повернутися Ї: кордон

Для України відчинені двері на Захід

Дуг БЕРОЙТЕР, президент Парламентської Асамблеї НАТО, керівник підкомітету з європейських питань Палати представників США
№88 22.05.2004 «День»

24 травня до Києва має прибути американський конгресмен, президент Парламентської Асамблеї НАТО Дуг Беройтер. Він досить знаний у США фахівець із питань міжнародної політики, працює в Конгресі з 1978 року. Парламентську Асамблею НАТО очолює з 2002 року. Цей орган об’єднує представників законодавчих органів повноправних членів, асоційованих членів, а також спостерігачів, серед яких і Україна. Одна з головних функцій ПА НАТО — доводити до відома урядів країн, які входять до Альянсу, «євроатлантичну парламентську думку» з того чи іншого питання у сфері безпеки, політики або економіки. У нижче поданому тексті Дуг БЕРОЙТЕР розповідає про мету свого візиту до Києва, а також про бачення України в євроатлантичних інституціях.

Під час виборів нового президента цієї осені український народ матиме історичну можливість спрямувати свою країну на Захід і прокласти для неї шлях до членства в таких євроатлантичних інституціях, як Європейський Союз і НАТО. І у цьому парламентарії з 26 країн НАТО зі свого боку готові надати підтримку.

Україна зараз має спільні кордони із ЄС та НАТО як наслідок недавнього розширення обох організацій. Якщо Україна зі своїми ресурсами і економічним потенціалом стане стабільною, незалежною і демократичною державою, багато хто в Європі і Північній Америці розглядатиме її як важливу складову європейської стабільності та реального майбутнього кандидата до Євросоюзу. Так само багато хто вважає, що Україна може відігравати позитивну роль як сусід НАТО і, можливо, з часом як член.

Із огляду на важливість відносин між Україною та НАТО, я відвідаю Київ наступного тижня як президент Парламентської Асамблеї НАТО. Асамблея складається з представників національних законодавчих органів із 26 країн НАТО, а також включає асоційованих членів та спостерігачів ще від 21 держави, серед яких і Україна. Під час зустрічей з українським урядом та парламентаріями я робитиму наголос на тому, що для України відчинені двері на Захід. Наступні кілька місяців будуть вирішальним випробуванням готовності українського народу та влади докласти зусиль, щоб увійти у ці двері.

Впродовж останніх 13 років розвиток української демократії був повільним і важким. Однак за будь-яких умов жодне питання не матиме більшої важливості для майбутніх відносин із Заходом, аніж зміцнення демократії.

Тому наступні президентські вибори, які відбудуться в жовтні, мають величезну вагу. Численні проблеми на останніх виборах уже викликали занепокоєння в міжнародної спільноти з приводу того, чи будуть проведені вибори в Україні відкрито і чесно. На мою думку, необхідно, щоб українське керівництво усвідомлювало, що президентські вибори розглядатимуться як своєрідний тест із лакмусовим папірцем на відданість України демократії. Одним із найголовніших моїх послань під час зустрічей в Києві буде саме важливість чесних і прозорих виборів.

Мої колеги в Парламентській Асамблеї НАТО і я відверто занепокоєні останніми сигналами, які вказують на те, що жовтневі вибори, можливо, не будуть вільними і чесними. Під час зустрічей я запитуватиму офіційних осіб про повідомлення щодо переслідувань владою компаній, які підтримують опозиційних кандидатів, про погрози і застосування сили проти лідерів опозиції і їхніх сімей, про звинувачення у відкритій маніпуляції виборами мера в Мукачевому минулого місяця. Так само я запитуватиму, які вживаються заходи для припинення переслідування незалежних мас-медіа в Україні, особливо стосовно закриття радіо «Континент», яке запропонувало свій ефір для радіо «Свобода». Я зроблю особливий наголос на тому, що Президент Леонід Кучма та інші високопосадовці мають вживати рішучих кроків задля того, аби подібні зловживання не завдали шкоди президентським виборам.

Парламентська Асамблея НАТО надає великої ваги успішному переходу України до демократії із сильними інституціями і процвітаючою ринковою економікою. Ми залишаємося відданими тому, аби сприяти зусиллям України побудувати стабільну, демократичну і заможну державу, більш тісно інтегровану в європейські і євроатлантичні структури. Ми також визнаємо і вітаємо кроки, які здійснює Україна задля мирних відносин зі своїми сусідами, а також той внесок, який робить Україна для європейської безпеки, відправляючи свої війська для участі в миротворчих місіях НАТО.

Задля зміцнення наших контактів із Верховною Радою Парламентська Асамблея НАТО створила Міжпарламентську Раду Україна — НАТО як форум для регулярного діалогу між членами українського парламенту і Асамблеї на щорічних зустрічах у Брюсселі й Києві. Члени Міжпарламентської Ради вже підтвердили необхідність досягнення Україною демократичних стандартів, а також звернули увагу на ту провідну роль, яку Україна відіграє в євроатлантичній безпеці і на тому внеску, який робить Україна, беручи участь в операціях під егідою Альянсу в межах і за межами Європи. Члени цієї Ради, крім того, звертали увагу на позитивну роль Плану дій Україна- НАТО, який сприяє наближенню України до євроатлантичних структур і своєї кінцевої мети — членства в НАТО.

Ми визнаємо, що Україна формально задекларувала своє прагнення приєднатися до НАТО. Парламентська Асамблея НАТО, звичайно, ставиться прихильно до такого бажання, але саме дії українських посадових осіб визначать, чи буде ця мета досягнута. Якщо Україна прагне досягнути стандартів для членства в НАТО, то їй слід бути готовою до прийняття необхідних рішень і реалізації політичних, економічних і військових реформ.

Ми високо оцінюємо успішність виконання Україною значної частини Плану дій Україна — НАТО, особливо у сфері оборонного реформування. План дій вміщує істотний парламентський вимір, і Парламентська Асамблея може відіграти позитивну роль у підтримці цих аспектів. Верховну Раду слід дійсно щиро привітати за ухвалення широкого кола законодавчих актів відповідно до Плану дій, але ці слова мають бути підкріплені діями Так само важливі політичні реформи, які продемонструють, що Україна поділяє основоположні демократичні цінності членів НАТО. Якщо Україна досягне успіху в реалізації цих реформ, то її вступ до євроатлантичних інституцій у майбутньому буде гарантований.