повернутися Ї: кордон

Газета "ЗАГРАНИЦА" № 34(396) http://www.zagran.kiev.ua/article.php?new=396&idart=3964

Чехія очікує кваліфікованих українців

Пілотний проект Мінпраці Чехії «Вибір кваліфікованих іноземних працівників» надає можливість іноземцям, які легально працюють в ЧР, отримати дозвіл на постійне місце проживання за скорочений термін. Його учасники можуть змінити роботодавця, не покидаючи Чехію. Громадян України почали приймати до проекту від січня 2006 року, і за станом на кінець липня цього року їхня кількість становила 177 осіб із загального числа 706 осіб з різних країн.

Умови вступу до проекту щоразу полегшується. Нещодавно учасникам з вищою освітою, які працюють за спеціальністю, було надано можливість звертатися по дозвіл на постійне місце проживання вже за півтора року. Керує проектом пані Здена Цайсова, яка представила проект в Ужгороді та Мукачеві 29 та 30 серпня. Вона закінчила факультет соціальних наук Карлового університету в Празі за спеціальністю «східноєвропейські студії» та чесько-французький інститут менеджменту в програмі МБА. Стажувалася у Франції, Англії, Росії, Україні, працювала у комерційних структурах, товаристві при Чеському телебаченні «Людина в скруті», а з минулого року – в Міністерстві праці Чехії. Крім рідної чеської, володіє англійською, французькою, російською, українською мовами.

- В чому полягає суть вашої програми?

- Наш проект допомагає іноземним працівникам уникнути багатьох бюрократичних бар’єрів й швидше інтегруватися у Чехії. Він наразі пілотний й зазнає змін. Адже міграцію неможливо зупинити, і ми цього не бажаємо, але прагнемо навчитися керувати нею. Це має бути вигідно як для працедавців, так і самих мігрантів. В 10-мільйонній Чехії проживає досить велика кількість іноземців – понад 350 тис. Громадяни України становлять найбільшу кількість – 115 тис., і ці цифри зростають з кожним місяцем. Чеський уряд, яке б політичне забарвлення він не мав, розуміє соціальну, економічну й демографічну вагу цих людей.

- Кваліфіковані працівники стають дефіцитом і в Україні. Чи можна сказати, що ваш проект – своєрідна «купівля мозків»?

- В жодному разі. Ми не пропонуємо ніяких матеріальних благ, бо не можемо дати іноземцям привілеї перед своїми громадянами. Мігрант повинен сам подбати і про місце роботи, і житло, і документи, лише після цього можна вступити до проекту. По суті, це може зробити кожен, хто отримав робочу візу до Чехії. А якщо вирішить тут оселитися, то право на постійне місце проживання (так званий «трвали побит») отримає за удвічі і навіть утричі менший термін, ніж це становить сучасний закон. Вступ до проекту – безкоштовний, а його учасник не підписує з державою жодної угоди, яка б примушувала його залишатися в Чехії. Чи він вирішить дійсно залишитися у нас у майбутньому, залежить лише від нього самого.

- Успішні учасники проекту матимуть право й на чеське громадянство?

- Громадянство й «трвали побит» – різні речі. Успішні учасники проекту, отримавши «трвали побит», залишаються громадянами своїх країн, але для роботи вже не потребують дозволу, можуть отримувати соціальну допомогу тощо. Цей статус можуть отримати й найближчі члени їхніх родин. І лише на загальних підставах – після п’яти й більше років постійного проживання у Чехії – вони можуть звернутися по громадянство.

- З одного боку, Чехія хоче залучати українських працівників, з іншого – процес отримання віз дедалі ускладнюється, перед консульствами – черги, багато відмов. Як Ви це поясните?

- Це не зовсім компетенція Мінпраці. Але з наближенням нашої країни до Шенгенського простору зросли вимоги до чіткості заповнення документів, їхньої відповідності реальному стану. Планується, що з 2008 року прикордонний контроль як такий більше не існуватиме, вимоги будуть однаковими до гостей та іноземних працівників як у Німеччині чи Австрії, так і у Чехії та інших країнах Середньої Європи. Мабуть саме у зв’язку з цим різко зросла кількість заявників на отримання віз, і консульствам нелегко впоратися.

- Чому Чехія не бажає укласти з Україною нову угоду про працевлаштування?

- В жовтні 2004 року в Чехії почав діяти новий закон про працевлаштування. Він досить прозорий, описує усю процедуру працевлаштування іноземців, і тому немає потреби створювати які-небудь міждержавні угоди у цій сфері. На наш погляд, іноземців, які працюють чи прагнуть у нас працювати, треба добре поінформувати про можливості пошуку легального працевлаштування, і для цього ми намагаємось використати усі можливі засоби. Громадяни України становлять найбільшу групу мігруючих до Чехії працівників, і саме тому в Інтернеті ми пропонуємо вільні робочі місця, серед інших, й українською мовою. Тому вони можуть знайти у нас роботу прямо зі своєї рідної країни.

- Запитання на завершення: чи багато у проекті, яким Ви керуєте, закарпатців, які працюють у Чехії?

- Ми взагалі очікували, що українці більш активно зголошуватимуться до проекту. Лише протягом останнього року їхня кількість помітно зросла. Ви здивуєтеся, але, на жаль, закарпатців серед них небагато. Очевидно, що вони в основному прагнуть працювати у Чехії тимчасово.

За матеріалами, наданими Міжнародною організацією з міграції (представництво в Україні).