європі й Центральній Азії. На думку експертів, зменшення народжуваності в більшій частині регіону підвищить попит на робочу силу молодого віку.

Альбрехт Ціґлер, Володимир Медяний


16 січня 2007 http://radiosvoboda.org

Світовий банк: Україна посіла 4 місце у світі за кількістю іммігрантів

Наталія Вікуліна

Брюссель, 16 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Україна займає 4 місце у світі за кількістю мігрантів, що в’їжджають до країни. Про це йдеться в доповіді Світового банку «Міграція і грошові надходження у Східній Європі і колишньому Радянському Союзі». Оприлюднена в Брюсселі доповідь стверджує, що міграція може приносити користь самим мігрантам, країнам їхнього походження та країнам, де вони працюють.

Україна потрапила до першої десятки країн світу за кількістю іммігрантів – її випередили тільки Сполучені Штати, Росія і Німеччина. Говорить співавтор доповіді Світового банку Брайс Квіллін: «Україна є унікальною – з неї їде багато людей до Росії і СНД, а також до Західної Європи. Але Україна є унікальною і тому, що до неї їде значна кількість мігрантів: дехто з них використовує Україну як транзитний пункт на шляху на Захід, а дехто їде в Україну, тому що там краща якість життя і зарплата більша, ніж, скажімо, в Центральній Азії», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода економіст Світового банку.

Головна причина міграції – економічна

У Західній Європі сьогодні нараховується, за даними банку, близько 3 мільйонів чоловік зі Східної Європи та колишнього Радянського Союзу – це більше, ніж населення, скажімо, усієї Латвії. В Росії перебуває до 3-3.5 мільйонів мігрантів. Нині переїжджати на постійне чи тимчасове перебування за кордоном мешканців Східної Європи і колишнього СРСР примушують економічні міркування – на відміну від початку перехідного періоду в цих країнах, коли люди поверталися на етнічну батьківщину, втікали від політичних конфліктів тощо. А головним центром засилля мігрантів із колишнього соціалістичного блоку стала Німеччина. Раніше такою країною був Ізраїль.

Попереду – демографічна криза

Світовий банк прогнозує, що за 10 років головним мотивом імміграції буде не економічна, а демографічна ситуація. Адже Західна Європа старішає, у Німеччині й Італії вже зменшується кількість населення. Тому ці та інші країни самі зацікавлені в працівниках з-за кордону.

Світовий банк стверджує, що міграція може взагалі приносити потрійну вигоду – самим мігрантам, країнам, звідки вони виїжджають, і країнам, де вони працюють. Однак це можливо лише в разі, якщо країни краще координуватимуть одна з одною міграційну політику. Серед іншого, вони мають сприяти легальній міграції, якщо на це існує попит на ринку праці, та захищати права заробітчан. Говорить Квіллін: «Імміграційна політика має поставити за мету заохочувати легальне працевлаштування, тобто в цій політиці мають діяти ринкові механізми. Ринки повинні відігравати більшу роль в імміграційній політиці, ніж це дуже часто відбувається нин», – зазначив співавтор доповіді.

Міграційна політика має бути збалансованою

Отже, заробітчани приносять користь країнам, де працюють, покращують своє фінансове становище та роблять внесок у зовнішні прибутки своєї країни, відправляючи своїм родичам гроші з-за кордону. У Молдові та Боснії і Герцеговині грошові перекази від працюючих за кордоном громадян становлять понад 20 відсотків валового внутрішнього продукту. В Україні ця частка становить менше одного відсотка.

У Світовому банку вважають, що готових рішень для міграційної політики немає. Однак банк пропонує сприяти тимчасовій міграції і створювати стимули для повернення мігрантів додому. Іншими словами, проводити реформи і підвищувати рівень життя.