повернутися Ї: кордон

http://www.pravda.com.ua/?20718-2-new

Україна рухається у напрямі НАТО

Наталія Федущак, Washington Times, 17.07.2002

Оригінал статті у Washington Times http://washtimes.com/world/20020717-80822501.htm

Україна почала агресивно стукатися у двері НАТО, а її керівництво подумує про те, аби на листопадовому самміті подати офіційне прохання про членство в західному Альянсі.

Відносини України та НАТО почали набирати обертів після 23 травня, коли Рада національної безпеки та оборони України оголосила, що Київ має намір повністю інтегруватися до Євроатлантичних структур.

Минулого тижня президент Кучма підписав указ, який дав Раді "зелене світло" робити будь-які кроки, необхідні на шляху перетворення цієї інтеграції в дійсність.

До листопада Києву необхідно вирішити, чи буде він офіційно просити про початок процедури приєднання до НАТО. Тоді ж Альянс збереться в Празі, і очікується, що на цьому саміті декільком країнам колишнього Радянського блоку, в тому числі Прибалтійським державам, буде запропоновано членство в НАТО. І хоч Україна не входить в число дев'яти країн, які можуть отримати членство в Альянсі вже під час Празької зустрічі, на ній матиме місце і саміт Україна-НАТО.

Минулого тижня Україну відвідало керівництво НАТО, відзначивши таким чином п'ятиріччя підписання хартії про партнерство між Києвом і Альянсом. І хоч візит супроводжувався полемікою обох сторін, схоже було, що Україна більш, ніж коли-небудь, збирається зробити перші кроки на шляху до членства.

"Хто б що не казав, наша заява стала сюрпризом для НАТО", говорить Іван Заєць, народний депутат, який виступав за входження України до НАТО відтоді, як країна отримала незалежність від Радянського Союзу в 1991 році. "Їм доведеться мати з нами справу".

Генеральний секретар НАТО Джородж Робертсон спробував остудити новонабутий запал України, заявивши, що Альянс поки не готовий встановити дату початку переговорів про її членство.

Але він також сказав, що НАТО готове йти настільки далеко, наскільки далеко Київ готовий сам йти з НАТО.

Вашингтон зайняв схожу позицію щодо українських намірів. Під час звернення до випускників Львівської теологічної академії минулого тижня американський посол Карлос Паскуаль окреслив ставлення Вашингтона: "Тим, хто колись відчував сумніви щодо Євроатлантичних намірів України, час позбутися свого скептицизму - завдяки діям самої України. Сполучені Штати вітають прагнення України укріпити зв'язки з Євроатлантичними структурами", сказав пан Паскуаль.

Керівництво України розуміє, що членство в НАТО є принциповим компонентом його стратегії Євроінтеграції, говорить Борис Тарасюк, колишній міністр закордонних справ, який очолює київський Інститут євроатлантичної співпраці.

"Це не тактичний маневр", говорить він, "Це на сто відсотків відповідає стратегії інтеграції України".

Росія також перестала бути шкутильгаючим блоком, говорить пан Тарасюк. Особливе партнерство Росії з Альянсом, що дає Москві право голосу у військових питаннях, наблизило цю країну до НАТО.